wymiana dwu masy
- tracer
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
wymiana dwu masy
Witam zajechałem do mechanika i zapytałem się jego z ciekawości ile by wzięli za wymianę i jak by to wyglądało a odp odp 400 zł i że silnik trzeba wyjąc WTF !?
-
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Nie ma jeszcze takiego manuala ( do Tourana ), sam chce go zrobić..Będziesz robił sam?tracer pisze:Szukam manuala jak to zrobić ale nie umiem znaleźć . Mówił ze szybko to sie ogranie ale jakoś mu nie wierzę bo jednak trzeba troszkę podpinać
normalnie szacuncollega pisze: 4h roboty bez kanalu/podnosnika
- tracer
- Przeglądacz
No jak narazie mi nie dzwoni ale ciężko mi chodzi pedał sprzęgła nic nie pomaga odpowietrzanie itp a trochę mi szkoda kasy wydać 400 zł za wyjecie skrzyni niby padło łożysko jakieś tam i dla tego tak ciężko chodzi ale nie wiem czy to prawda ?
Chce się zabrac z synem za to ale zobaczymy bo jeszcze nie wiemy czy nie przerośnie nas to
Szacun dla gościa co robi w 4 h bez kanału ^^
[ Dodano: Czw Maj 23, 2013 17:46 ]
Że niby te cudo padło i dlatego chodzi mi ciężko pedał sprzęgła jest to prawda ??
Chce się zabrac z synem za to ale zobaczymy bo jeszcze nie wiemy czy nie przerośnie nas to
Że niby te cudo padło i dlatego chodzi mi ciężko pedał sprzęgła jest to prawda ??
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Panowie nie robilem tego sam tylko ze znajomym takze mysle nic wielkiego tym bardziej ze rozmawialem ze znajomym i mi opowiadal jak jego mechanik znajomy po 2h przyniusl mu pokazac jego 2 mas jak wyglada z tym ze on byl sam i miedzyczasie pili sobie piwko ;] to jest cos
Jak ktos z was bedzie potrzebowal informacj to piszcie ile pamietam tyle pomoge jak nie macie kanalu to przydadza wam sie 2 kobylki i jakis dobry lewarek do podparcia silnika, stary pasek klinowy do podtrzymania skrzyni przy wkladaniu, i dobry komplet gwiazdek do poloski jest chyba 12
Jak ktos z was bedzie potrzebowal informacj to piszcie ile pamietam tyle pomoge jak nie macie kanalu to przydadza wam sie 2 kobylki i jakis dobry lewarek do podparcia silnika, stary pasek klinowy do podtrzymania skrzyni przy wkladaniu, i dobry komplet gwiazdek do poloski jest chyba 12
-
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Zróbmy spotkanietracer pisze:No jak narazie mi nie dzwoni ale ciężko mi chodzi pedał sprzęgła nic nie pomaga odpowietrzanie itp a trochę mi szkoda kasy wydać 400 zł za wyjecie skrzyni niby padło łożysko jakieś tam i dla tego tak ciężko chodzi ale nie wiem czy to prawda ?

- tracer
- Przeglądacz
Wezmę się może za to w wakacje ale trochę strach wg ruszac tą skrzynie ;( Jest tam jakaś uszczelka ?
[ Dodano: Pon Maj 27, 2013 13:11 ]
PS. Jest gdzieś w necie jakiś poradnik czy manual ? jak wyszarpać skrzynię ogólnie rozchodzi mi się co po kolei zrobić zeby sie nie narobić na darmo i nic nie uszkodzić

[ Dodano: Pon Maj 27, 2013 13:11 ]
PS. Jest gdzieś w necie jakiś poradnik czy manual ? jak wyszarpać skrzynię ogólnie rozchodzi mi się co po kolei zrobić zeby sie nie narobić na darmo i nic nie uszkodzić

- polmos
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 CFHC 2011
- Imię:: ADAM
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Damian,ja samemu wyciągałem i wkładałem skrzynie i to dwa razy. musisz podnieśc auto na kobyłki -tak na około pół metra,żeby skrzynia wyszła pod autem jak rozczepisz,lub jesli masz kanał to tylko żeby koła ściągnąc.
ściągasz osłonę silnika,lewe koło i nadkole,filtr powietrza,akumulator z całą podstawą,najpierw odkręc półosie od mechanizmu różnicowego,potem rozrusznik i wszystkie śruby mocujace skrzynie z silnikiem,łapę od skrzyni do nadwozia.
Podkładasz lewarek pod miske olejową podnosisz troche żeby sie wszystko tak jakby"zaparło". odkręcasz poduszkę skrzyni z góry (ta pod akumulatorem),ja robiłem sam ,wiec jedną reką opuszczałem lewarek i skrzynia opuszczała się na moją ''klatę" jak bedziesz widział że skrzynia jest poniżej lewej podłużnicy to ruszasz ją na boki i powinna odskoczyc od silnika i pomału wyciągasz.mi wyciągniecie zajęło ok 2godz za drugim razem.ale lepiej miec kogoś do pomocy za pierwszym.powodzenia
ściągasz osłonę silnika,lewe koło i nadkole,filtr powietrza,akumulator z całą podstawą,najpierw odkręc półosie od mechanizmu różnicowego,potem rozrusznik i wszystkie śruby mocujace skrzynie z silnikiem,łapę od skrzyni do nadwozia.
Podkładasz lewarek pod miske olejową podnosisz troche żeby sie wszystko tak jakby"zaparło". odkręcasz poduszkę skrzyni z góry (ta pod akumulatorem),ja robiłem sam ,wiec jedną reką opuszczałem lewarek i skrzynia opuszczała się na moją ''klatę" jak bedziesz widział że skrzynia jest poniżej lewej podłużnicy to ruszasz ją na boki i powinna odskoczyc od silnika i pomału wyciągasz.mi wyciągniecie zajęło ok 2godz za drugim razem.ale lepiej miec kogoś do pomocy za pierwszym.powodzenia