wsteczny - problem
- m73
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Mirosław
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
wsteczny - problem
Witam,
Mam pytanko bo czasami, mw już kilkanaście razy w ciągu mca nie zawsze chciał wejść bieg wsteczny, dwumasa wymieniana ok 6 mcy temu, wszystkie inne biegi wchodzą idealnie i lekko bez żadnych zgrzytów. Nie ma też zgrzytu podczas włączania R ale tak jak by coś nagle blokowało, wcisnę sprzęgło i za drugim razem już wskakuje... , mechanik przy dwumasie wspominał coś o pompce sprzęgła, że niedługo będzie do wymiany czy to może być to?
thx
Mam pytanko bo czasami, mw już kilkanaście razy w ciągu mca nie zawsze chciał wejść bieg wsteczny, dwumasa wymieniana ok 6 mcy temu, wszystkie inne biegi wchodzą idealnie i lekko bez żadnych zgrzytów. Nie ma też zgrzytu podczas włączania R ale tak jak by coś nagle blokowało, wcisnę sprzęgło i za drugim razem już wskakuje... , mechanik przy dwumasie wspominał coś o pompce sprzęgła, że niedługo będzie do wymiany czy to może być to?
thx
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Idem
- Początkujący
- Imię::
sprzeglo
rowniez mam podobne problemy, wymienilem komplet sprzegla razem z pompka, wysprzeglikiem,wymienilem tez plyn hamulcowy, odpowietrzane bylo wielokrotnie i ciagle to samo,- blokada przy 1 i wstecznym, bardzo czesto,- ale co ciekawe ze biegi latwo zmieniam przy wylaczonym silniku, wyglada ciagle ze to wina sprzegla, moze wysprzeglik zle wyciska, naprawde trudno to wyczuć,- jak przyjade do kraju(a mam nadzieje ze dojade
to zabieram sie za rozwalanie skrzyni, do skutku az znajde
Idem
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
to ja was niepocieszę
gadałem z fachmanem w tej sprawie i mówił ze miał dwa takie przypadki ( touran i golf V). wymieniał kpl sprzegło, dwumas w obu przypadkach właściciele skarzyli sie na zgrzyt tylko przy wstecznym. W obu autach winą było jak on po powiedział : łożyska z tyłu skrzyni...auta miały tak ok 200kkm. Niewiem czy to moze byc to.Tak tylko pisze co słyszałem. A chłopak pracuje w servisie AUDI VW w rzeszowie 
-
krzysiek_rybak
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Idem
- Początkujący
- Imię::
i jest cacy,- ale po kolei,- mialem problem z jedynka i ze wstecznym, rowniez inne tez jakos dziwnie mi wchodzily, nie wysprzeglal, ciągnął na biegu, szczegolnie na 1 biegu, trudno bylo wyrzucic bieg podczas pracy silnika,- takie mialem przypadlosci ktore sie z czasem nasilaly. Wczesniej wymienilem komplet sprzegla + wysprzeglik + pompka no wszystko co bylo mozliwe,- i dalej nic. Zaprowadzilem do speca ktory specjalizuje sie w skrzyniach,- mowie - drzyj skrzynie bo ja juz mam dosc. Gosc po zdemontowaniu skrzyni przedzwonil do mnie by mi cos pokazac,- i jego pierwsze pytanie to czy podczas wymiany sprzegla byl posmarowany wieloklin na walku... no coz, odp niewiem - pokazal mi ten wieloklin a tam prawie rdza i jak tarcza mogla sie przesuwac swobodnie skoro walek byl w takim stanie. stwierdzi nawet ze gdyby nawet posmarowac tym smarem bez uprzedniego dokladnego wyczyszczenia to i tak na wiele by sie to nie zdalo.
Na wszelki wypadek wymienil rowniez wężyk ktory idzie od zbiorniczka do skrzyni, chociaz sprawdzajac go pozniej stwierdzil ze byl w dobrym stanie.
jutro ruszam w trase do Paryza juz bedac o wiele spokojniejszy,- a ja chcialem rozwalac skrzynie hehe

Na wszelki wypadek wymienil rowniez wężyk ktory idzie od zbiorniczka do skrzyni, chociaz sprawdzajac go pozniej stwierdzil ze byl w dobrym stanie.
jutro ruszam w trase do Paryza juz bedac o wiele spokojniejszy,- a ja chcialem rozwalac skrzynie hehe
Idem