Panowie.
Z poprzedniego auta zostały mi maty grzewcze do lusterek.
Wpadłem na pomysł ich wykorzystania.
W okresie zimowym chciałbym je podłączyć do zapalniczki i odmrażać szybę.
Powiedzcie czy to wyda, jeśli tak jak to bezpiecznie zrobić?
pozdrawiam
maty grzewcze z lusterek
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Re: maty grzewcze z lusterek
no ale te maty to masz jakiej wielkości? bo chyba niewielkie... więc nie wiem czy jest sens sie w to bawić, bo jaki obszar szyby tym odmrozisz? chyba, ze ja źle mysle....poliglota pisze:Panowie.
Z poprzedniego auta zostały mi maty grzewcze do lusterek.
Wpadłem na pomysł ich wykorzystania.
W okresie zimowym chciałbym je podłączyć do zapalniczki i odmrażać szybę.
Powiedzcie czy to wyda, jeśli tak jak to bezpiecznie zrobić?
pozdrawiam
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
nie widzę skuteczności i sensu- mata żeby przekazała ciepło musi być przyklejona ( no a chyba nie będziesz kleił takich placków 10x 10 cm do przedniej szyby), mata grzeje tylko tam gdzie przylega czyli nawet po przyklejeniu odmrozi ci tylko taką powierzchnie jaką sama zajmuje... jeśłi już chcesz to poszukaj pojedynczych ścieżek na folii ( coś jak na tylną szybę) ale to i tak nie wiele pomoże - widziałem takie wklejane ścieżki w obszarze gdzie nie zasłaniały ( na samym dole za deską rozdzielczą) no i tam gdzie były ( 3 lub 4 linie) ładnie odmrażały ale wyżej już ich energia nie docierała...
Mata niestety jest tylko elementem grzejnym - do przekazania ciepła służy radiator
( promiennik) i tym radiatorem jest szkło .... położenie samych mat na podszybiu nie wyda.
Mata niestety jest tylko elementem grzejnym - do przekazania ciepła służy radiator
( promiennik) i tym radiatorem jest szkło .... położenie samych mat na podszybiu nie wyda.