Touran 1.4 TSI 140 czy warto kupić?
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Najlepiej taki jaki producent poleca, i kup więcej będziesz miał na dolewkę gdyby okazało się, że będzie potrzeba.stann pisze:Zaraz wlepkę zamówię. Już nawet pokazywałem żonie i mówiłem że ta wlepka musi być. Zgodziła się:)
[ Dodano: Czw Maj 30, 2013 11:38 ]
Jaki polecanie olej silnikowy do tourana 1.4 tsi Może być 5W30 Castrola EDGE? I czy 4 litry starczą czy lepiej 5 kupić?
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Stann gratuluje zakupu
Fajnie, że w końcu udało się sfinalizować temat. 
Powodzenia i szerokości
Oby dobrze śmigał.
Pozdrawiam

Powodzenia i szerokości

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
- tomilidżons
- Przeglądacz
- Auto:: Cross 2.0 BMM 140KM, 2010
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 6 razy
Re: Touran 1.4 TSI 140 czy warto kupić?
na co należałoby zwrócić szczególną uwagę przed zakupem i przy oględzinach jeśli miałbym kupić auto z tym silnikiem. Co ewentualnie należałoby zrobić po zakupie: wymiana rozrządu - czy trzeba na 100% i ile to kosztuje? Zastanawiam się jeszcze ciągle diesel czy benzyna ale ten 1.6 MPI wydaje mi się zbyt słaby a 1.4 TSI byłby git wydaje mi się.
daj mu na zimnym 

-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1,4 TSI
- Imię:: Strazak
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Hej,
tu masz moją historię z rozrządem
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 51&t=12011
Niby te nowe łańcuchy są trwalsze ...ale ile trwalsze to nie wiem ...
Musiałbyś chyba wziąć pod uwagę te nowe silniki z paskiem, z z diesli słyszałem, że ten nowy motor 1,6 tdi jest bardzo ok. jeśli chodzi o użytkowanie i b. mało paliwka pije.
tu masz moją historię z rozrządem
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 51&t=12011
Niby te nowe łańcuchy są trwalsze ...ale ile trwalsze to nie wiem ...
Musiałbyś chyba wziąć pod uwagę te nowe silniki z paskiem, z z diesli słyszałem, że ten nowy motor 1,6 tdi jest bardzo ok. jeśli chodzi o użytkowanie i b. mało paliwka pije.
-
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2008
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 1 raz
Witam serdecznie, mam na imię Łukasz jestem tu kompletnie nowy i z góry przepraszam za wyciąganie tematu z przed roku ale mam w tej chwili dokładnie ten sam dylemat co Stann. Temat bardzo ciekawy, wiele się dowiedziałem ale brakuje mi tu zakończenia tej historii 
Stąd też wielka prośba do Ciebie głównie Stann. Czy mógł byś opisać coś więcej o kupionej jednostce?
jaki to był przebieg, czy po roku czasu jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o występującej usterce rozrządu? czy Ciebie to dotknęło również? czy tak jak koledzy tutaj pisali, po jednorazowej wymianie (zamiennik lub oryginał) problem znika?
Jestem zainteresowany Touranem z 2008 roku 1.4TSI przebieg 130k km manual.
Z góry dziękuję za odpowiedź, mile widziane również potwierdzenia co do jednorazowej wymiany rozrządu od starszych użytkowników.

Stąd też wielka prośba do Ciebie głównie Stann. Czy mógł byś opisać coś więcej o kupionej jednostce?
jaki to był przebieg, czy po roku czasu jesteś w stanie powiedzieć coś więcej o występującej usterce rozrządu? czy Ciebie to dotknęło również? czy tak jak koledzy tutaj pisali, po jednorazowej wymianie (zamiennik lub oryginał) problem znika?
Jestem zainteresowany Touranem z 2008 roku 1.4TSI przebieg 130k km manual.
Z góry dziękuję za odpowiedź, mile widziane również potwierdzenia co do jednorazowej wymiany rozrządu od starszych użytkowników.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
1.4 tsi 140 km obawy przed zakupem
Witam. Czy silnik 1.4 tsi 140 km z vw tourana II rocznik 2014 jest nadal na łańcuchu rozrządu czy zastosowano pasek? Gdzie mogę to sprawdzić? Bo wyczytałem ze silniki po 2010 roku zostały poprawiane a niby z 2014 wprowadzano paski na awarie związane z łańcuchem. Tylko czy to się tyczy wszystkich silników tsi. Cięzki orzech do zgryzienia jednym słowem bo nastawiłem się na tą jednostkę z roku 2014 przebieg tylko 1,500 km. Czytajac opinie to nie wiem czy zdołam ujechacć 30 tys nie mówiać już o 100. Az strach zainwestować w ten samochod. I jeszcze zalecane sa czestsze wymiany oleju itp. niż zaleca producent. Może poisada ktoś takiego tourana z tego rocznika z tym silnkiem i jest w stanie się wypowiedzieć.
- stann
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI BMY 2007
- Imię:: Staszek
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Flex w maju miną 3 lata odkąd kupiłem samochód. Jak na razie nie mogę narzekać. Samochód spełnia moje oczekiwania. Przejechałem nim już 30 tys. i jak na razie odpukać jakiejś usterki poważnej nie było. Do tych jednostek przewidziany jest specjalny olej o odpowiedniej gęstości. Ja używam Statoil lazerway i zmieniam go co rok. U mnie prawdopodobnie rozrząd wymieniany był przez pierwszego właściciela chociaż nie mam tego udokumentowanego jak samochód miał przejechane 110 tys. km teraz ma ponad 200 tys. Jak bym miał jeszcze raz kupować to też bym brał 1.4 tsi.