Oj to chyba jeszcze dłuuugggooo potrwa, skoro zamówiony dopiero miesiąc temuyox pisze:... jak odbierzesz dawaj fotki

Oj to chyba jeszcze dłuuugggooo potrwa, skoro zamówiony dopiero miesiąc temuyox pisze:... jak odbierzesz dawaj fotki
Wręcz przeciwnie, a przynajmniej w Polsce, konfigurator nie zachęca do wybierania dodatkowych rzeczy z tego tytułu, że tam mało co jest opisane. Żeby skonfigurować swojego tourka przejrzałem to forum od góry do dołu i jeszcze o kilka rzeczy musiałem dopytać. Zgadzam się, że cwaniakują uzależniając różne opcje od siebie, ale jednocześnie słabo to rozgrywają marketingowo, bo ten cały konfigurator nieczego prawie nie opisuje, głównie suche nazwy i jak komuś się nie chce to nie doczyta w necie i w ogóle tego nie wybierze. Patrzyłem kiedyś z ciekawości na konfigurator niemiecki i tam było dużo więcej opisów + zdjęcia różnych funkcji, dużo lepiej to wyglądało niż u nas.yox pisze:... czyli nie żle to sobie wykombinowali i jadą na niewiedzy klientów, chcesz kamerke z "Guidance Line" ? dopłać za hak i trailer assist ( z którego być może nigdy nie skorzystasz )tomek7 pisze:Ok, spojrzałem do konfiguratora. Mamy dwie osobne pozycje:
System Rear Assist - kamera cofania
oraz:
System Rear Assist - kamera cofania (dla systemu Trailer Assist)
Czyli to są dwie rózne kamery, ta druga to na 90% high i można ją wziąć tylko przy trailer assist (co wymaga jeszcze fabrycznego haka).
Tutaj dodatkowe potwierdzenie, że high jest tylko przy trailer assist:
http://www.motor-talk.de/forum/rueckfah ... tml?page=1ciekawe czyj to wymysł... VW, czy dealera w PL ? przypominają mi się czasy: "Piwo podajemy TYLKO z zakąską"
![]()
Bardzo fajna konfiguracja i dobry rodzinny wybór dla 2+3.elkrecik pisze:Witam serdecznie, miesiąc temu zamówiłem swojego pierwszego Tourana, poprzednik- Passat B5 FL Variant był ze mną od nowości i zostanie dalej, mam nadzieję że Touran też będzie tak udany. Zamówiłem wersję 1.8 TSI z DSG, Zastanawiałem się nad pakietem rodzinnym ale 1500 zł za małe roletki + kilka bajerów odrzuciło mnie. Zdaję sobie sprawę z ograniczonej skrzyni DSG ale auto będzie dla żony i dzieci, ja mam służbówkę + wspomnianego Passata AWX zmodzonego na 180 KM i 400 Nm. Z opcji chcę równiez po zakupie dołożyć końcówki wydechu i nakładki na pedały ale to już z katalogu Skody, bo cen VW zabija.
Niestety z dużym bólem serca muszę się całkowicie zgodzić z Marcinem.marcinde pisze:Pomijając naszą (kupujących) niewiedzę, bo nie wszystkie informacje jesteśmy w stanie znaleźć sami, to niewiedza dealerów poraża. Niewiedza zarówno przedsprzedażowa, jak i później z zakresu obsługi serwisowej.
Prawie każde pytanie pozostawało do późniejszego wyjaśnienia, bo trzeba dopytać, doczytać, zapytać centralę itp.
Inna sprawa, że mój touran jest chyba jednym z pierwszych (z pewnością pierwszy tu na forum), i tym tłumaczę niewiedzę sprzedawców.
Ostatecznie wziąłem egzemplarz salonowy, którego mogłem obejrzeć, żeby nie było później niedomówień.
Ale żeby nie było, mój touran również jest "niezgodny" z ówczesnym konfiguratorem. Mam fotele ergo i stoliki dla drugiego rzędu (co się wykluczało), mam przyciemniane szyby i lampy led z tyłu (co również - o zgrozo - wykluczało się w roczniku modelowym 2015, mam pakiet zimowy ale bez spryskiwaczy reflektorów.
Ale na koniec powiem tyle: touran jest de best!
Jak szukałem dla siebie autka i próbowałem u dealerów Turanka to właśnie dziwiło mnie różne, nie zrozumiale wersje wyposażenia: a to brak navi, albo kamery cofania przy wersji highline, albo zwykłe lampy, masażer lędźwi też w wersjach przypadkowych spotykałem... co za polityka? Nie ukrywam, szukałem zakupu wśród wersji demo lub gotowych z 'placu'. I takiego gotowca, po ok. pół roku oczekiwania, kupiłem... z navi, kamerą (z żółtymi skrętnymi liniami), z automatycznym hakiemmarcinde pisze:Pomijając naszą (kupujących) niewiedzę, bo nie wszystkie informacje jesteśmy w stanie znaleźć sami, to niewiedza dealerów poraża. Niewiedza zarówno przedsprzedażowa, jak i później z zakresu obsługi serwisowej.
Prawie każde pytanie pozostawało do późniejszego wyjaśnienia, bo trzeba dopytać, doczytać, zapytać centralę itp.
Inna sprawa, że mój touran jest chyba jednym z pierwszych (z pewnością pierwszy tu na forum), i tym tłumaczę niewiedzę sprzedawców.
Ostatecznie wziąłem egzemplarz salonowy, którego mogłem obejrzeć, żeby nie było później niedomówień.
Ale żeby nie było, mój touran również jest "niezgodny" z ówczesnym konfiguratorem. Mam fotele ergo i stoliki dla drugiego rzędu (co się wykluczało), mam przyciemniane szyby i lampy led z tyłu (co również - o zgrozo - wykluczało się w roczniku modelowym 2015, mam pakiet zimowy ale bez spryskiwaczy reflektorów).
Ale na koniec powiem tyle: touran jest de best!
Spokojnie Gandalfie, przejdzie Ci .... po 2-3 latachGandalf pisze:Tak czy tak Tourana nie zamieniłbym na inne auto
Ja mam mega frajde z jazdy nowym touranem i aktualnie nie zamienilbym go na nic innegoKriSSo pisze:Spokojnie Gandalfie, przejdzie Ci .... po 2-3 latachGandalf pisze:Tak czy tak Tourana nie zamieniłbym na inne auto. Auto pakowne, ustawne, praktyczne i ... ani trochę więcej. Frajdy z jazdy nie mam żadnej, oprócz względnej wygody. Jeśli dla kogoś auto jest tylko i wyłącznie puszką, która ma dowieźć z A do B bez żadnej emocji lub przyjemności to wtedy ok. Ja się bardzo mocno zastanawiam, czy brać kolejnego Tourana. Chyba, że mnie przekonacie heh. Oczywiście jest na liście wyborów, bo Żona potwornie nalega. Natomiast Po 5 latach jazdy .... ten samochód po prostu mnie zmęczył? Znudził? Sam nie wiem.
Znalazłem odpowiedni rzepy na allegro, podaje linka moze sie komus przyda:marcinde pisze:W bagażniku po obu stronach są takie niby wnęki. W jednej z nich trzymam pionowo gaśnicę, a w drugiej płyn do mycia szyb i jakieś fibry. Gaśnica jest przymocowana rzepem do tapicerki, żeby nie fruwała.