Dodatek do paliwa
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Dodatek do paliwa
Witam
Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa, jeśli tak to jakie? Ja stosuję od jakiegoś czasu dodatek firmy Xenum o nazwie Diesel Multi Conditioner. http://allegro.pl/multi-conditioner-xen ... 40274.html
Został mi polecony przez kolegę który od dłuższego czasu na tym jeździ. Mi się kończy druga buteleczka. Na początku stosowania nie widziałem różnicy. Teraz czuję, że silnik mniej pali i lepiej się zbiera.
Może to przyzwyczajenie, może rzeczywiście prawdziwe odczucie. Co Wy na to?
Czy stosujecie jakieś dodatki do paliwa, jeśli tak to jakie? Ja stosuję od jakiegoś czasu dodatek firmy Xenum o nazwie Diesel Multi Conditioner. http://allegro.pl/multi-conditioner-xen ... 40274.html
Został mi polecony przez kolegę który od dłuższego czasu na tym jeździ. Mi się kończy druga buteleczka. Na początku stosowania nie widziałem różnicy. Teraz czuję, że silnik mniej pali i lepiej się zbiera.
Może to przyzwyczajenie, może rzeczywiście prawdziwe odczucie. Co Wy na to?
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
w maluszku miałem turbinkę Kowalskiego. Pomagała tak samo jak magnesy i super fluidy.... Tankuj dobre paliwo - jakby wymagało ono dodatków to koncerny już dawno dolewały by do paliwa......
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
kolego piszesz że paliwo byłoby droższe.... o nic więcej nie chodzi koncernom, wmówić klientowi że potrzebuje jakiś kolejny dodatek i skasować kolejną kasę. 95% paliwa tankuję na jednej stacji ( wcale nie top marki) - mam sprawdzone przez ciężki sprzęt firmowy który zawsze tam tankują. Nie mam problemów z paleniem i spalaniem, zarówno latem jak i zimą. Nigdy niczego nie dolewałem do paliwa....
Kiedyś słyszałem taki szkocki tekst dotyczący szkockiej whisky - jakby miała być pita z colą to tak byśmy ją butelkowali!!!!!
Tak samo traktuję paliwo. jak jest pewne to żadnych dodatków nie potrzeba, jak nie jestem pewien to nie tankuję.
Kiedyś słyszałem taki szkocki tekst dotyczący szkockiej whisky - jakby miała być pita z colą to tak byśmy ją butelkowali!!!!!
Tak samo traktuję paliwo. jak jest pewne to żadnych dodatków nie potrzeba, jak nie jestem pewien to nie tankuję.
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- Jacekp54
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Ja jakiś czas jeździłem na ON, i jakiś czas na Vervie. Jeżeli chodzi o spalanie to bez zmian, a jazda... W mieście nie widzę żadnej różnicy, za to w trasie już coś się dzieje, czuć że samochód jakoś minimalnie lepiej zbiera się do wyprzedzania, i innych manewrów gdzie trzeba depnąć.
Po eksperymencie doszedłem do wniosku, że w mieście nie ma co marnować kasy na jakieś dodatki, za to w trasie można zaszaleć.
Warto dodać że są auta które nie widzą większej różnicy w paliwie
, co mają to palą.
Po eksperymencie doszedłem do wniosku, że w mieście nie ma co marnować kasy na jakieś dodatki, za to w trasie można zaszaleć.
Warto dodać że są auta które nie widzą większej różnicy w paliwie
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Ja dodaję od czasu do czasu Liqui Moly SPEED DIESEL ZUSATZ 2663.
Według mnie daje dodatkowego kopa podczas przyspieszania
Pozdrawiam
Według mnie daje dodatkowego kopa podczas przyspieszania
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
czeslaw555
- Początkujący
- Auto:: C5
- Imię:: t
warto stosować środki do paliwa. Stwierdzenie że są niedobre, nie działają nie używając go uprzednio to trochę dziwne. Zastosuj, oceń, takie coś do mnie przemawia. Wiele tych środków jest na bazie nafty więc czyszczenie jest oczywiste, różnią się następnymi dodatkami jak też zastosowanymi proporcjami i na pewno nie zaszkodzą. Jeżeli masz uszkodzony wtryskiwacz czy jakiś inny element układu paliwowego to na 100% żaden środek tego nie naprawi, jednak stosowanie profilaktycznie dobrych środków przedłuży dobra kondycję silnika. Tankowanie tylko dobrego lub tańszego paliwa też ma swoje plusy i minusy. Dobre paliwo ma więcej lub mniej dodatków czyszczących ale jest suche i nie za dobrze to wpływa na układ paliwowy. Tańsze paliwo pozbawione jest w/w środków za to jest bardziej tłuste więc smarowanie niby lepsze, minus jest taki że te paliwa są bardziej zasiarczone i wskutek spalania powstaje więcej nagaru. Rozsądne wydaje się tankowanie na przemian tych paliw plus dodać jakiś środek do czyszczenia .Dobre lub lepsze są te co wystarczy stosować co 10-15 tys.km. Jednak kupić je w markecie będzie trudno bo często ich tam nie ma.
Kupujemy najczęściej auta używane i w nieokreślonej ilości tych aut były stosowane jakieś środki w celu poprawy kultury pracy silnika, oczyszczenia układu paliwowego lub olejowego, przywrócenia właściwej pracy podzespołów i ze stu innych powodów jakie przyjdą nam do głowy. Uwaga !!! jak pisałem , uszkodzonych elementów te środki nie naprawią. Używają takich (dobrych) środków w ASO, warsztatach ale i w komisach, więc specjalnie nie ma co się obawiać że coś sobie uszkodzimy.
Kupujemy najczęściej auta używane i w nieokreślonej ilości tych aut były stosowane jakieś środki w celu poprawy kultury pracy silnika, oczyszczenia układu paliwowego lub olejowego, przywrócenia właściwej pracy podzespołów i ze stu innych powodów jakie przyjdą nam do głowy. Uwaga !!! jak pisałem , uszkodzonych elementów te środki nie naprawią. Używają takich (dobrych) środków w ASO, warsztatach ale i w komisach, więc specjalnie nie ma co się obawiać że coś sobie uszkodzimy.
Ostatnio zmieniony pn paź 21, 2013 13:39 przez czeslaw555, łącznie zmieniany 1 raz.