potrzebuje na szybko... jutro jade do wrocławia więc przegąd by się przydał chyba jednak postawie na oryginalna wersje. nie po to przesiadalem sie z civica do tourana zeby znow mi plomby wypadaly a jak to wpłynie (cupra) na reszte elementów metalowo-gumowych? jak juz sie cos sypnie to lepiej ze wszystkim isc w kierunku cupry? (z calym zawieszenie przednim)
Cupra gumy nie będa miały jakiegoś super wpływu, bo tak samo s3 wychodzi z fabryki. Jak zależy ci na czasie to kupuj normalne z "obudowa" i wymienić można na lewarku nawet a tylko koszt większy, ale widziałem że forumowicz gasior sprzedaje nowki febiego za bodajże 60zl.
wymienione na oryginaly. w intercarsie od cupry nie mieli - nawet nie mogli znalezc a ze mi sie spieszyło wziałem oryginaly: 40 zł. nie usmiecha mi sie doplacac 110 zł za kawałek amelinum . prasa to nie problem wystarczy troche złomu, spawarka i lewarek 12t i smiało mozna wymieniac nawet lozyska w piascie 40 min roboty (obie strony), przegląd podbity i jutro smialo moge jechac
dla potomnych: wymiana ogranicza się do odkręcenia 3 śrub (2x16 i 1x18) na strone, nie ma potrzeby sciągania całego wahacza
P.S. Jak mam komuś płacić 200 pln za wymianę to wolę kupić coś takiego (o ile będzie przydatne).
Spawarki aby pokombinować ze zrobieniem prasy niestety nie posiadam.
QQRYDZA pisze:mi mechanik zrobił to za 50zł i jak ktoś chce cie wydymać za 200 zeta to szukaj innego.ten mój robił to chyba przy pomocy imadła
Imadłem wiem że tak robią, bo kiedyś też w vectrze wymieniałem przy pomocy imadła.
Cena 200 pln, to cena jaką podał Jarry. Zapewne 200 pln za cała wymianę, a 50 pln w twoim przypadku za samo wprasowanie.
Ceny, cenom nie równe i w jednym warsztacie krzykną Ci tyle, a w innym tyle, przerabiałem to, po prostu wybieraj gdzie zrobią taniej, ale żeby było solidnie.
andrz3j co do wprasowania taki gadżetami to powiem Ci, że sam byłem światkiem "wciskania" obejmy od Cupry w wahacz do mojej Ibizy Sport i wszystko działa do tej pory świetnie. Jak byś robił to sam, to jak wywalisz tą starą tuleję plastikowo-bumową to od środka posmaruj mydłem, żeby był lepszy poślizg.
Byłem przy tym jak robił mi to mechanik i na pewno da rade.
Drugi sposób to wynajem warsztatu, mój szwagier kilka razy już to robił. Płacimy za godzinę i mamy klucze podnośnik i w tym prasę do swojej dyspozycji, nie pamiętam ceny, ale nie są to duże koszty rozumiem, że nie we wszystkich miastach są takie warsztaty na wynajem (w Wawie są).
Myślę, że 200 zł to trochę dużo, ale jak wymieniałem te tuleje w poprzednim aucie (5 - 6 lat temu) to w warsztacie Bosch krzyknęli mi 400 zł, a mój mechanik wymienił mi je za 80 zł od strony, ale tam wprasowuje się je w wahacz, a nie w osobne mocowanie.
Jeżeli czujesz się na siłach samemu je wymienić to próbuj.
Tyle ode mnie.