Zaznaczam, że nie jestem specjalistą ... opis może być nieco komiczny ale będę chciał go zrobić najlepiej jak umie.
Od pewnego czasu mam problem z moim Touranem.
(1.9TDI - 105KM - 2006r. - 300tyś. - Silnik BLS)
Mała informacja na początku ... problem nie występuje ciągle tylko czasami , no może trochę częściej niż czasami

Podczas jazdy przerzucając bieg z 1 na 2 i czasem z 2 na 3 auto (zależy od prędkości) ... szarpie (do załączenia się turbiny) i z rury leci czarny dym. Oprócz tego często auto traciło moc ... silnik schodził do 900 obrotów nagle tak jakby coś odcinało ! Po kilku takich "akcjach" wyskoczył też błąd, pojechałem do mechanika podłączył kompa i wyszło ... czujnik temp. paliwa. Mechanik wykasował błąd i kazał jeździć bo to nic ważnego. Po dosłownie godzinie jazdy ... dalej szarpało i traciło moc i znowu wyskoczył błąd ... pojechałem do innego mechanika, bo wydaje mi się, że ten poprzedni to miał lekko mówiąc "nie dobry" sprzęt do diagnozy. Po podłączeniu kompa opis błędu był inny ... czujnik ciśnienia spalin . Mechanik stwierdził, że to filtr cząsteczek stałych ... jako niedoświadczony zaufałem mechanikowi, bo robiłem u niego kilka innych rzeczy i zawsze było ok ... padła decyzja wycinamy DPF i będzie po kłopocie. No i pomogło auto już nie traci mocy ale ... problem z szarpaniem został .... oczywiście teraz nie mam DPF-u to też widać ten czarny dym podczas szarpania. Pojechałem do ASO "przetrzepali" mi auto włącznie z pół godzinną jazdą po mieście z podłączonym kompem i nic nie wykryli (tak ja pisałem problem nie występuje cały czas i jak na złość podczas testu było wszystko ok). Turbo, przepływka, pompowtryski i reszta OK!
A to, że usunąłem DPF to błąd .... bo usunąłem skutek, a nie przyczynę! Nic mi więcej nie pomogą bo nie mam oryginalnego programu ... bo zostało zmienione przy usunięciu DPF-u.
Mechanik uparł się, że to pompowtryski ... ASO zaprzecza bo wszystko jest w normie. Skontaktowałem się z firmą, która sprawdza i regeneruje pompowtryski ... opisałem problem a oni mi odpisali, że wg nich (tak na odległość) to coś nie tak z układem dolotowym powietrza ale ... zapraszają do swojego zakładu na diagnostykę (chcą więcej niż ASO).
Jeszcze jedno jak zapalę auto na parkingu na luzie i "depnę" na gaz tak na maxa "do podłogi" to też mam czarną chmurę z wydechu w fazie początkowej bo po chwili już jest ok ... to się dzieje za każdym razem.
Bardzo proszę o pomoc.