dobranie lakieru
- fiedorf
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
dobranie lakieru
Witam wszystkich Turanowiczów
Mam turanka z 2005 i musze przód przemalować numer lakieru to LD7X
i tu mam problem nikt nie dobierze mi takiego lakieru w okolicy bo jest 6 odcieni tego koloru więc mam pytanie czy ktoś taki lakier dobierał do swojego Turasa? albo zna osobe co by dobrała telefonicznie?
Mam turanka z 2005 i musze przód przemalować numer lakieru to LD7X
i tu mam problem nikt nie dobierze mi takiego lakieru w okolicy bo jest 6 odcieni tego koloru więc mam pytanie czy ktoś taki lakier dobierał do swojego Turasa? albo zna osobe co by dobrała telefonicznie?
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Witam,
zajmuję się na co dzień dobieraniem kolorów i powiem Ci, że telefonicznie nikt nic nie zrobi. Należy iść do mieszalni z elementem i tak dobrać kolor. Tylko to też jest maksymalnie do 90% bo resztę musi zrobić już lakiernik. Jeśli ten ma słabe umiejętności to i najlepiej dobrany lakier zepsuje.
P.S. co masz do lakierowania?
P.S.2. to co Ty masz u siebie za lakiernie jak nikt nie potrafi takiego koloru zrobić... aż ciężko w to uwierzyć.
zajmuję się na co dzień dobieraniem kolorów i powiem Ci, że telefonicznie nikt nic nie zrobi. Należy iść do mieszalni z elementem i tak dobrać kolor. Tylko to też jest maksymalnie do 90% bo resztę musi zrobić już lakiernik. Jeśli ten ma słabe umiejętności to i najlepiej dobrany lakier zepsuje.
P.S.2. to co Ty masz u siebie za lakiernie jak nikt nie potrafi takiego koloru zrobić... aż ciężko w to uwierzyć.
- fiedorf
- Przeglądacz
chelesGioW pisze:Witam,
o dokładnym numerze lakieru dowiedziałem z salonu "Sieńko i syn" w białymstoku
podali mi LD7X i wiecej informacji mi nie udzielili
GioW
lakiernik powiedział ze jest 6 odcieni z tego numeru
do lakierowania mam cały przód ( zderzak maska błotniki )
a co do tego co napisalem chłop z bielska powiedział mi tak "Żebyś mi dał 1tys zł i zamknął mnie na miesiąc i tak ci tego nie dobiore" słowa pana co juz kilkanascie lat dobiera lakiery.... raz mi dobrał i wyszła kaszana

- GioW
- Expert
Leszku żadne ASO, żaden producent nie ma oznaczenia odcieniu. To już rola kolorysty w mieszalni i lakiernika.
Seweryn, toż to jakiś nieudacznik. Przecież to każda mieszalnia powinna dorobić Ci lakier do elementu i następnie lakiernik powinien tak to polakierować abyś Ty nie widział różnicy. Mieszkasz w jakiś dziwnych rejonach, aż mi się nie chce wierzyć
Seweryn, toż to jakiś nieudacznik. Przecież to każda mieszalnia powinna dorobić Ci lakier do elementu i następnie lakiernik powinien tak to polakierować abyś Ty nie widział różnicy. Mieszkasz w jakiś dziwnych rejonach, aż mi się nie chce wierzyć

- fiedorf
- Przeglądacz
Niestety uroki Podlasia tutaj cieżko o jakiego kolwiek fachowca ...
Podlasie jest ostro zacofane jak ja to mówie 100 lat za mużynami bo i tutaj bociany pionowo startują a na każdym drogowskazie powinno być małymi literami Koniec Świata..
Dzieki za porady ale chyba nic z tego że dobiore odpowiedni odcień do Turanka.

Podlasie jest ostro zacofane jak ja to mówie 100 lat za mużynami bo i tutaj bociany pionowo startują a na każdym drogowskazie powinno być małymi literami Koniec Świata..
Dzieki za porady ale chyba nic z tego że dobiore odpowiedni odcień do Turanka.
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
trzeba też brać poprawke na to, że lakier po jakims czasie zmienia lekko odcień np. ze względu na warunki atmosferyczne ( płowieje itd.) dobranie tylko po numerze lakieru jest błędem... trzeba mieć jakiś element lakierowany z samochodu przy dobieraniu i wykonać natrysk próbny... jak wszystko dobrze to ok a jak nie to korygować...
- GioW
- Expert
Hehe, raczej nikt nie pisze nr odcienia bo najzwyczajniej w świecie tego sie nie numeruje. Zdarzają sie takie przypadki, że auta wyjeżdżające tego samego dnia z linii produkcyjnej już sie różnią odcieniem. Po prostu jak automat zaciągnie lakier z góry i z dołu zbiornika tak lakieruje.cheles pisze:GioW,
Czyli jeżeli dobrze rozumiem to jak nakładają lakier w fabryce nigdzie w dokumentacji nie będzie zapisany odcień tylko kod lakieru.
Co do drugiego to masz rację lakiernik mając kod lakieru powinien tak wykonać malowanie elementów, że klient nawet nie zauważy różnicy.
Takie już jest życie

Dodi, lakiery bazowe nie zmieniają odcieni bo są przykryte lakierem bezbarwnym a ten nie ulega płowieniu, co innego jeśli na aucie jest jeszcze akryl.Dodi pisze:trzeba też brać poprawke na to, że lakier po jakims czasie zmienia lekko odcień np. ze względu na warunki atmosferyczne ( płowieje itd.) dobranie tylko po numerze lakieru jest błędem... trzeba mieć jakiś element lakierowany z samochodu przy dobieraniu i wykonać natrysk próbny... jak wszystko dobrze to ok a jak nie to korygować...
Co do natrysku próbnego to na mieszalni to powinien być standard ale również u lakiernika. A ci ostatni o tym zapominają i później przysyłają klienta do mieszalni, że oni źle dobrali kolor

Ludzie często mylą pojęcia DOBIERANIE i NALANIE z numeru.
Dobiera się mając numer/kod koloru i element do porównania - ważne aby on też był sprawdzony. Nie raz zdarzało się, że klient przyniósł zaślepkę od haka, spryskiwacza a lakierował tylną klapę i odcień nie pasował

Nalewany kolor z numeru przeważnie ludziska biorą jak lakierowanie jest całościowe lub lakierowana jest jedna strona auta bo wtedy odcień nie ma tutaj znaczenia.
Tak pokrótce to wygląda

- fiedorf
- Przeglądacz
woow ale gadane macie podziwiam takich ludzi o takiej wiedzy
niestety my tak zwani robole co na...przamy cały tydzień od switu do nocy nie mamy czasu usiasc i poczytac lub porozmawiac o takich tematach
ja o swoje auto dbam jak umiem i chcem zeby przyzwoicie wygladalo myje wycieram odkurzam
ja jestem tego zdania ze kazdy ma swoja prace jezeli czegos sie boje robic prowadze do fachowca
dziekuje wszystkim za aktywność i podzielenie sie swoja opinia

niestety my tak zwani robole co na...przamy cały tydzień od switu do nocy nie mamy czasu usiasc i poczytac lub porozmawiac o takich tematach
ja o swoje auto dbam jak umiem i chcem zeby przyzwoicie wygladalo myje wycieram odkurzam
ja jestem tego zdania ze kazdy ma swoja prace jezeli czegos sie boje robic prowadze do fachowca
dziekuje wszystkim za aktywność i podzielenie sie swoja opinia