wymiana rozrządu i touranek nie odpala:(

Awatar użytkownika
latynos84
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

wymiana rozrządu i touranek nie odpala:(

Post autor: latynos84 »

Witam. miałem ostatnio problem z cieknącą pompą wody. autko wstawiłem do warsztatu . proponowałem mechanikowi wymianę kompletnego rozrządu ale stwierdził , iż należy wymienić tylko wadliwą pompę.( rozrząd z pompą zmieniany ok 60000km temu) . po wymianie pompy autko śmigało ok. 5 dni ,a w 6 dniu w trakcie jazdy silnik zgasł i nie dało się już go odpalić. po krótkiej diagnozie okazało się ,że pasek od rozrządu jest luźny, zadzwoniłem do mechanika i powiedzialem mu co się stało. w tym samym dniu sholowałem auto do niego do warsztatu. na następny dzień gdy pojechałem do niego okazało się , że jest zerwany aluminiowy gwint od śruby napinacza. w rozmowie ze mną stwierdził ,iż ten typ silnika tak ma i to się tak dzieje. po ok tygodniu pobytu w warsztacie wymontował głowicę i okazało się że są pokrzywione popychacze od zaworów. z tego co mi mówił oddał również głowice do planowania.
po kilku kolejnych dniach okazało się, że już go w firmie nie ma bo pojechał na wczasy i moje autko zostawił swoim pracownikom , a o oni nie mogą go odpalić w żaden sposób. Po upływie dwóch tygodni krew mnie zalała i pojechałem do warsztatu . było tam moje autko i kompletnie bezradni mechanicy którzy stwierdzili że nie mają pojęcia co może być problemem że silinik nie chce odpalic. zamówiłem lawetę i przewiozlem auto do innego warsztatu specjalizującego się w naprawach pojazdów z grupy VW. mija już kolejny tydzień i oni również nie mogą zdiagnozować co popsuły poprzednie paprochy -mechaniki. autko było podpięte pod VAGa -nie pokazał żadnych błędów. rozrusznik kręci ale nie chce załapać nawet na chwilę i wygląda to tak jakby nie było podawane paliwo. ponadto poprawili mi ustawienie rozrządu oraz kąt wtrysku na pompowtryskiwaczach bo również było pokopane. niestety pomimo tych zabiegów touranek nadal milczy:( nie obędzie się chyba bez kolejnego rozkopania głowicy i sprawdzenia czy wszystko jest tam dobrze poskładane. pracownik powiedział mi jeszcze że jak silnik podpieli pod jakiś starter to odpalił , a gdy podłączyli do tak jak powinno być to zgasł i nie odpalił. pomóżcie co może być przyczyną tego że touranek nie odpala.

[ Dodano: Nie Sie 18, 2013 23:49 ]
VW Touran 2.0 TDI 16V ,140KM 2004r silnik BKD , 234000km przebiegu
Awatar użytkownika
artblue
Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: artblue »

Nie wiem czy to może byc to ale miałem podobny problem po naprawie głowicy w Passacie. co prawda silnik z deka inny (V6) ale objaw podobny. mechanicy odowietrzali pompe paliwa, kombinowali i nic. Dopiero pewien znajomy znajomego znajomego powiedział, że miał podobny problem i pomogło pchanie paliwa na siłe w pompe paliwa takim wężem z gumową pompką (jak do spuszczania paliwa z baku... :P) Inny sposób to autostart w rure od filtra powietrza. ja spróbowałem sposobu z pompką i auto po 5 minutach odpaliło :) Pomimo, że próbowali odpalić je mechanicy ze specjalnym niby przyżądem do odpowietrzania pompy. Tak jak wspominałem silnik kom pletnie inny ale może ten trop coś Ci pomoże ;)
Awatar użytkownika
latynos84
Kandydat

Touranek jak narazie odpalił. ale konieczna była wymiana jednego z pompowtrysków. ale na chwile obecną jest kolejny problem bo kopci białym dymem jak rakieta. Mechanik powiedział mi , że konieczne będzie ponowne rozebranie głowicy bo nie wie czy poprzednie paprochy dobrze ją poskładali i czy wogóle była planowana .:( poczekam na diagnozę obecnych fachmenów.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Współczuję ci obił bym gębę tamtemu wcześniejszemu. Wiec tak jak pisałem w innych postach na rozrząd to lepiej zapłacić a zrobić to w serwisie niż z tumanami się użerać. Bo niektórzy myślą jak kupią klucze dobrej marki to od razu są dobrymi mechanikami. Lub tych najlepszych zżera rutyna bo jak robią to nie myślą. Tak samo z kluczami dynamometrycznymi niektórzy go nie uznają a to błąd. Tak samo czy robimy hamulce czy coś w silniku zawsze jest lepiej zmienić stara śrubę na nowa z klejem bo nie wiesz jaka wytrzymałość ma już stara.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
artblue
Auto:: 1T 2.0 BMM DSG 2006
Imię:: Rafał
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: artblue »

Masakra z takimi specami. Reklamuj i ścigaj darmozjadów.
Awatar użytkownika
latynos84
Kandydat

mija prawie miesiąc i auto nadal w warsztacie.obecni mechanicy musieli ponownie oddać głowicę do przejrzenia bo te poprzednie paprochy pomimo tego że zarzekali się ze głowica poszła do planowania tego nie uczynili. ograniczyli się do wymiany uszczelki a i tego nawet dobrze nie zrobili. szkoda gadać. narazie pozostaje tylko oczekiwanie na diagnozę pana specjalisty od głowic.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

latynos84, jak dymił na biało po odpaleniu,to przez to,że ropa przelewała się na kata przy próbach odpalania.Wystarczyło przejechać się z zasłoną dymną kilka km i byłoby ok :) Sam tak miałem :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Post autor: Kris_Poland »

ja po takim strzale zobaczylbym cala gore, walki, ewentualnie wymienl glowice z walkami na sprawdzona bez żadnej zabawy ze stara i gadaniem ze jest ok...
Awatar użytkownika
latynos84
Kandydat

silnik po odpaleniu pracuje super.po nagrzaniu sie do 90 stopni zalewa się i gaśnie i nie da się go odpalić. dzis zapadła decyzja wymiana głowicy na nową. zobaczymy co dalej
Awatar użytkownika
Kris_Poland
Przeglądacz

Post autor: Kris_Poland »

i co dalej...
Awatar użytkownika
latynos84
Kandydat

Re: wymiana rozrządu i touranek nie odpala:(

Sorki , za tak długie oczekiwanie. Po całości zabiegów diagnoza tylko jedna. wymiana głowicy i całego osprzętu na nowe. Jakby tego mało było wymiana przy okazji dwumasy , sprzęgła , wałka sprzęgłowego oraz obudowy skrzyni biegów. koszt kilka tyś. zł. jak na chwilę obecną autko śmiga jak nowo narodzone. Pozdrawiam wszystkich. :piwo:
ODPOWIEDZ