VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
- marlej
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 TDI 1,6
- Imię:: Asott
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: VW Touran - Kierownica multifunkcyjna MFSW - manual
Próbowałem . Jakoś wcisnąć , dopasować . Ale nic z tego . W innym miejscu wychodzi śrubka , oraz zakończenie przycisku czy kształt przy airbagu . Zupełnie jest inna obudowa .
Zastanawiałem się nad przyciskami od Golf 6 GTI czy R linę . Mają podobny kształt poduszki numer mają 1K8 419 091 AB
do mojej . Ale nie mam możliwość przyprasowania .
ZNALAZŁEM COŚ TAKIEGO ,
A tak wyglada z lewy przycisk z polo .
Zastanawiałem się nad przyciskami od Golf 6 GTI czy R linę . Mają podobny kształt poduszki numer mają 1K8 419 091 AB
do mojej . Ale nie mam możliwość przyprasowania .
ZNALAZŁEM COŚ TAKIEGO ,
A tak wyglada z lewy przycisk z polo .
- marlej
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 TDI 1,6
- Imię:: Asott
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
powiedzcie mi czy ta kierownica pasuje do Tourana 2012 r 1T3 ?
- zgarniacz
- Użytkownik
- Auto:: 5TA
- Imię:: dominik
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
nie podejdzie, temat już przerabiałem w swoim 1t3. Jedyna opcja to srebrna obudowa z przyciskami L+P ze scirroco lub gti. Nie dokupi przycisków tylko prawej strony.Miki76 pisze:wygląda że to powinno pasować
https://pl.aliexpress.com/item/32756669491.html
Był :
Volkswagen Multivan T4 1.9 Td 75 km 1993
Volkswagen Touran 1.9 Tdi AVQ 101km 2003
Volkswagen Sharan 1.9 Tdi ASZ 131km 2005
Volkswagen Touran 1.6 Tdi CAYC 105km 2012
Volkswagen Touran 1.9 Tdi BKC 105km 2005
Jest:
Volkswagen Touran 1.6 Tdi DGDA 115km 2017
Volkswagen Multivan T4 1.9 Td 75 km 1993
Volkswagen Touran 1.9 Tdi AVQ 101km 2003
Volkswagen Sharan 1.9 Tdi ASZ 131km 2005
Volkswagen Touran 1.6 Tdi CAYC 105km 2012
Volkswagen Touran 1.9 Tdi BKC 105km 2005
Jest:
Volkswagen Touran 1.6 Tdi DGDA 115km 2017
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Cześć, czy w Volkswagenie Golf VI oryginalny sterownik 1K0 953 549 CQ z tempomatem:
...mogę z sukcesem zamienić tylko na jeden z tych trzech, aby mieć obsługę tempomatu oraz dodatkowo przycisków na kierownicy:
Kod: Zaznacz cały
Control Module: 1K0 953 549 CQ
Slip Ring: Type 2
Software: SW 0111
Level Variant: Midline
Steering Angle: No
Sensor LIN Version: -
Notes: -
Control Module: 1K0 953 549 CD
Level Variant: Highline
Sensor LIN Version: 1.3 & 2.0
Control Module: 1K0 953 549 CE
Sensor LIN Version: 2.0
Control Module: 1K0 953 549 CF
Sensor LIN Version: 2.0
Notes: #2
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Akurat nietinware pisze:Cześć, czy w Volkswagenie Golf VI oryginalny sterownik 1K0 953 549 CQ z tempomatem:
bo jak moduł jest na:
To możesz załozyc taki co ma
Steering Angle: YES
ale wykodowując to
czyli np 1K0 953 549 CH
-
- Kandydat
- Auto:: Golf V
- Imię:: Bruno
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Cześć.
Zamontowałem w Golfie V multi 8 przycisków plastikowych. Większość bez problemów, ale...

Moduł 1K0953549AG, Kodowanie 0012122.
Licznik był wcześniej wymieniany z 1/2 na FullFIS 1K0920871B, Radio RCD310.
Działa z lewej głośność + i -, gwiazdka wycisza radio, działają z prawej strzałki i OK, nie działa MENU (kreseczki).
Wygląda to tak, że z kierownicy obsługuję FISa identycznie jak z manetki, czyli dłuższym przytrzymaniem jednej ze strzałek otwieram menu, po wejściu w audio mogę również zmieniać stacje / utwory. Brak jedynie szybkiej zmiany menu tym czwartym przyciskiem.
Próbne zmiany kodowania wykonywałem na pozycji przedostatniej cyfry, ale nic nie uruchamia przycisku MENU.
Zauważyłem, że zmiany te mają wpływ wyłącznie na manetki:
0012102 - nie działają obie manetki (tempomat i FIS), ale FISem mogę sterować z kierownicy)
0012112 - wciąż nie działa tempomat, a FIS obsługiwany manetką i kierownicą
0012142 - działają obie manetki i kierownica
0012122 - no i takie na razie zostawiłem, czyli działający tempomat i nieaktywna część manetki prawej odpowiedzialna z a sterowaniem komputerem pokładowym
Nie sądzę, że wymiana manetki na zwykłą pomoże, kodować też za wiele nie można. Pytanie moduł kierownicy czy licznik? Wydaje się, że licznik jest najstarszy z tych wszystkich gratów.
Zamontowałem w Golfie V multi 8 przycisków plastikowych. Większość bez problemów, ale...

Moduł 1K0953549AG, Kodowanie 0012122.
Działa z lewej głośność + i -, gwiazdka wycisza radio, działają z prawej strzałki i OK, nie działa MENU (kreseczki).
Wygląda to tak, że z kierownicy obsługuję FISa identycznie jak z manetki, czyli dłuższym przytrzymaniem jednej ze strzałek otwieram menu, po wejściu w audio mogę również zmieniać stacje / utwory. Brak jedynie szybkiej zmiany menu tym czwartym przyciskiem.
Próbne zmiany kodowania wykonywałem na pozycji przedostatniej cyfry, ale nic nie uruchamia przycisku MENU.
Zauważyłem, że zmiany te mają wpływ wyłącznie na manetki:
0012102 - nie działają obie manetki (tempomat i FIS), ale FISem mogę sterować z kierownicy)
0012112 - wciąż nie działa tempomat, a FIS obsługiwany manetką i kierownicą
0012142 - działają obie manetki i kierownica
0012122 - no i takie na razie zostawiłem, czyli działający tempomat i nieaktywna część manetki prawej odpowiedzialna z a sterowaniem komputerem pokładowym
Nie sądzę, że wymiana manetki na zwykłą pomoże, kodować też za wiele nie można. Pytanie moduł kierownicy czy licznik? Wydaje się, że licznik jest najstarszy z tych wszystkich gratów.
- spacewalker
- Władca postów
Wina licznika, trzeba edytowac epprom, lub zrobić dopasowanie Odisemjihaad pisze:.
.
Zadziala o tyle o ile jal wcisniesz o przytrzymasz dłużej strzalke w góre...czyli tak jak na manetce
A wymiane mametki musisz zrobic bo licznik zgłupieje....albo manetka albo kiera multi.
Dwa radia wsadzisz do auta?
Dwa liiczniki?
....nie....
To czemu zostawiasz cos co byc nie powinno w takiej konfiguracji?
Robic sobie pod góre...

-
- Kandydat
Tak, wiem że trzy pozostałe przyciski z kierownicy działają identycznie jak te z manetki, czyli np. dłuższe przytrzymanie jednej ze strzałek otwiera menu, wiadomo jednak, że ten dodatkowy czwarty przycisk do spore ułatwienie obsługi.
Manetka już zamówiona, choć przecież nic to nie zmieni w kwestii problemu, jak również nie rozumiem czemu licznik miałby zgłupieć? Tym bardziej, że poprzez kodowanie 0012122 wyłączam rozszerzone przyciski prawej manetki i zachowuje się ona jak ta podstawowa.
Przecież głośność radia też obsługuję z kierownicy i nie oznacza to, że nie mogę tego zrobić gałką bezpośrednio na odbiorniku.
Ktoś tu na forum potrafi przeprogramować licznik?
Manetka już zamówiona, choć przecież nic to nie zmieni w kwestii problemu, jak również nie rozumiem czemu licznik miałby zgłupieć? Tym bardziej, że poprzez kodowanie 0012122 wyłączam rozszerzone przyciski prawej manetki i zachowuje się ona jak ta podstawowa.
Przecież głośność radia też obsługuję z kierownicy i nie oznacza to, że nie mogę tego zrobić gałką bezpośrednio na odbiorniku.

- spacewalker
- Władca postów
Jedno auto to za mało by to zrozumiec czy upierac sie "czemu czemu nie działa"jihaad pisze:Tak, wiem że trzy pozostałe przyciski z kierownicy działają identycznie jak te z manetki, czyli np. dłuższe przytrzymanie jednej ze strzałek otwiera menu, wiadomo jednak, że ten dodatkowy czwarty przycisk do spore ułatwienie obsługi.
Przecież głośność radia też obsługuję z kierownicy i nie oznacza to, że nie mogę tego zrobić gałką bezpośrednio na odbiorniku.![]()
-
- Kandydat
Co chcesz przez to powiedzieć?spacewalker pisze:Jedno auto to za mało by to zrozumiec czy upierac sie "czemu czemu nie działa"
- spacewalker
- Władca postów
Juz ci odpisalem co mozesz zrobic, a jak chcesz studiować i referaty pisać "czemu tak a nie inaczej", zrób troche więcej autjihaad pisze:Co chcesz przez to powiedzieć?spacewalker pisze:Jedno auto to za mało by to zrozumiec czy upierac sie "czemu czemu nie działa"
- pab567
- Specjalista
- Auto:: Superb Kombi 3.6
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
Ponieważ @jihaad jest nowy więc dla ułatwienia dodam, że nie znam w Polsce lepszego speca od liczników niż @spacewalker więc jak on coś mówi to po prostu to przyjmij na klatę a nie bij piany.
-
- Kandydat
Przecież przyjąłem informację o tym, że należy edytować eprom licznika.
Pytanie zaś kto to zrobi pozostało bez odpowiedzi.
Za to jest rozmowa o manetce, która jak wszyscy wiemy nie jest problemem, choć i tak ją kupiłem dla porządku i dziś zamontuję.
@spacewalker potrafisz zmusić ten licznik do działania?
Przyznam jednak, że na początku poległem po przeczytaniu połowy wątku, a potem okazało się, że w drugiej połowie kilka razy poruszono identyczny problem.
Zapewne jest to jedna z sytuacji, którą warto byłoby dopisać do pierwszego postu.

Pytanie zaś kto to zrobi pozostało bez odpowiedzi.
Za to jest rozmowa o manetce, która jak wszyscy wiemy nie jest problemem, choć i tak ją kupiłem dla porządku i dziś zamontuję.

@spacewalker potrafisz zmusić ten licznik do działania?
Nie jestem nowy. Po prostu zazwyczaj wystarczy mi czytanie tego co zostało już napisane bez niepotrzebnego dopytywania.pab567 pisze:Ponieważ @jihaad jest nowy
Przyznam jednak, że na początku poległem po przeczytaniu połowy wątku, a potem okazało się, że w drugiej połowie kilka razy poruszono identyczny problem.
Zapewne jest to jedna z sytuacji, którą warto byłoby dopisać do pierwszego postu.

- spacewalker
- Władca postów
....kto to jest "wszyscy" ? bo np wszyscy moi znajomi co przekładają multifunkcje i liczniki wiedzą ze NIE może być tak jak Ty byś chciał - mieć i jedno i drugie , więc nie pisz tego co wydaje Ci się prawdą na podstawie Twojego jednego autajihaad pisze:...
Za to jest rozmowa o manetce, która jak wszyscy wiemy nie jest problemem,....
...inaczej bym Ci nie pisał co jest i co trzeba zrobićjihaad pisze: @spacewalker potrafisz zmusić ten licznik do działania?
nie opieram się na jednym przykładzie, a na 11 latach siedzenia w tym