Hamulec reczny
-
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI , BKC , 2005
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 1 raz
Hamulec reczny
Witam , mam problem z hamulcem ręcznym . Przy badaniu technicznym pomiar wykazał że lewe kolo hamuje ok a prawe duzo slabiej , jak mozna to wyregulować ? Wedlug mnie trzeba by linke prawego koła troche podciągnąć , tylko gdzie to sie robi ? 

PPD
- aprinsr
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 7 razy
jednego koła niestety nie podciagniesz. regulacja jest w podłokietniku - po wyjęciu uchwytu na kubek/butelke drugiego rzędu siedzeń. linki powinny byc naciagniete symetrycznie. jezeli będziesz regulacje pod kątem oznacza to że "zaciał" ci sie zacisk lub przytarła i zawisiła linka. u mnie niestety jest to pierwsze mimo tego ze to rozruszałem po miesiącu problem powrócił, a teraz niestety nie mam czasu by tym sie zajać 

-
- Użytkownik
- Auto:: touran '05 bkc
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Nie wiem, jak to wygląda w Touranie ale wiem, że tam powinno być. Nie wiem, czy linki są regulowane osobno każda, czy razem za pomocą jednej śruby.
Skoro pytał, gdzie to jest, to piszę, gdzie powinno być moim zdaniem.
Zakładając, że chce się za to brać, to mam nadzieję, że się na tym zna i jeżeli zobaczy co się kryje pod osłoną, to realnie oceni, co się stało.
Skoro pytał, gdzie to jest, to piszę, gdzie powinno być moim zdaniem.
Zakładając, że chce się za to brać, to mam nadzieję, że się na tym zna i jeżeli zobaczy co się kryje pod osłoną, to realnie oceni, co się stało.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Maniu jeśli jednak chciałbyś się dostać do śruby regulującej naciąg obu linek od ręcznego to jest to opisane w moim manualu o montażu podłokietnika regulowanego.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 3okietnika
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 3okietnika
-
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI , BKC , 2005
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 1 raz
No i wreszcie się uporałem ( oby nie na miesiąc tak jak u kolegi aprinsr ) . Po dostaniu się do regulacji linki zobaczyłem ze lewa jest o 1,5 cm krótsza od prawej i ten metal do którego są one zamocowane znajdował się pod kątem . Zacisk jednak w prawym kole nie odbijał do końca , a ponadto prawa linka ciężej chodziła od lewej więc ją wyjąłem i wpuściłem parę kropelek oleju do niej aż się przelał . Nie było widać żadnych załamań albo uszkodzeń . Zacisk tez przesmarowałem i jak na razie wszystko git . W sobotę na badanie podjadę to się okaże czy pomogło .
PPD
-
- Przeglądacz
- Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
- Imię:: .
Koledzy a co z regulacją linki hamulca ręcznego przy klockach przecież tam też można regulować naciąg u mnie linka cały czas była zbyt naciągnięta na jednym kole więc odkręciłem na tylnym kole nakrętkę 8 wybiłem dżwignie tak aby sprężyna nie wyskoczyła i przekręciłem o jeden ząbek teraz obydwie linki mają jednakowy naciąg, a tarcza mi się już nie grzeje.