Czyszczenie silnika przed wymianą oleju.
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
Ostatnio zrobiłem pierwszą płukankę.Nie spiesząc się dałem ściekać wszystkiemu z pół godziny. Wstawiłem nowy filtr i zalałem to 4 litami oleju. I jest na razie stały górny stan. Mam silnik 1,9. Powinno chyba nieco więcej oleju wejść.
A filtr paliwa wymieniam jak większość chyba - przed zimą.
A filtr paliwa wymieniam jak większość chyba - przed zimą.
pozdrawiam Grzegorz
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
to zalezy ile robisz km... zmianiaj przed zimą to w zupełności wystarczy... chyba ze robisz 50 tys. km rocznie...marnon pisze:pytam o ten filtr paliwa , bo wiadomo ASO co 3 wymianę chyba sugeruje wymieniać.... ale mając na uwadze stan naszego polskiego paliwa i troska o układ i wtryski może faktycznie warto wymieniać co wymianę oleju...
- Przemo210481
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
Witam,
Dzisiaj wykonałem velnes&spa mojego Tourana (KRA Auto (czyli czarny jak wrona) jak mówi syn):
Zabieg 1 - czyszczenie dolotu - niezły tam syf się zbiera (nie miałem jeszcze okazji sprawdzić ale na wolnych obrotach spalanie spadło po czyszczeniu z 0,6 l/h do 0,5 l/h.
Zabieg2 - czyszczenie wtrysków Liqui Moly bezpośrednio do listwy zasilającej + wymiana filtra paliwa (jak podłączę kompa to sprawdzimy czy coś się zmieniło bo bipy miałem lekko podniesione).
Zabieg 3 - płukanka LM Proline + wymiana oleju na Liqui Moly Top Tec 4200 + filtr oleju
Po płukance niezły syf wylatuje i to co zauważyłem olej po przejechaniu kilkunastu kilometrów jest czysty a nie jak do tej pory ciemniał od razu po wlaniu.
Silnik lekko się wyciszył i dostał trochę mocy.
Po dłuższej jeździe będę mógł więcej powiedzieć.
Dzisiaj wykonałem velnes&spa mojego Tourana (KRA Auto (czyli czarny jak wrona) jak mówi syn):
Zabieg 1 - czyszczenie dolotu - niezły tam syf się zbiera (nie miałem jeszcze okazji sprawdzić ale na wolnych obrotach spalanie spadło po czyszczeniu z 0,6 l/h do 0,5 l/h.
Zabieg2 - czyszczenie wtrysków Liqui Moly bezpośrednio do listwy zasilającej + wymiana filtra paliwa (jak podłączę kompa to sprawdzimy czy coś się zmieniło bo bipy miałem lekko podniesione).
Zabieg 3 - płukanka LM Proline + wymiana oleju na Liqui Moly Top Tec 4200 + filtr oleju
Po płukance niezły syf wylatuje i to co zauważyłem olej po przejechaniu kilkunastu kilometrów jest czysty a nie jak do tej pory ciemniał od razu po wlaniu.
Silnik lekko się wyciszył i dostał trochę mocy.
Po dłuższej jeździe będę mógł więcej powiedzieć.
- rasta
- Zaawansowany
- Auto:: Toyota Avensis T27
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
...a ja wczoraj wymieniłem olej, filtry i pierwszy raz użyłem płukanki do silnika...... szczerze, to nie widzę i słyszę różnicy, oczywiście silnik pracuje ciszej i płynniej, ale to takie same objawy jak przy każdej zmianie na nowy olej.
moje auto ma przejechane 165000 km i oczywiście że żadna płukanka, lub dodatek w płynie nie ulepszy zużytych, wytartych pierścieni i tłoków w silniku, aby miało zwiększyć moc utraconą i wyciszyć pracę silnika....... ale w czasie zlewania starego oleju silnikowego zauważyłem że "dodatek" zmiękczył olej, bardziej olej był wodnisty, co na pewno przyczyniło się do do lepszej wymiany starego oleju. ...i tyko dlatego w przyszłym roku znów skorzystam z płukanki.
moje auto ma przejechane 165000 km i oczywiście że żadna płukanka, lub dodatek w płynie nie ulepszy zużytych, wytartych pierścieni i tłoków w silniku, aby miało zwiększyć moc utraconą i wyciszyć pracę silnika....... ale w czasie zlewania starego oleju silnikowego zauważyłem że "dodatek" zmiękczył olej, bardziej olej był wodnisty, co na pewno przyczyniło się do do lepszej wymiany starego oleju. ...i tyko dlatego w przyszłym roku znów skorzystam z płukanki.

- Przemo210481
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
Dzisiaj podłączyłem VAG i okazuje się że po moim serwisie opisanym kilka pozycji wyżej bipy mi spadły po ok 10 pkt. Silnik ma więcej mocy.
[ Dodano: Nie Maj 05, 2013 17:53 ]
Aha zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy przestawił m i się kąt wtrysku, był w normie po wymianie rozrządu dwa miesiące temu. Teraz mam -6 stopni nie wiem czy to po czyszczeniu bo nie sprawdziłem przed serwisem. Może ktoś ma doświadczenia dlaczego tak się stało?
[ Dodano: Nie Maj 05, 2013 17:53 ]
Aha zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy przestawił m i się kąt wtrysku, był w normie po wymianie rozrządu dwa miesiące temu. Teraz mam -6 stopni nie wiem czy to po czyszczeniu bo nie sprawdziłem przed serwisem. Może ktoś ma doświadczenia dlaczego tak się stało?