problem z chlodzeniem

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
touran2003
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

problem z chlodzeniem

Post autor: touran2003 »

witam ostatnio jadac ok 130 kmh zauwazylem ze kontrolka od temp idzie do gory tzn doszla do 110 stopniu ja pusilem gas a ona zaraz spadla na 90 st i tak dzieje sie caly czas.podlaczylem auto pod kompa pokazywalo blad czujnika temp g83 wymienilem go i dalej tak samo Waz ktory wchodzi do chlodnicy goracy ten dolny zimny chlodnica zimna.termostat byl wymieniany a problem caly czas pozostaje.z zbiornika wyrownawczego widac uciekajce pecherzyki powietrza,z nadmuchu idzie zimne powietrze dopiero gdy auto jest na obrotach zaczyna leciec cieple powietrze.dodam ze rozrzad byl wymieniany razem z pompa wody,oraz byla robiona glowica uszczelka i sruby nowe.niewiem dlaczego ale ta chlodnica jest raz ciepla a raz nie,raz przejade kawalek chlodnica jest ciepla auto postoi chwile i chlodnca jest zimna i powtarza sie problem z grzaniem plynu.czasami wywala caly korek,nie ma ubytku plynu oraz nie kopci na bialo.myslalem ze moze byc cos z webasto bo nibz pokazuje blad pompki v55 ale sama pompke sprawdzilem i dziala musi byc cos z kablami lub jakis bezpiecznik
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

mi to wygląda na wadliwą pompe wody... a takie przypadki sie zdarzały.... a mam pytanie, czy przed wymiana rozrządu tez miałes taki problem z grzaniem?
touran2003
Przeglądacz

przed wymiana bylo ok po wymianie jakis czas tez ok az do teraz.mechanik juz sprawdzal pompe i powiedzial ze jest ok.ostatnio czyszczac egr w miejscu gdzie laczy sie z chlodniczka recyrkulacji spalin byl taki bialy jakby szlam.moje pytanie czy moze to wskazywac na uszkodzenie chlodniczki?plynu nie ubywa.,tylko gdy jest na polowie w zbiorniczku a gdy odkrece korek podnosi sie na 3/4 zbiornika i slychac jakby woda rozchodzila sie po wezach
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

touran2003 pisze:przed wymiana bylo ok po wymianie jakis czas tez ok az do teraz.mechanik juz sprawdzal pompe i powiedzial ze jest ok.
tzn., ze ponownie rozpinał rozrząd i wyjmował pompę?
touran2003
Przeglądacz

dokladnie tak.gdzie mozna szukac jeszcze przyczyny?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

U mnie był problem ubywającego płynu. Ostatnio wymieniłem korek zbiorniczka, ponieważ trzymał ciśnienie i musiałem je upuszczać poprzez odkręcenie korka, dodatkowo przy wymianie rozrządu wymieniona została pompa wody i problem ustał. Płynu nie ubywa...
Co ciekawe przy wymianie rozrządu okazało się, że mechanik 60kkm temu zamiast wymienić pompę wody na nową (tak wpisał w książkę i skasował za to kasę) posmarował stary oring silikonem i wcisnął starą... Zabiję chama.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
touran2003
Przeglądacz

moze cos z tym zbiorniczkiem nie tak bo widac na polowie zbirniczka jak by sie rozszczelnil poniewaz jak przejada palcem przez srodek palec jest mokry.ostatnio zdarzylo sie tak ze zapalila sie kontrlkoa stop patrze na zbiornik ze jest pusty gdy go odkrecilem plyn wrocil na polowe stanu i bylo dobrze
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

wymień zakrętkę zbiorniczka na nową, najtańszy sposób a bywa skuteczny.
KILIAN82
Początkujący

Post autor: KILIAN82 »

i co tam u ciebie wyszlo bo wlasnie mam taki sam objaw powyzej 60 km zaczyna rosnac temp jak zatrzymam auto odrazu spada do 90 ale od poczatku brak cieplego. nawiewu w aucie wymienilem termostat i nic nie dalo a stary byl dobry dopiero na piatek mam wizyte u mechanika a auto stoi bo strach ze przegrzejesilnik
ODPOWIEDZ