Błąd poduszki powietrznej
- bzyk.26
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Zima na całego i same problemy
koledzy Touranek stał 2 tygodnie bez uruchamiania
1 próba uruchomienia się nie powiodła
więc 2 próba za pomocą kabli i się udało ! ale na desce rozdzielczej choinka
wszystko świeci !! wykonałem wszystkie wskazówki opisane przez was
wszystko wróciło do normy ale nadal świeci się kontrolka poduszki ??? zastanawia mnie to skoro wcześniej było wszystko ok a teraz po odpalaniu na kablach wystąpił błąd poduszek skąd taka przyczyna ??? bez kompa się chyba nie obejdzie trza zainwestować w kabelek
pozdrowiam
-
domjenick
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
Panowie-mój problem polega na tym, że bez żadnej przyczyny-no powiedzmy
wyskoczył błąd poduszki -01222 crash sensor po stronie pasażera, próbowałem skasować, ale powraca, dziś próbowałem ponownie i to samo-bez powodzenia, ale dodatkowo pojawił się 01221-to samo, tylko po stronie kierowcy...
zadzwoniłem do znajomego elektronika, a z uwagi, ze mieszkam w UK-sprawę trzeba było prowadzić przez telefon i tak, ja ze słuchawką i laptopem w aucie on u siebie w domu (w Pl) przed kompem i analiza, bo wcześniej miałem zepsuty włącznik airbag'a-wymieniłem na używany i teraz pytanie, bo w sumie na odległość i tylko z vagiem w aucie- też za dużo nie zrobiliśmy-
moje pytanie jest, czy ktoś się spotkał z czymś takim?,że po wyłączeniu poduszki -po stronie pasażera, pojawia się tylko błąd o zwarciu do masy na czujniku w słupku, a po włączeniu przełącznika na pozycję ON -wywala błędy po obu stronach...czy winny jest znów przełącznik, czy czujnik, czy oba na raz odmówiły posłuszeństwa?
zadzwoniłem do znajomego elektronika, a z uwagi, ze mieszkam w UK-sprawę trzeba było prowadzić przez telefon i tak, ja ze słuchawką i laptopem w aucie on u siebie w domu (w Pl) przed kompem i analiza, bo wcześniej miałem zepsuty włącznik airbag'a-wymieniłem na używany i teraz pytanie, bo w sumie na odległość i tylko z vagiem w aucie- też za dużo nie zrobiliśmy-
moje pytanie jest, czy ktoś się spotkał z czymś takim?,że po wyłączeniu poduszki -po stronie pasażera, pojawia się tylko błąd o zwarciu do masy na czujniku w słupku, a po włączeniu przełącznika na pozycję ON -wywala błędy po obu stronach...czy winny jest znów przełącznik, czy czujnik, czy oba na raz odmówiły posłuszeństwa?
- szczpak
- ____________________

- Auto:: VW TOURAN 2.OTDI BMN
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
panowie mam podobny problem wyświetla mi się błąd poduszek. błąd pojawił mi się po tym jak
przekręciłem w schowku poduszki na off i wyciągałem kostkę s tego wyłącznika potrzebowałem wyciągnąć schowek .po poskładaniu i włączeniu na on błąd wyłączyłem akumulator błąd wraca Ile kosztuje taki przełącznik
przekręciłem w schowku poduszki na off i wyciągałem kostkę s tego wyłącznika potrzebowałem wyciągnąć schowek .po poskładaniu i włączeniu na on błąd wyłączyłem akumulator błąd wraca Ile kosztuje taki przełącznik
szczpak
- damianprz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
Re: Błąd poduszki powietrznej
Również mam błąd Airbag Fehler
Wszystko zaczęło się po tym jak przewoziłem rower z tyłu na siedzeniach.
Tylne fotele złożyłem, przednie fotele przesuwałem i zmieniałem położenie oparcia.
Czy sprawdzenie tych kabli, kostek może pomóc czy niezbędne będzie podłączenie pod komputer i kasowanie błędu?
Wszystko zaczęło się po tym jak przewoziłem rower z tyłu na siedzeniach.
Tylne fotele złożyłem, przednie fotele przesuwałem i zmieniałem położenie oparcia.
Czy sprawdzenie tych kabli, kostek może pomóc czy niezbędne będzie podłączenie pod komputer i kasowanie błędu?
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
jedno i drugie czyli musisz spr okablowanie i wtedy kasować błędy same raczej nie znikną
- Krzychuziom
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 5T 2.0 TDI 150 KM
- Imię:: Krzychu
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
u mnie też oświeciła się poduszka.... nie dało się skasować błędu , dopiero po dociśnięciu wtyczki pod fotelem kierowcy
ost kolega w skodzie miał to samo , ja nie wiem czym to jest spowodowane.... temp ?
-
kompadros
- Przeglądacz
- Auto:: Był Touran 1.9 AVQ 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 207 razy
- Otrzymał podziękowań: 97 razy
U mnie ten błąd wciąż powraca
. Wczoraj w warsztacie elektryk samochodowy podłączył komputer i na VCDS'ie wyskoczyły 2 błędy, błąd zapalnika poduszki od strony pasażera oraz błąd wyłącznika poduszki. Pod fotelem pasażera popryskał jakimś preparatem kostkę, skasował błędy i do dziś rana błąd poduszki nie pojawiał się. Stwierdził, że będzie prawdopodobnie do wymiany wyłącznik poduszki, albo zrobić złącze na stałe pod fotelem pasażera.
Czy łatwo sprawdzić te złącze pod fotelem, jak dobrać się do tego ?
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
01218 - Zapalnik bocznej poduszki powietrznej; strona pasażera (N200)
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona - Sporadyczny - MIL zapalona
01228 - Przełącznik wyłączania poduszki powietrznej pasażera (E224)
008 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny - MIL zapalona
Czy łatwo sprawdzić te złącze pod fotelem, jak dobrać się do tego ?
2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
01218 - Zapalnik bocznej poduszki powietrznej; strona pasażera (N200)
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona - Sporadyczny - MIL zapalona
01228 - Przełącznik wyłączania poduszki powietrznej pasażera (E224)
008 - Niezrozumiały sygnał - Sporadyczny - MIL zapalona