Mam mały problem z czujnikami parkowania. Sprowadziłem samochód z Holandii i miał zamontowany hak. Autko posiada także czujniki parkowania tył.
Mój problem polega na tym że jak wbiję wsteczny bieg przy podłączeniu przyczepki czujniki non stop wyją
Jedna uwaga: oryginalnie jest zamontowana wtyczka 13 pinowa a ja dokupowałem adapter aby było 7 pinów.
Czy czujniki nie powinny się dezaktywować po podłączeniu przyczepki?
Chester, Centralka "oryi" jest schowana za boczkiem.... (prawym). Tak fotki czujników w zderzaku i będzie jasne czy to ori czy zamiennik....
Podaj vin (tu lub na PW) to sprawdzę czy oryginalnie na wyposażeniu miałeś PDC
EDIT no niestety 7X0 czyli without park distance control..... (tak wyszedł z fabryki)
albo dołożone nie oryginalne podejrzewam.... Fotki i tak zrób....
jeżu pisze:EDIT no niestety 7X0 czyli without park distance control..... (tak wyszedł z fabryki)
albo dołożone nie oryginalne podejrzewam.... Fotki i tak zrób....
no i dlatego tak się dzieje, że czujniki nie wyłączają się po podpięciu przyczepki...
no to wszystko jasne... masz dokładane czujniki i dlatego tak sie dzieje jak napisałem powyżej... jedynie co mozesz z tym zrobic to założyć jakis przekaźnik co po podpięciu przyczepki bedzie odłaczał czujniki...
Inne rozwiązanie to założenie gniazda haka np. z wersji Bida w Caddy. Gniazdo z tyłu ma wyjścia z kontaktu reagującego na wetknięcie wtyczki (mowa o ori 13 pin). Wtedy przez ten włączniczek puszczasz masę sterownika czujek. Podłączasz przyczepkę, wtyk do gniazda i rozłącza masę - czujki nie działają. Tak miałem zrobione w moim eks-czarnuchu.
Myślałem nad pomysłem kolegi Dodi, i wymyśliłem że zamontuje sobie taki oto przełącznik: http://img16.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3509292431
do którego podłącze przekaźnik i jak będę wykorzystywał przyczepkę to po prostu odłączę przekaźnik
Tylko mam problem ponieważ ja mam wersję gdzie mieszczą się trzy takie przełączniki a on jest mniejszych rozmiarów do wersji gdzie mieszczą się 4 przyciski.
Jakie mam teraz rozwiązanie? Muszę swój przycisk od ESP przerobić na mniejszy i dać mniejsze zaślepki? Czy muszę wymieniać całą półeczkę? Czy są takie większe przełączniki?