Niedogodność z mp3 - RNS300

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Bart
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Kontakt:

Niedogodność z mp3 - RNS300

Post autor: Bart »

Odświeżam temat, mam nadzieję, że ktoś będzie coś wiedział?

Wygląda na to, że mimo posiadanego wbudowanego gniazda media-in, radio czyta je po trosze tak, jak zmieniarkę 6CD. To znaczy, że ile bym nie wgrał na pendrive folderów, widać tylko 6 pierwszych. Dalej ani dudu.
Można to rozwiązać poprzez wrzucenie mp3 razem do kupy w jeden folder, albo wrzucać foldery jeden do drugiego. Tyle tylko, że to średnie rozwiązanie, bo RNS300 nie czyta mi mp3 tagów - trzeba pamiętać, jaka płyta jest w z jaką w jakim folderze, a żeby mieć 100% pewności, to trzeba sobie karteczkę pisać z kolejnością katalogów i ilością utworów, żeby wedle kaprysu trafić na szukany w danym momencie.

Także na chwilę obecną trapią mnie dwa pytania: czy da się w RNS300 uruchomić czytanie tagów mp3 i nazw folderów (obecnie są wyświetla CD 1, CD2 itd do CD 6, a utwory to Track 1 itd do Track 99, setki już nie odczyta :( ) - względnie, czemu do cholery nie są wyświetlane tagi, bo taka opcja w menu istnieje!?

A trzecia sprawa - czy jest szansa na obejście tego ograniczenia ilości 6 katalogów w katalogu głównym pendrive'a?
BYŁY: Astra 1.4i '95, Civic 1.4iS '01, Caddy 1.9 TDI '04 (szczęśliwie sprzedany na Ukrainę)
JEST: Touran United 2.0 TDI BMM '08

Jeśli chodzi o samochody, to człowiek cieszy się dwa razy: pierwszy raz, gdy kupi, a drugi raz, kiedy sprzeda :)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Bart pisze:że mimo posiadanego wbudowanego gniazda media-in
Jesteś pewien, że masz media-in a nie symulator zmieniarki?
Jeśli wpinasz pena bezpośrednio w gniazdo (bez kabelka) to masz symulator zmieniarki. Nie będziesz miał wówczas żadnych tagów mp3, bo ten protokół połączenia tego nie obsługuje (cd-text'u też nie)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Bart
Początkujący
Kontakt:

Pewny na 100% nie jestem, tak mi przekazał sprzedawca :)
Jest tak, jak piszesz, trzeba się wpiąć bezpośrednio do gniazda, nie ma żadnego kabelka. Gniazdo znajduje się pod klapą podłokietnika.

W opisie wg VIN mam następujące pozycje, które mogą coś na ten temat mówić:
4W0 Without cassette and CD storage unit
7A9 CD changer preparation (front)
8AY Radio/navigation system
9WC Without "Multimedia" in vehicle
BYŁY: Astra 1.4i '95, Civic 1.4iS '01, Caddy 1.9 TDI '04 (szczęśliwie sprzedany na Ukrainę)

Jeśli chodzi o samochody, to człowiek cieszy się dwa razy: pierwszy raz, gdy kupi, a drugi raz, kiedy sprzeda :)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Czyli masz symulator zmieniarki i niestety ograniczenie 6 folderów jest nie do obejścia.
To samo tyczy się tagów. Ten symulator ich nie obsługuje. Opcja tagów jest w RNS300, bo np. z mp3ek nagranych na płytę czyta tagi.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Bart
Początkujący
Kontakt:

Tak, tagi z płyty są czytane.
Oh, well - nie można mieć wszystkiego :) Sprzedawca może sam nie wiedział, o co chodzi. Jest wtyk na usb, to jest... a że pewnie nieoryginalne - szczegół dla pasjonatów :)

Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Sorry Bart, ale myślałem że USB=media. W każdym bądź razie jest to rozwiązanie fabryczne i nic nie było dokladane ;)

Na forum wszyscy piszą o media (a w podlokietniku wygląda to prawie tak samo) i mnie to zmylilo :/
Bart
Początkujący
Kontakt:

Luz blues, nie ma problemu :) Człowiek się uczy całe życie, a nikt nie jest nieomylny.
Poza tym na allegro takie rzeczy nie są drogie. Mniej więcej tyle, co utargowałem :D

Awatar użytkownika
Rauko
Expert

To na z USB jest oryginalnym rozwiązaniem tylko do starszych radyjek drugiej generacji typu RNS300, a do RNS 510, RCD 510, 310 itd. masz właśnie Media-In obsługujący tagi, foldery itd, ale on nie ma wyjścia USB tylko jakieś dziwne gniazdo do którego musisz dokupować kable do podłączenia np. USB, czy iPoda i media-in nie działa z RNS 300 i całą drugą generacją.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Bart
Początkujący
Kontakt:

Rauko pisze:To na z USB jest oryginalnym rozwiązaniem tylko do starszych radyjek drugiej generacji typu RNS300, a do RNS 510, RCD 510, 310 itd. masz właśnie Media-In obsługujący tagi, foldery itd, ale on nie ma wyjścia USB tylko jakieś dziwne gniazdo do którego musisz dokupować kable do podłączenia np. USB, czy iPoda i media-in nie działa z RNS 300 i całą drugą generacją.
Nie do końca rozumiem, co mi chcesz powiedzieć (sorry, poniedziałek i upał...).

Czy jak zakupię np. coś takiego http://allegro.pl/interface-media-in-vw ... 90686.html to będą mi działały katalogi, tagi z podłączonego pendrive'a na RNS300, czy nie??

Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Nie podłączysz tego do RNS300 - tylko do trzeciej generacji 310,315,510, itd.
I wtedy będą Ci działały tagi i katalogi o ile uda CI się to podłączyć, ja aktualnie walczę z tematem.
Obrazek
ODPOWIEDZ