Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
-
- Początkujący
- Auto:: Touran Cross lift BMN
- Imię:: Maciej
Re: Filtr cząstek stałych DPF - problemy, doświadczenia
Cześć Panowie,
Możecie coś poradzić....już od dłuższego czasu borykam się z smrodem spalin. Auto mam generalnie od pół roku i to co zrobiłem to: sprawdzone sprężanie (ok 26 bar wszystkie gary), nowe oringi na pompowtryskach, nowy EGR, nowa pompa tandem....pompa tandem padła w ostatnich dniach (masakra) i założyłem tymczasową od mechanika (wymieniłem z powodu czarnego paliwa)....ale do sedna: co dalej z tym smrodem? Czy to normalne? Wg vcds kanał 68.1: 19,8%, 68.2: 2,63g....od dłuższego czasu nie zauważyłem aby DPF się wypalał, ostatnim razem wskazania 68.1 było na poziomie 0%? Wkurza mnie już ten smród...wiecie co sprawdzić, gdzie zajrzeć? Wcześniej jak się wypalał to zauwazylem podwyższone obroty i potrafił lekko szarpac...po wypaleniu było ok.
Auto generalnie bardzo dobrze jeździ, odpala od strzała, bardzo mocne i dynamiczne. Ostatnio jakbym zauważył lekkie dymienie na postoju ale przy temp 60-70*C. Być może to była kwestia padającej pompy tandem ale na tej tymczasowej jest to samo. Swoją stara przebrałem i będę wymieniał komplet uszczelnień.
Każde uwagi mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Możecie coś poradzić....już od dłuższego czasu borykam się z smrodem spalin. Auto mam generalnie od pół roku i to co zrobiłem to: sprawdzone sprężanie (ok 26 bar wszystkie gary), nowe oringi na pompowtryskach, nowy EGR, nowa pompa tandem....pompa tandem padła w ostatnich dniach (masakra) i założyłem tymczasową od mechanika (wymieniłem z powodu czarnego paliwa)....ale do sedna: co dalej z tym smrodem? Czy to normalne? Wg vcds kanał 68.1: 19,8%, 68.2: 2,63g....od dłuższego czasu nie zauważyłem aby DPF się wypalał, ostatnim razem wskazania 68.1 było na poziomie 0%? Wkurza mnie już ten smród...wiecie co sprawdzić, gdzie zajrzeć? Wcześniej jak się wypalał to zauwazylem podwyższone obroty i potrafił lekko szarpac...po wypaleniu było ok.
Auto generalnie bardzo dobrze jeździ, odpala od strzała, bardzo mocne i dynamiczne. Ostatnio jakbym zauważył lekkie dymienie na postoju ale przy temp 60-70*C. Być może to była kwestia padającej pompy tandem ale na tej tymczasowej jest to samo. Swoją stara przebrałem i będę wymieniał komplet uszczelnień.
Każde uwagi mile widziane.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Jaki powinien być prawidłowy offset różnicy ciśnienia?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran BLS 2008
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 5 razy
Może po prostu czujesz spaliny z pieca webasto. Jest zimno, webasto odpala, ma krótką rurkę od spalin i często śmierdzi przy aucie.
-- Pn mar 08, 2021 09:57 --
Panowie,
Powiedzcie mi szczerze bo mnie trapi od dłuższego czasu.
Czy należy się sugerować poziomem popiołu w dpf? Aktualnie przekroczyłem 60g, nie mam i nie miałem jak do tej pory żadnych błędów i problemów z dpf. Ciężko też stwierdzić co ile się wypala filtr bo nie chce mi się podłączać vcds ciągle.
Pytanie tylko czy warto oddać filtr do płukania, mycia przy takim poziomie popiołu. Czy należy się tym przejmować. Myć czy raczej czekać na ikonę na desce i dopiero wtedy wymieniać dpf na nowy? Jeśli ma wytrzymać 200 tys nowy to wolał bym wymienić zamiast wycinać.
Poziom popiołu 60g czyli x 3600 = 216000 przebieg
-- Pn mar 08, 2021 09:57 --
Panowie,
Powiedzcie mi szczerze bo mnie trapi od dłuższego czasu.
Czy należy się sugerować poziomem popiołu w dpf? Aktualnie przekroczyłem 60g, nie mam i nie miałem jak do tej pory żadnych błędów i problemów z dpf. Ciężko też stwierdzić co ile się wypala filtr bo nie chce mi się podłączać vcds ciągle.
Pytanie tylko czy warto oddać filtr do płukania, mycia przy takim poziomie popiołu. Czy należy się tym przejmować. Myć czy raczej czekać na ikonę na desce i dopiero wtedy wymieniać dpf na nowy? Jeśli ma wytrzymać 200 tys nowy to wolał bym wymienić zamiast wycinać.
Poziom popiołu 60g czyli x 3600 = 216000 przebieg
-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2007
- Imię:: Karol
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam. Mam prośbę czy ktoś zna dobry warsztat który wyłączy mi dpf ze sterownika śilnika pomiędzy Bydgoszczą a Piłą będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
3 godziny zabawy i ogarnięty od a do zkarolJ pisze:Witam. Mam prośbę czy ktoś zna dobry warsztat który wyłączy mi dpf ze sterownika śilnika pomiędzy Bydgoszczą a Piłą będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Wiadomo Touran 2.0 TDI silnik CFHC czy do wyjecia filtra DPF trzeba wyciagac silnik? Czy ktos dokładnie w takiej konfiguracji wywalał dpf. Pytałem w Tune Up Gdańsk. Cena zależna od tego czy trzeba wyciagac silnik czy wyjdzie tiltr bez ruszania silnika.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Wywaliłem tego z Waszych touranow tony. Nigdy nie wyciągałem do tego silnika .bartek0-01 pisze:Wiadomo Touran 2.0 TDI silnik CFHC czy do wyjecia filtra DPF trzeba wyciagac silnik? Czy ktos dokładnie w takiej konfiguracji wywalał dpf. Pytałem w Tune Up Gdańsk. Cena zależna od tego czy trzeba wyciagac silnik czy wyjdzie tiltr bez ruszania silnika.
4 godziny roboty i wyjazd bez pierdzielenia.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
- bartek0-01
- Specjalista
Krótka rzeczowa odpowiedz Dzięki Jacek.JacaTouran pisze:Wywaliłem tego z Waszych touranow tony. Nigdy nie wyciągałem do tego silnika .bartek0-01 pisze:Wiadomo Touran 2.0 TDI silnik CFHC czy do wyjecia filtra DPF trzeba wyciagac silnik? Czy ktos dokładnie w takiej konfiguracji wywalał dpf. Pytałem w Tune Up Gdańsk. Cena zależna od tego czy trzeba wyciagac silnik czy wyjdzie tiltr bez ruszania silnika.
4 godziny roboty i wyjazd bez pierdzielenia.

MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

-
- Auto:: VW Touran 2009, 1,9 TDI
- Imię:: Anka
Hej, pisze tu bo jesteście w sumie moja ostatnia deska ratunku. Posiadamy z mężem VW Touran z 2009 roku 1.9 TDI, 105 koni. Auto mamy od 2,5 roku i kiedy wyskakiwała kontrolka dpf to ja "przepalaliśmy" i był problem z głowy. Około miesiąca temu wyskoczyła znowu i nie mogliśmy w trakcie jazdy wypalić, więc auto poszło na warsztat i wypalono komputerowo. Niestety kontrolka znowu się pojawiła po 2 dniach. Sytuacja się powtórzyła jeszcze 2 razy i zdecydowaliśmy się oddać DPF do czyszczenia, dodatkowo został wymieniony czujnik ciśnienia, olej i filtry. Po podłączeniu na komputer nie wynajduje błędów. Po odebraniu auta i przejechaniu około 100 km kontrolka pojawiła się znowu. Tym razem był błąd z jakąś sondą, musiałam jechać z dzieckiem do lekarza, więc błąd wykasowano komputerowo, jednak kontrolka znowu wróciła, teraz nie wynajduje błędów po podłączeniu na komputer. Czy macie jakiś pomysł co to może być? Co sprawdzić? Co zrobić? Wszystko co było do sprawdzenia i wyczyszczenia zostało już zrobione, nasz mechanik rozkład ręce.
- bartek0-01
- Specjalista
A czy ktoś sprawdził jak wygląda zapełnienie filtra ? Jak wiadomo mają one swoje graniczne możliwości. Nie znam sie na czyszczeniu DPF ale trochę czytałem i opinie są różne nie zawsze to pomaga. Ja miałem dylemat i wczoraj sam pozbyłem sie tego problemu. Może to jest rozwiązanie
.

MOJE AUTO
MOJE AUTO

- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Niech mechanik nie czyta błędów tylko zloguje auto i sprawdzi co nie działa właściwie i powoduje problemy. Diagnostyka auta to nie tylko odczyt błędów , a ich interpretacja i zalogowanie auta .AnkaEm pisze:Hej, pisze tu bo jesteście w sumie moja ostatnia deska ratunku. Posiadamy z mężem VW Touran z 2009 roku 1.9 TDI, 105 koni. Auto mamy od 2,5 roku i kiedy wyskakiwała kontrolka dpf to ja "przepalaliśmy" i był problem z głowy. Około miesiąca temu wyskoczyła znowu i nie mogliśmy w trakcie jazdy wypalić, więc auto poszło na warsztat i wypalono komputerowo. Niestety kontrolka znowu się pojawiła po 2 dniach. Sytuacja się powtórzyła jeszcze 2 razy i zdecydowaliśmy się oddać DPF do czyszczenia, dodatkowo został wymieniony czujnik ciśnienia, olej i filtry. Po podłączeniu na komputer nie wynajduje błędów. Po odebraniu auta i przejechaniu około 100 km kontrolka pojawiła się znowu. Tym razem był błąd z jakąś sondą, musiałam jechać z dzieckiem do lekarza, więc błąd wykasowano komputerowo, jednak kontrolka znowu wróciła, teraz nie wynajduje błędów po podłączeniu na komputer. Czy macie jakiś pomysł co to może być? Co sprawdzić? Co zrobić? Wszystko co było do sprawdzenia i wyczyszczenia zostało już zrobione, nasz mechanik rozkład ręce.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064