Test płynu na zamarzanie pokaże nam próg zamarzania płynu, nie pokaże jednak w jakim stopniu działa ochrona antykorozyjna, którą płyn traci z czasem. Każdy płyn po pewnym czasie traci swoje właściwości dlatego zaleca się (pomimo zaleceń producenta) wymianę płynu co 5-7 lat, jeżeli mowa tu o płynach longlife (czerwony) takich jak G12.
Jeżeli płyn chłodzący został zaniedbany przez dłuższy czas, zarówno części silnika jak i układu
chłodzenia mogły znacznie skorodować, co w rezultacie może wywołać konieczność kosztownych napraw.
I ja podłączę się pod temat...
Mam "polifta" z 2007 bez climatronika. Jeśli dobrze zrozumiałem, to u mnie nie ma znaczenia czy mam włączoną klimatyzację (AC) czy też nie, to webasto powinno mi się uruchamiać samoczynnie według potrzeb. Webasto mam w wersji podstawowej.
Na razie nie ma mrozów ale np. dziś temperatura odczuwalna była niska ale na termometrze nie schodziła poniżej 5 stopni.
Na ciepłe powietrze z nawiewu doczekałem się dopiero po przejechaniu ok 5 km (10 min. jazdy). Tyleż samo musiałem czekać aż temperatura na desce rozdzielczej podniesie się ponad 50 stopni. Po 15-20 minutach jazdy miałem już 90 stopni na desce i gorąco w kabinie. Później ten stan już się utrzymywał.
Czy przy tej temperaturze jest to normalne? Wolałbym mieć ciepłe powietrze dużo wcześniej (bez instalacji pełnego webasto).
Dodam, że VCDS na autoskanie nie wykazuje żadnych błędów w tym temacie. Czy powinienem coś sprawdzić dokładniej tym programem?
Drugi temat:
W ogłoszeniu mojego auta sprzedawca pisał, że ma podgrzewane fotele, natomiast dekoder numeru vin twierdzi, że nie ma. Jak to sprawdzić, np kabelkiem albo inaczej? Jak do tej pory nic mnie w tyłek nie grzało ale mrozów nie było.
a masz na panelu Climatic pokrętła od ustawiania grzania foteli?
nawet jeśli masz to jeszcze nie 100% pewność, ale jak nie masz to nie masz jak uruchomić grzania
oczywiście hipotetycznie zakładając że ktoś grzebał w aucie po fabryce, bo o ile nikt nie grzebał to są pokrętła = są grzane fotele, nie ma pokręteł = brak grzanych foteli
na Cklimatic mam 3 pokrętła.
1. Do temp.
2. Siła nawiewu
3. 4-ro stopniowy pokrętło kierunku nawiewu.
Innych pokręteł nie mam. Powinno być jakieś czwarte?
Co do pierwszego pytania jakieś sugestie...?
W zasadzie mam podobny problem, ciepłe powietrze pojawia się gdzieś po 5 minutach, pełne nagrzanie silnika następuje po 15-20 minutach (temp. zew. poniżej 3-4 stopni). Pod kołem nie pojawia się żaden dym oraz nie słychać po zgaszeniu silnika żadnych odgłosów z okolic pieca dogrzewacza, bezpieczniki całe. Czekam na swój kabel i sprawdzę błędy, jak coś znajdę to dam znać.
W zasadzie mam podobny problem, ciepłe powietrze pojawia się gdzieś po 5 minutach, pełne nagrzanie silnika następuje po 15-20 minutach (temp. zew. poniżej 3-4 stopni). Pod kołem nie pojawia się żaden dym oraz nie słychać po zgaszeniu silnika żadnych odgłosów z okolic pieca dogrzewacza, bezpieczniki całe. Czekam na swój kabel i sprawdzę błędy, jak coś znajdę to dam znać.
Ja jak już pisałem kabel mam ale nie wiem jak odblokować.
Poza tym może problem jest w tym, że teraz temperatura nie spada poniżej 5 stopni i dlatego webasto się nie załącza...