Czujniki parkowania / cofania - na co zwrócić uwagę
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,9 TDI BLS Freest
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dzięki za odpowiedź.podłącze te nieoryginalne jak z nimi nie ma żadnych kłopotów.
A komplet z octavii to wiem że i octavia II rocznik 2004 i octavia II rocznik 2010 mają takie same, więc myślałem że do Tourana to też będzie pasowało, oraz że może Touran ma gdzieś schowane wtyczki aby tylko podłączyć centralkę i sprawdzić czy działa.
Sorki że przekręciłem nick kolegi Turanek :-)
A komplet z octavii to wiem że i octavia II rocznik 2004 i octavia II rocznik 2010 mają takie same, więc myślałem że do Tourana to też będzie pasowało, oraz że może Touran ma gdzieś schowane wtyczki aby tylko podłączyć centralkę i sprawdzić czy działa.
Sorki że przekręciłem nick kolegi Turanek :-)
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Chcę zamontować nieoryginalne czujniki z tyłu. Mam model 2005 z oryginalnym hakiem. Proszę o informację, czy po dokładnym odmierzeniu punktów (zgodnie z info podanym powyżej przez AUTOALARM) śmiało mogę wiercić otwory na czujki bez demontażu zderzaka i nie spotka mnie przykra niespodzianka? Z góry dziękuję za odpowiedz.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
wertuje ten temat i nadal nie widzę jaki dokładnie model czujników polecacie i co wybrał wreszcie rock4
U mnie wchodzi opcja-kupić-->dać do montażu. Nie czuje się na siłach aby wiercić w zderzaku, prowadzić kable po całym aucie. Innym też polecam bo można więcej szkód narobić.
Rozumiem, że kamera cofania pod RNS510 nie wchodzi w grę w modelach do 2006?
U mnie wchodzi opcja-kupić-->dać do montażu. Nie czuje się na siłach aby wiercić w zderzaku, prowadzić kable po całym aucie. Innym też polecam bo można więcej szkód narobić.
Rozumiem, że kamera cofania pod RNS510 nie wchodzi w grę w modelach do 2006?
Pozdrawiam!
- mariusz788004
- Użytkownik
- Auto:: 1.9tdi avq 2004
- Imię:: mariusz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
witam kolegow.do tourana postanowiłem załozyc orginalne czujniki cofania kupilem zderzak wiazke z czujnikami modul [wsumie wszystko]podłaczyłem tak jak tam wczesniej było opisane 3-zasilanie,2i10-buzer ,8 masa 7 can low,14-can high.niestety niedziala.przegrzebałem w internecie i ludzie z innego forum pisza ze can low trzeba wpiac wpin 6 a canhight w 15.druga sprawa gdzie dokładnie to szystko podłaczyc czy mat to jakies znaczenie,bo ja podpiołem na czas testu do kosci radia.jezeli jest ktos chetny mi pomodz to nawet na prywata niech wrzuci.pozdrawiam i z góry dziekuje.

- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Kolego Can Canowi nie równy! W zależności od wymagań i danych masz np. Can Infotainment służy multimediom, jest Can Komfortu i Can Napędu.
Podsumowując nie można się podłączać do dowolnego Can'a
Radio/Navi pracuje na Can Infotainment, a PDC (bez OPS, starsza wersja, sterownik np. 1*0.919.283.*) na Can Komfort.
Nowy PDC, Parkassist (z OPS, nowsza wersja, sterownik 1T0.919.475.*+nowszy Gateway) pracuje na Can Napędu (drive, Antrieb).
Jesli masz oryginalny hak, możesz pociągnąć przewody Can z PDC do sterownika haka, bo on też pracuje pod Can Komfortu.
W innym przypadku ciągniesz do przodu do samego Gateway'a bądź Bordnetza - gdzie ci wygodniej.
Komfort Can High - pomarańczowo-zielony
Komfort Can Low - pomarańczowo-brązowy
Podsumowując nie można się podłączać do dowolnego Can'a
Radio/Navi pracuje na Can Infotainment, a PDC (bez OPS, starsza wersja, sterownik np. 1*0.919.283.*) na Can Komfort.
Nowy PDC, Parkassist (z OPS, nowsza wersja, sterownik 1T0.919.475.*+nowszy Gateway) pracuje na Can Napędu (drive, Antrieb).
Jesli masz oryginalny hak, możesz pociągnąć przewody Can z PDC do sterownika haka, bo on też pracuje pod Can Komfortu.
W innym przypadku ciągniesz do przodu do samego Gateway'a bądź Bordnetza - gdzie ci wygodniej.
Komfort Can High - pomarańczowo-zielony
Komfort Can Low - pomarańczowo-brązowy
- mariusz788004
- Użytkownik
znajomy wymienił mi gatoway na nowszy z dwoma literkami i on ma puscic wsumie wszystko [kamere cofania puscił na rns510]moduł cofania zakupiłem od golfa6 5k0919475c i on ma zadziałac z funkcja opc. i co dokładnie bys mi szanowny kolego proponował aby zrobic.i co z ta brazowa kostka czy te podłaczenia sa ok.czyli wiadomo 2-10 buzer,8 masa,7 can low,14 can high.a jeszcze jedno haka niemam a......turan jest z 2004r.pozdrawiam.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Kolego, opis ten dotyczył sterownika PDC w wersji starszej, bez OPS - końcówka numeru 283
Sterownik PDC z OPS ma inne podłączenia (poniżej przykład dla 1K0.919.475.K)
Wtyczka 12-pinowa
1. Buzer - pin 9, pin 10
2. Czujki - wspólna masa pin 8, wspólne zasilanie pin 11
czujka lewa skrajna - pin 6
czujka lewa wewnętrzna - pin 3
czujka prawa skrajna - pin 1
czujka prawa wewnętrzna - pin 2
Wtyczka 16-pinowa
1. Zasilanie po stacyjce (np. bezpiecznik SC 11 - 5A) - pin 1
2. Masa - pin 8
3. Can Napędu Low - pin 9
4. Can Napędu High - pin 10
Przewody Can ciągniesz do przodu i przy Gateway wtyczka 20-pinowa
1. Can Napędu Low - pin 6 (pomarańczowo-brązowy)
2. Can Napędu High - pin 16 (pomarańczowo-czarny)
Sterownik PDC z OPS ma inne podłączenia (poniżej przykład dla 1K0.919.475.K)
Wtyczka 12-pinowa
1. Buzer - pin 9, pin 10
2. Czujki - wspólna masa pin 8, wspólne zasilanie pin 11
czujka lewa skrajna - pin 6
czujka lewa wewnętrzna - pin 3
czujka prawa skrajna - pin 1
czujka prawa wewnętrzna - pin 2
Wtyczka 16-pinowa
1. Zasilanie po stacyjce (np. bezpiecznik SC 11 - 5A) - pin 1
2. Masa - pin 8
3. Can Napędu Low - pin 9
4. Can Napędu High - pin 10
Przewody Can ciągniesz do przodu i przy Gateway wtyczka 20-pinowa
1. Can Napędu Low - pin 6 (pomarańczowo-brązowy)
2. Can Napędu High - pin 16 (pomarańczowo-czarny)
Ostatnio zmieniony czw lis 10, 2011 19:01 przez Turanek, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz788004
- Użytkownik
dzieki turanek za te informacje ale niestety mam jeszcze kilka pytan zeby było jasne dlamnie .ta wtyczka 20 pinowa gdzie jest dokładnie [to ta od gatewaya] no i opis samej czujki.wczoraj szukajac na innych forach vw na temat pdc,opc znalazlem opis i zdjecia vw passata gdzie wymieniaja własnie ze zwykłego pdc na opcje opc.opisuje tam ktos ftyczka16 pin;wyciagamy piny can [7i14]izolujemy i [3]zasilanie.dokładamy 2 przewody pin6-can low i 15 can-high i ciagniemy do gatewaya pin16-can high,pin6-can low.prosze o podpowiedz i zgory dziekuje
- mariusz788004
- Użytkownik
przepraszam wielkiego kolegetourana odnosnie 20 pinowej wtyczki jakos umknelo mi ze to jet wtyka od gatewya,druga sprawa to znalazłem gdzies na angielskim forum jak przepiac piny od czujek w kostce 12 pinowej.chodzi o mase piny-1,7,8,9 łaczymy i wkładamy w 8pi,zasilanie-6,10,11,12,łaczymy iwkladamy w pin11 a reszte tak jak opisałes.tylko upieraja sie nad can low 6 pin,can hight 15 lub 16 pin o łosniczku zadnej zmianki.prosze kolege czy dobrze te masy i zasilania czujek zrobiłem,a reszte robie tak jak ty opisujesz.jutro albo pojutrze sprawdze na sztuke bez przepychania kabli i dam znac.albo sukces albo kicha.pozdrawiam.

- mariusz788004
- Użytkownik
jest tylko musi byc koncowka 475 z literka a do podłaczenia i przerobienia to turanek opisuje.ja dzisiaj odbieram moduł 5k0919475c od golfa6.instalacje juz mam przygotowana wiec wieczorem po pracy podepne i sie zobaczy czy zadziala.jak zadziala to napewno opisze co i jak zrobic.ten schemacik co kolega podal link to zwykly pdc bez opc.pozdrawiam