Raz pali a raz nie???

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Raz pali a raz nie???

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Już dwukrotnie miałem problem z odpaleniem Tourana po 1h postoju.Kręcił jak należy ale nie chciał załapać i po kolejnej przerwie ok.10min odpalił od strzała,przez tydzień było ok aż do .......ten sam przykład 1-1,5h postoju, ja do auta odpalam i znów lipa ,kręci ale nie łapie słychać tylko pukanie domykającego się zaworu EGR-chyba?.tym razem dopiero odpalił sam z siebie po 4-5h postoju znów od strzała.
Mam pytanie bo na kompie wyskoczyły błędy,które po skasowaniu już się nie pokazały.

Czy może to być przyczyną żę walnięty jest czujnik temp.wody że raz odpala a raz nie???bo w chłodne dni mi świrował na zegarze było 90' a po chwili spadał do 0' i znów od razu na 90'.

Bo jutro mam zamiar go wymienić i nie wiem czy to może być przyczyną czy raczej nie???

Pozdrawiam
Załączniki
IMAG0868.jpg
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

masz spalone 2 świece, a poza tym ten uszkodzony czujnik temp. może byc jak najbardziej odpowiedzialny za to słabe palenie... odepnij go całkiem i zobacz co sie bedzie działo...

P.S. jak wklejasz błędy z VCDS-a to nie rób zdjęcia tylko printscreena...
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Dzięki Dodi

Jutro sprawdzę jeszcze te świece ale po wykasowaniu błędów nic się nie pokazało.Tyle tylko że czujnik świrował mi wcześniej dlatego chcę go wymienić.
Kolega miał to samo w B5FL wymienił czujnik i go uleczył, zobaczymy.

Ps.
Będę pamiętał :oops:

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Maj 13, 2013 19:06 ]
Witam

Po wymianie czujnika temp wody teraz temp trzyma i nie głupieje zegar ale temat odpalania pozostał z tym że teraz się nasila i już mnie trafia ,loteria odpali albo nie :evil: rozrusznik coraz częściej się blokuje-szczotki po przykręceniu zero odezwu a za drugim razem odpali.Może przez ten rozrusznik mam taką jazdę z tym odpalaniem,chyba czas najwyższy się za niego wziąść mam nadzieję że to właśnie on mi tyle krwi zepsuł,ale zobaczymy........
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto Maj 14, 2013 22:09 ]
Witam

Cd. opowieści.............. :> dziś od rana próba odpalenia i nic, rozrusznik kręci normalnie ale silnikiem tylko trzepie(brak kontrolki grzania świec) i lipa...Próba odpalenia zapasowym kluczykiem też się nie powiodła-immobilizer.
Po sholowaniu turka pod warsztat na przekręconym zapłonie ok.3km i otworzeniu maski....eureka znów sam się naprawił i już palił po kilkukrotnych próbach od strzała :shock: Co go boli podpiąłem pod kompa i znów te same błędy j/w (czujnik temp silnika,spalona świeca 2,3 itd)ale po skasowaniu ich ponownym podpięciu wszystko gra.
Panowie macie jakiś pomysł bo mnie już trafia :> :> :> ?????
zamówiłem na wszelki wypadek ten przekaźnik 458 (przekaźnik styku roboczego silnika-66zł.) bo to może być niby przyczyną ale pewności nie mam...(choć jak go czyściłem to nic to nie dało). i zauważyłem że znów świrował czujnik temp na zegarach rósł i spadał-przecież wymieniłem w tamtym tygodniu ten od silnika czyżby teraz padł ten czujnik co podaje sygnał na zegary????

Nie wiem już co mam o tym myśleć,jedno jest pewne z wszystkich VW-ów Touran jest najbardziej nieprzywidywalny i usterkowy jaki miałem.(opinia innych właścicieli/kolegów/znajomych-elektronika)

a miałem
VW Golf II 1.6 z LPG 89'
VW Golf III GTI 2.0 z LPG 95'
VW Passat 1.8T z LPG 98'

mam:
VW Touran 1.9 TDI 2003'-ciągle coś....... :>
Opel Corsa 1.2 97'-bezawaryjna !!! :D

Panowie jeśli macie pomysł jak Turka uzdrowić bardzo proszę o pomoc....

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Maj 25, 2013 23:40 ]
Witam

Problem rozwiązany,przyczyna to zimny lut na rezystorze w komputerze silnika ,zrobione i pali od strzała, oby to było tylko to......... :mrgreen:
A najczęstszym przypadkiem to odklejona płyta główna lub właśnie jeden z rezystorów ma zimne luty w komputerze silnika

Dzięki i Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
ODPOWIEDZ