Czy warto kupić dodatkową gwarancję?
-
dr78
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Czy warto kupić dodatkową gwarancję?
Za jakieś dwa tygodnie odbieram nowego Tourana, 2.0 TDI 140 KM. wersja Highline.
Dealer oferuje przedłużenie gwarancji do 5 lat, przy moich przebiegach muszę wziąć tę z największym limitem kilometrów, czyli za dodatkowy rok (trzeci) koszt 1.700, za dodatkowe dwa lata 3.500 za dodatkowe trzy - 5.500. Trzeba się zdecydować przy odbiorze, później już niestety nie dają takiej opcji.
Pytanie, czy warto? Ma ktoś doświadczenia jak się psują te modele począwszy od trzeciego do piątego roku eksploatacji? Wiem, że nie ma reguły, ale może jakieś konkretne przypadki mnie przekonają.
Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić co ta fabryczna gwarancja obejmuje, bo na pewno nie kwestie eksploatacyjne, ale takie rzeczy jak rozrząd itp. to już nie jestem pewien, pewnie też nie...
Minusem jest też to że przy wydłużonej gwarancji trzeba do nich dalej jeździć na przeglądy i nie wolno ingerować w auto poza ASO. A tak pewnie tylko jeden po roku i to by było na tyle.
Dodam jeszcze, że zamierzam tym samochodem jeździć właśnie pięć lat, ewentuanie cztery jeśli się wcześniej zamortyzuje w całości.
To czekam na Wasze porady.
Dealer oferuje przedłużenie gwarancji do 5 lat, przy moich przebiegach muszę wziąć tę z największym limitem kilometrów, czyli za dodatkowy rok (trzeci) koszt 1.700, za dodatkowe dwa lata 3.500 za dodatkowe trzy - 5.500. Trzeba się zdecydować przy odbiorze, później już niestety nie dają takiej opcji.
Pytanie, czy warto? Ma ktoś doświadczenia jak się psują te modele począwszy od trzeciego do piątego roku eksploatacji? Wiem, że nie ma reguły, ale może jakieś konkretne przypadki mnie przekonają.
Muszę jeszcze dokładnie sprawdzić co ta fabryczna gwarancja obejmuje, bo na pewno nie kwestie eksploatacyjne, ale takie rzeczy jak rozrząd itp. to już nie jestem pewien, pewnie też nie...
Minusem jest też to że przy wydłużonej gwarancji trzeba do nich dalej jeździć na przeglądy i nie wolno ingerować w auto poza ASO. A tak pewnie tylko jeden po roku i to by było na tyle.
Dodam jeszcze, że zamierzam tym samochodem jeździć właśnie pięć lat, ewentuanie cztery jeśli się wcześniej zamortyzuje w całości.
To czekam na Wasze porady.
-
tigernet
- Przeglądacz
Cos podobnego przerabialem u Forda (gwarancja dodatkowa na blachy) - przy zakupie auta musialem dolozyc ok. 600 PLN, a pozniej przy parkingowej "obcierce" mialem wiecej uzerania sie z dealerem niz pozytku.
Jak auto na firme - mozna sie skusic (mozna wliczyc np. w leasing), jesli na indywidualny uzytek - nie dalbym sie "namowic".
Jak auto na firme - mozna sie skusic (mozna wliczyc np. w leasing), jesli na indywidualny uzytek - nie dalbym sie "namowic".
- WJ
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 BXE, model 2009
- Imię:: Waldek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Tak jak koledzy piszą wyżej. Jeśli ma byc firmówka to wliczysz w koszty, ale w razie czego będzie zapewne sporo dywagacji czy temat podlega gwarancji bo rzeczywistość znamy.
Dowiedz się wcześniej jakie są dokładne warunki tej gwarancji.
Jeśli możesz sobie pozwolić na taki extra wydatek - bierz, ale osobiście pewnie wolałbym doposażyć Tourana za równowartość....
Dowiedz się wcześniej jakie są dokładne warunki tej gwarancji.
Jeśli możesz sobie pozwolić na taki extra wydatek - bierz, ale osobiście pewnie wolałbym doposażyć Tourana za równowartość....
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Witam
Na wstępie gratuluję zakupu.
Ja mogę pomarzyć o nówce.
Jak będziesz miał chwile napisz jakie wyposarzenie.
Ja te pieniadze zamiast na gwarancję, odłożyłbym i miał ewentualnie dla dobrego mechanika i tak na więcej Ci starczy niż byś robił w ASO.
Więc moje zdanie, że szkoda kasy na coś takiego.
Pozdrawiam
Na wstępie gratuluję zakupu.
Jak będziesz miał chwile napisz jakie wyposarzenie.
Ja te pieniadze zamiast na gwarancję, odłożyłbym i miał ewentualnie dla dobrego mechanika i tak na więcej Ci starczy niż byś robił w ASO.
Więc moje zdanie, że szkoda kasy na coś takiego.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
dr78
- Początkujący
Z wrzucaniem w koszty niestety lipa, bo auto na firmę idzie, ale:
1) ta gwarancja podwyższa ogólny koszt zakupu auta, co oznacza, że VATu nie odliczę bo max to 6 tys.
2) amortyzacja jest tylko do 20 tys. euro więc i tak nie starczy na samo auto nawet bez gwarancji...
Z wyposażenia dodatkowego ponad to co Highilne już ma wziąłem tylko tzw. pakiet 5190 czyli ksenony, ledy z przodu i tablica, czujniki parkowania przód i tył, wizualizacja przeszkody na ekranie radia, komp MFA Plus, lakier metalic (Acapulco blue, trochę zaszalałem bo go nie widziałem na żywo), duże radio RCD 510 i telefon Start.
A gwarancja nazywa się Safe+ ale co dokładnie obejmuje nie sprawdzałem, mam tylko ogólne info że to samo co fabryczna dwuletnia. Na ten moment jestem na nie, tzn. nie kupuję, no chyba że ktoś mi tu napisze że jego model od 3 roku to się psuł co rusz...
To moje pierwsze nowe auto, więc też się cieszę
1) ta gwarancja podwyższa ogólny koszt zakupu auta, co oznacza, że VATu nie odliczę bo max to 6 tys.
2) amortyzacja jest tylko do 20 tys. euro więc i tak nie starczy na samo auto nawet bez gwarancji...
Z wyposażenia dodatkowego ponad to co Highilne już ma wziąłem tylko tzw. pakiet 5190 czyli ksenony, ledy z przodu i tablica, czujniki parkowania przód i tył, wizualizacja przeszkody na ekranie radia, komp MFA Plus, lakier metalic (Acapulco blue, trochę zaszalałem bo go nie widziałem na żywo), duże radio RCD 510 i telefon Start.
A gwarancja nazywa się Safe+ ale co dokładnie obejmuje nie sprawdzałem, mam tylko ogólne info że to samo co fabryczna dwuletnia. Na ten moment jestem na nie, tzn. nie kupuję, no chyba że ktoś mi tu napisze że jego model od 3 roku to się psuł co rusz...
To moje pierwsze nowe auto, więc też się cieszę
-
Guder
- Przeglądacz
Ja bym 5500 włożył na lokatę. Za 5 lat przy 5% będzie do odbioru około 7000 zł. Dodatkowo po upływie gwarancji podstawowej nie będziesz musiał wydawać kasy na serwis w ASO tylko u normalnego mechanika to samo zrobisz - przez 3 lata na tym oszczędzisz lekko 1500 zł. W sumie daje to 8500 zł - musiałbyś być mocno pechowy żeby to co się popsuje u normalnego mechanika kosztowało więcej niż tą kwotę. A jak nic nie nawali to jesteś do przodu 8500 zł.
To tak z punktu widzenia małego skąpca którym jestem.
To tak z punktu widzenia małego skąpca którym jestem.
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Guder super kalkulacja. Mały skąpiec super stwierdzenie

Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual