wsteczny - problem

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
m73
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Mirosław
Otrzymał podziękowań: 1 raz

wsteczny - problem

Post autor: m73 »

Witam,

Mam pytanko bo czasami, mw już kilkanaście razy w ciągu mca nie zawsze chciał wejść bieg wsteczny, dwumasa wymieniana ok 6 mcy temu, wszystkie inne biegi wchodzą idealnie i lekko bez żadnych zgrzytów. Nie ma też zgrzytu podczas włączania R ale tak jak by coś nagle blokowało, wcisnę sprzęgło i za drugim razem już wskakuje... , mechanik przy dwumasie wspominał coś o pompce sprzęgła, że niedługo będzie do wymiany czy to może być to?

thx
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysiek_rybak »

Ja mam tak samo w swoim ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
materazzi
Użytkownik
Imię::

Post autor: materazzi »

U mnie tez tak jest, z wstecznym i z jedynka..dwumase mam ok
Awatar użytkownika
m73
Początkujący

Właśnie ale skoro tak się dzieje to jakiś powód musi być i warto doszukać się ewentualnej usterki bo mi to np czasami już zaczyna doskwierać 😃 dzwonilem do dwóch mechaników i stawiają na dwumasę tylko jak jest nowa to jaki to ma sens? 😃
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

docisk?
Awatar użytkownika
m73
Początkujący

A czy można dwumas w ogóle źle założyć i przez to mogę dodatkowo mieć drgania na biegu jałowym co zresztą też u mnie występuje ale mój mechanik nie wie dlaczego one są 😞
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

m73 pisze:A czy można dwumas w ogóle źle założyć i przez to mogę dodatkowo mieć drgania na biegu jałowym
oczywiście.. już nie jeden narzekał na partacką robote mechaników, gdzie po wymianie dwumasy na nowa było czasami jeszcze gorzej...
Awatar użytkownika
m73
Początkujący

Polecicie może kogoś solidnego co by mógł "od ręki" zerknąć na to? Wiem, że nie zajmuje to długo bo byłem przy wymianie ale na ręce nie patrzyłem więc nie wiem co tam jest dobrze a co źle 😃 za robótkę się dogadamy 😉😃
Awatar użytkownika
Idem
Początkujący

sprzeglo

Post autor: Idem »

rowniez mam podobne problemy, wymienilem komplet sprzegla razem z pompka, wysprzeglikiem,wymienilem tez plyn hamulcowy, odpowietrzane bylo wielokrotnie i ciagle to samo,- blokada przy 1 i wstecznym, bardzo czesto,- ale co ciekawe ze biegi latwo zmieniam przy wylaczonym silniku, wyglada ciagle ze to wina sprzegla, moze wysprzeglik zle wyciska, naprawde trudno to wyczuć,- jak przyjade do kraju(a mam nadzieje ze dojade :| to zabieram sie za rozwalanie skrzyni, do skutku az znajde
Idem
Awatar użytkownika
darek8677
Użytkownik
Auto:: Touran'06BXE 105KM
Imię:: Darek

Post autor: darek8677 »

to ja was niepocieszę :P gadałem z fachmanem w tej sprawie i mówił ze miał dwa takie przypadki ( touran i golf V). wymieniał kpl sprzegło, dwumas w obu przypadkach właściciele skarzyli sie na zgrzyt tylko przy wstecznym. W obu autach winą było jak on po powiedział : łożyska z tyłu skrzyni...auta miały tak ok 200kkm. Niewiem czy to moze byc to.Tak tylko pisze co słyszałem. A chłopak pracuje w servisie AUDI VW w rzeszowie ;)
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek

Post autor: krzysiek_rybak »

Darek ale tu nikt sie nie skarży na zgrzytanie. Do czytaj temat.
Awatar użytkownika
m73
Początkujący

właśnie tym bardziej, że osobiście byłem przy wymianie dwumasy kompletu :) więc to raczej nie to, chyba ;)
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: collega »

Co do zgrzytu przy wrzucaniu wstecznego dowiedzialem sie gdzies ze wsteczny w touranie jest nie zsynchronizowany i trzeba go wrzucac powoli i delikatnie ;]
Awatar użytkownika
Idem
Początkujący

Post autor: Idem »

i jest cacy,- ale po kolei,- mialem problem z jedynka i ze wstecznym, rowniez inne tez jakos dziwnie mi wchodzily, nie wysprzeglal, ciągnął na biegu, szczegolnie na 1 biegu, trudno bylo wyrzucic bieg podczas pracy silnika,- takie mialem przypadlosci ktore sie z czasem nasilaly. Wczesniej wymienilem komplet sprzegla + wysprzeglik + pompka no wszystko co bylo mozliwe,- i dalej nic. Zaprowadzilem do speca ktory specjalizuje sie w skrzyniach,- mowie - drzyj skrzynie bo ja juz mam dosc. Gosc po zdemontowaniu skrzyni przedzwonil do mnie by mi cos pokazac,- i jego pierwsze pytanie to czy podczas wymiany sprzegla byl posmarowany wieloklin na walku... no coz, odp niewiem - pokazal mi ten wieloklin a tam prawie rdza i jak tarcza mogla sie przesuwac swobodnie skoro walek byl w takim stanie. stwierdzi nawet ze gdyby nawet posmarowac tym smarem bez uprzedniego dokladnego wyczyszczenia to i tak na wiele by sie to nie zdalo.
Na wszelki wypadek wymienil rowniez wężyk ktory idzie od zbiorniczka do skrzyni, chociaz sprawdzajac go pozniej stwierdzil ze byl w dobrym stanie.
jutro ruszam w trase do Paryza juz bedac o wiele spokojniejszy,- a ja chcialem rozwalac skrzynie hehe
:)
Idem
ODPOWIEDZ