Witam. Powiedzcie mi proszę szanowni i szczęśliwi właściciele Touranków jak wygląda sprawa ilości miejsca na tylnych fotelach?
Mam trójkę dzieciaków i zastanawiam się czy się w miarę komfortowo sobie pojeżdżą? Moje pociechy to 3 latek (fotelik pełen kubełek), 6 latka (fotelik pół kubełek), no i 16 latka (tylko tyłek a na poważnie gabaryty dorosłej szczupłej kobiety). Mam dylemat co, do środkowego fotela który, jest niestety trochę węższy od pozostałych.
Piotr1979 pisze:Witam. Dla trójki to chyba będzie trochę ścisk.
Ja bym szukał czegoś większego- szerszego Sharan, Alhambra i konkurencja.
PZDR
Chętnie bym kupił Sharana ale już tego nowego. Cena jak na razie mnie powala. Niestety VW nie wiadomo z jakiego powodu zaspał i nie poszedł z nurtem i rozwojem modelu tak jak np. Ford czyli Galaxy lub S-Max który byłby idealny ale jakoś mam problem rozwieść się z VW.
nemotestis pisze:Ford czyli Galaxy lub S-Max który byłby idealny
Galaxy = Sharan / Alhambra
A S-Max fakt przyjemne autko, jezdziłem takim z wyporzyczalni przez 2 tyg no i niezaprzeczalnie wiekszy od Tourana, który jakby nie patrzeć ma rodowód od Golfa wiec auta kompaktowego...
nemotestis pisze:Gabarytowo porównanie słuszne natomiast cenowo te z grupy VW niestety zaczynają się od 70 tyś zł.
No niestety, ale taka jest smutna prawda...
Dlatego szukam cierpliwie Tourana i gdzie się da podpytuję aby być pewnym decyzji. W sumie rozwiązaniem mojego problemu byłoby kupienie turka z 3 rzędem foteli. Przy jednym podniesionym bagażnik nadal jest pokaźny.
Mam tak samo jak ty troje dzieciaków w tym dwa foteliki i w cale nie jest tak źle. Miałem wczescniej a4 b6 i zona twierdzi ze w touranie jest znacznie więcej miejsca z tyłu może tak być bo boki oparcia w a4 były zagięte do siebie co powodowało jazde przy trzech osobach ze na siebie "leciały"(i zamontowanie trzech fotelików to tylko srodkowy lezał by dobrze),a w touranie oparcie jest proste
krzy0 pisze:Mam tak samo jak ty troje dzieciaków w tym dwa foteliki i w cale nie jest tak źle. Miałem wczescniej a4 b6 i zona twierdzi ze w touranie jest znacznie więcej miejsca z tyłu może tak być bo boki oparcia w a4 były zagięte do siebie co powodowało jazde przy trzech osobach ze na siebie "leciały"(i zamontowanie trzech fotelików to tylko srodkowy lezał by dobrze),a w touranie oparcie jest proste
W takich właśnie jak opisujesz warunkach podróżujemy, co jest całkowicie kuriozalne, wkurzające nie wspominając, że niebezpieczne. Jeżdżę też często Skodą Superb II. Wielka to krowa, ale tylko na długość. Z tyłu podobna sytuacja. Dwa foteliki przy drzwiach i córka siedząca bokiem, bo normalnie bioder nie mieści pomiędzy maluchami. Na razie ratuje się umieszczaniem jednego fotelika z przodu. Natomiast jest to cholernie uciążliwe, ponieważ w przypadku Bory Niemcy postanowili nie montować wyłącznika poduszki pasażera. Muszą ją za każdym razem dezaktywować VAGiem.
Pytanie jak często będziesz jeździć z całą trójką? Jeżeli w grę wchodzi np codzienne podwożenie do szkoły/przedszkola to weź pod uwagę, że ta 16-latka będzie musiała codziennie kilka razy wchodzić tam i z powrotem pomiędzy dwa foteliki, bo tylko na skrajnych siedzeniach możesz zamontować foteliki dla młodszych. Przynajmniej moje foteliki są za szerokie (mam Romer KidFix przedział 15-36kg i Romer King Plus przedział 9-18kg) żeby je zamontować obok siebie. Pocieszeniem jest fakt, że jak już się wsiądzie między dwa foteliki to jest wystarczająco miejsca i ta środkowa osoba nie ma źle. Chyba że na co dzień 16-latkę wozisz z przodu, a tylko na wyjazdy całą rodziną będzie siadać między młodszych - wówczas miejsca dla wszystkich wystarczy.
nemotestis pisze:W sumie rozwiązaniem mojego problemu byłoby kupienie turka z 3 rzędem foteli. Przy jednym podniesionym bagażnik nadal jest pokaźny.
No jest to jakies wyjście...
Średnio, bo mając fotelik na zewnętrznych, w pierwszym rzędzie, jest trochę zabawy z wejściem na tył.
Ja u siebie mam Recaro Monza + póki co nosidełko, to miejsca na środkowym jest dużo (tylko niewygodnie się wsiada.