Sposób na imprezujących sąsiadów?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Sposób na imprezujących sąsiadów?

Post autor: rock4 »

Od października 2012 mam problem z dość często imprezującym sąsiadem. Imprezy odbywają się w różnym momencie tygodnia. Początkowo trwały do 23-24 w nocy, jednak każda kolejna oznaczała późniejszą godzinę wyłączania muzyki. Początkowo próbowałem rozmawiać z sąsiadem - niestety, na nic się to zdało. W grudniu (za namową znajomego) zgłosiłem sprawę do dzielnicowego podając parę przykładowych terminów imprez.
Niestety, nie przyniosło to efektów w terminie: od 28.12.2012-03.01.2013 (5 nocy) odbyło się 5 imprez zakończonych ok. 3-4 w nocy. Parokrotnie dzwoniłem w nocy na Policję by przyjechali, wlepili mandat - niestety mieli to w d**ie.
Z nowym rokiem pojawiłem się ponownie u dzielnicowego podając jednocześnie informacje o braku interwencji z ich strony gdy dzwoniłem... Od ~10 stycznia jest (w zasadzie był) spokój.
O zgrozo... wczoraj impreza, dzisiaj ponownie... :(

Słyszałem, że po tych krokach następne które są to założenie sprawy w sądzie... może znacie inne sposoby na rozwiązanie problemu?

Za jakiekolwiek - rozsądne propozycje będę wdzięczny.
Obrazek

Obrazek
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Mieszkasz w bloku, dom prywatny, wynajem, wspólnota?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

nowowybudowana kamienica, 2 klatki 6 mieszkań (rodzin). Wspólnoty nie mamy założonej :(
Obrazek

Obrazek
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy

Post autor: seba244 »

Jest to temat do wygrania ale musi sie skończyć w sądzie. Najpierw zbieramy dowody, zdjęcia, filmy nagrania, policja, straż miejska...

Jeżeli jest to wspólnota kto to administratorem?Jest na pewno jakiś regulamin..Pod reg można sie powołać, za zakłócanie ciszy nocnej, Jeżeli są dzieci masz lepiej, jeżeli nie płaci czynszu pogarsza sam sobie sprawe.

Znajomy miał identyczną sprawe.. Skończyło sie to w sądzie, sprawę wygrał, a jego wyrzucili z mieszkania ( a płacił czynsz :lol: )

Dowiem sie i ci napisze, bo niechce pisać czego nie jestem pewny.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Rock4 to podlega kodeksowi wykroczeń - art 51.1. Sąsiad może dostać nawet 500 zł mandatu za zakłócanie ciszy domowej. Policja ma obowiązek podjąć interwencję. Każde zgłoszenie jest odnotowywane przez oficera dyżurnego.
Na zaniechanie działań Policji możesz złożyć skargę do ich wydziału kontroli, zwykle robi się to do komendanta. Ja złożyłbym także do wiadomości w prokuraturze, to zawsze działa piorunująco.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar

Post autor: QQRYDZA »

a nie możesz normalnie pójść i mu za......(wymoderowano) w ryj ?;))
Ostatnio zmieniony ndz mar 10, 2013 11:08 przez QQRYDZA, łącznie zmieniany 1 raz.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

QQRYDZA pisze:a nie możesz normalnie pójść i mu za...... w ryj ?;))
Mialy byc rozsadne propozycje :)
Ostatnio zmieniony ndz mar 10, 2013 11:08 przez Cesarz, łącznie zmieniany 1 raz.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomasino74 »

seba244 pisze:Najpierw zbieramy dowody, zdjęcia, filmy nagrania, policja, straż miejska...
Tomas pisze: złożyłbym także do wiadomości w prokuraturze, to zawsze działa piorunująco.
Zapoznaj się z odpowiednimi paragrafami i jak będziesz dzwonił na policję to się na nie powołuj, zobaczą, że jesteś obczajony w temacie i szybciej zareagują. I te dwie sprawy powyżej o których koledzy pisali.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Tomas, dzięki za wskazówki. Tego właśnie było mi trzeba, bo dzielnicowy u którego byłem 2 razy jakoś dziwnym trafem zapomniał mnie poinformować o tym co napisałeś :>

QQ, też już nad tym myślałem, ale jak to moja żona powiedziała: "Marek, nie zniżaj się do jego (w sensie sąsiada) poziomu bo musiałbyś wziąć łopatę i wykopać jeszcze 0,5m dołu w ziemi by zniżyć się tak nisko" - niezłe, co?

A co do aktualnych wydarzeń: dzisiaj o 1:00 w nocy nie wytrzymałem po tym jak po raz czwarty usłyszałem 2 w kółko puszczane hity: "Acapulco" - wyk. nieznany i Eifel 65 "I'm blue"... zadzwoniłem na Policję z prośbą o interwencję. Jak nigdy - Panowie przyjechali w ciągu 10 min. Zaprosiłem ich do mieszkania by posłuchali jak wygląda to z mojego punktu widzenia. Panowie Policjanci nie zadawali już żadnych pytań, tylko poprosili mnie o dowód by spisać dane i poszli do sąsiada. Po ich interwencji jeszcze przez godzinę słyszałem, że: "...trzeba być pi**ą, żeby dzwonić po psy, bo na ch**a trzeba sobie zasłużyć...", "...jaki on miał problem? Posiedzielibyśmy jeszcze 1 - 2 godz. i byśmy poszli spać!" (przypominam było po 1 w nocy, a on chciał jeszcze 2 godziny balować), "jaką trzeba być c**ą, żeby nie przyjść i nie pogadać, powiedzieć że jest za głośno..." (chyba sąsiadowi alkohol spowodował krótkotrwały zanik pamięci - mam specjalny kalendarz w którym zapisuję sobie, kiedy z sąsiadem rozmawiałem o jego nocnych wyczynach... ciekawe czy będzie taki chojrak jak się spotkamy na podwórku!

Musiałem to napisać, może bardziej po to by uszło ze mnie ciśnienie - dzięki wszystkim za wysłuchanie :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Ja bym działał, jeżeli policja miała to w d... do tej pory to skoro masz zanotowane zgłoszenia i brak ich interwencji to w skardze ładnie ich wypunktujesz. Niestety hałaśliwi sąsiedzi to bardzo powszechny problem ale to nie znaczy że organy ścigania mają to mieć w du... - do tego są powołane żeby stać na straży porządku publicznego i żadne chciejstwo policjanta nie może mieć miejsca bo policja jest z założenia bezstronna i na łamanie prawa musi zareagować bo inaczej sama łamie prawo.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Tomas pisze:do tego są powołane żeby stać na straży porządku publicznego i żadne chciejstwo policjanta nie może mieć miejsca bo policja jest z założenia bezstronna i na łamanie prawa musi zareagować bo inaczej sama łamie prawo.
w teorii... zglaszanie skarg odbywa się w całej polsce zawsze w poniedziałki, najczęsciej 1 do 2 h przyjmują po południu,bezpośrednio u komendanta, chyba że go nie ma to zastępca wtedy jest
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Nie, nie. Żadne tam osobiście na dywanik. Pismo, poleconym lub złożone w sekretariacie z potwierdzeniem przyjęcia. Twardy dowód w postępowaniu. Pismo jak wpływa to musi zostać wszczęta sprawa, nadany nr i zaczyna się wyjaśnianie okoliczności (KPA i ustawa o policji). Skarga ustana może zostać gdzieś tam przekłamana, źle zinterpretowana na niekorzyść składającego. Pamiętajcie ręka rękę myje.
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Tomas, jak idziesz złożyć skarge, to komendant Ci daje sam pisemko bo to jego obowiązek,które masz wypełnić razem z nim, oczywiście możesz iść w kilka osób, lub jeśli masz litość nie wypełniać tylko porozmawiać z nim,męska rozmowa, aby sie tej sprawie przyjrzał ,przyjął do wiadomości,a wtedy rzadne postępowanie nie jest robione
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 829 razy

Post autor: jarry »

współczuję, miałem to samo, poszedłem do sąsiada poinformować że pomimo podgłoszenia TV na prawie max i tak nie słyszę mojego TV tylko jego ryki i jego kompanii, niestety mimo walenia w drzwi i szyby nie usłyszeli, wezwałem Policję, przyjechali, posłuchali u mnie, nie musiałem nic dodawać, poszli do kolesia, miałem ubaw bo tez do niego pukali i nie słyszeli tego pukania więc chyba jakoś przez bazę zdobyli do niego numer, zadzwonili i i jak ich wpuścił to z tego co wiem to jeszcze się rzucał do nich co oczywiście spowodowało maksymalny wymiar czyli 500zł, oczywiście dzień dobry przestał mówić ale cóż, jakoś musiałem z tym żyć ;)

za jakiś czas miał awarię wody zimą a że mieszkał akurat wtedy u rodziców to pewnie by mu całe mieszkanie zniszczyło, zawiadomiłem go jak tylko zauważyłem i bardzo dziękował i się z powrotem kłania, powiedziałbym nawet że z dużą starannością :) - innymi słowy chyba zrozumiał że nic do niego nie mamy tylko żeby się normalnie zachowywał :)
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

jarry pisze:za jakiś czas miał awarię wody zimą a że mieszkał akurat wtedy u rodziców to pewnie by mu całe mieszkanie zniszczyło, zawiadomiłem go jak tylko zauważyłem i bardzo dziękował i się z powrotem kłania, powiedziałbym nawet że z dużą starannością - innymi słowy chyba zrozumiał że nic do niego nie mamy tylko żeby się normalnie zachowywał
sugerujesz zeby rock4 zalał kolesiowi mieszkanie (jakos sprytnie oczywiście) a potem go ponformował ze mu sie woda leje? :>
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
ODPOWIEDZ