Wymiana tarcz i klocków - przód i tył.
-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- lsz11
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9 BLS DSG 2007r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Witam
Dziś zabrałem się za wymianę klocków tył, sam tłoczek wkręcałem ok 1,5 godz i nic. Mozolnie to szło ale szło, ciężko się wkręcał (nie posiadam klucza do tłoczków, użyłem "żaby" i wspomnianego klucza do tarczy szlifierki). Tłoczek wcisnął się może 2-3 mm, tak że na stare klocki zacisk wszedł ciasno, musiałem z powrotem założyć stare klocki.
Powiedzcie co może być nie tak z tym zaciskiem, może coś źle robię?
Gwint ma prawy - prawda? Czy możliwe bym ukręcił gwint? Ile mniej więcej obrotów powinien zrobić tłoczek by się schował o 1 cm ( co za głupie pytanie ale niech tam...
)
[ Dodano: Pon Kwi 22, 2013 21:46 ]
Już się dowiedziałem, kolega mechanior mi podpowiedział. Po prostu należy jednocześnie czymś wciskać ten tłoczek.
Dziś zabrałem się za wymianę klocków tył, sam tłoczek wkręcałem ok 1,5 godz i nic. Mozolnie to szło ale szło, ciężko się wkręcał (nie posiadam klucza do tłoczków, użyłem "żaby" i wspomnianego klucza do tarczy szlifierki). Tłoczek wcisnął się może 2-3 mm, tak że na stare klocki zacisk wszedł ciasno, musiałem z powrotem założyć stare klocki.
Powiedzcie co może być nie tak z tym zaciskiem, może coś źle robię?
Gwint ma prawy - prawda? Czy możliwe bym ukręcił gwint? Ile mniej więcej obrotów powinien zrobić tłoczek by się schował o 1 cm ( co za głupie pytanie ale niech tam...

[ Dodano: Pon Kwi 22, 2013 21:46 ]
Już się dowiedziałem, kolega mechanior mi podpowiedział. Po prostu należy jednocześnie czymś wciskać ten tłoczek.
VW Touran 1.9 TDI, BLS, DSG, 2007
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Pytaj Jeża pewnie będzie miał lepszą cene bo to zabaczyłem na allegro w pierwszym lepszym ogłoszeniu http://allegro.pl/klocki-przod-vw-golf- ... 92145.html
[ Dodano: Wto Kwi 23, 2013 17:44 ]
http://allegro.pl/bosch-klocki-tyl-vw-g ... 92312.html
[ Dodano: Wto Kwi 23, 2013 17:44 ]
http://allegro.pl/bosch-klocki-tyl-vw-g ... 92312.html
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
I na mnie przyszła pora z wymianą tarcz z przodu, wymienie też klocki chociaz tych jeszcze pare mm jest
Generalnie chciał bym poznac opinie kolegów z wiekszym doswiadczeniem. Otóż generalnie Touranem mało jeżdze (ostatni rok tylko 5 tyś
) i dlatego nie potrzebuje zestawu z najwyzszej półki. Chaił bym przyzwoity zestaw tarcz i klocków za niewygórowana cene. Na Allegro widziałem zestawy tarcz Febi i klocków TRW za 358 pln. Jednak chciał bym zamknac sie razem z wymiana w 400 pln. Komplet klocków Brembo, Ferodo lub TRW mozna kupić już za 120-130 pln. Gorzej z tarczami. Znalazłem tarcze Kraft po 99 za sztuke ale w komplecie wychodzi nie taniej no i nie wiem jak z tym kraftem. So jakies inne tansze opcje?

Generalnie chciał bym poznac opinie kolegów z wiekszym doswiadczeniem. Otóż generalnie Touranem mało jeżdze (ostatni rok tylko 5 tyś

-
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
malcolm ,na takich rzeczach jak hamulce się nie oszczędza.... będziesz miał sytuacje awaryjną i może być porażka,bo się nie zatrzymasz... Kiedyś ,raczej z przypadku kupiłem do bm-ki tańsze klocki,jak przejechałem skrzyżowanie,bo auto nie mogło się zatrzymać, kupiłem porządne klocki.Zastanów się,czy warto w tym wypadku kupować najtańsze hamulce... 

- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
No właśnie nie chodzi o najtańsze tylko o średnią półkę przystępną cenowomorfeusz33 pisze:malcolm ,na takich rzeczach jak hamulce się nie oszczędza.... będziesz miał sytuacje awaryjną i może być porażka,bo się nie zatrzymasz... Kiedyś ,raczej z przypadku kupiłem do bm-ki tańsze klocki,jak przejechałem skrzyżowanie,bo auto nie mogło się zatrzymać, kupiłem porządne klocki.Zastanów się,czy warto w tym wypadku kupować najtańsze hamulce...

-
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy