Stuki w DSG przy ruszaniu
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Stuki w DSG przy ruszaniu
A ja mam pytanie do użytkowników skrzyń DSG czy odczuwacie przy porannym odpalaniu po nocy że delikatnie buja samochodem do przodu lub do tyłu tzn.tak jakby olej był gęsty i skrzynia stawiała opór i przekazywała moment z rozrusznika na koła,wiadomo im zimniej tym lepiej to czuć przy mrozach po -15 było to dosyć znacznie odczuwalne,olej,filtr świeży ma może z 3 tyś.przebiegu,odpowietrzenie i kalibracje zrobione na każdym biegu w serwisie od skrzyń automatycznych,błędów brak,nic nie szarpie nie stuka,podobna sytuacja ma miejsce w ciężarowych samochodach że po staniu przez 2-3noce na mrozie po -20 jak nie podamy powietrza na sprzęgło i nie rozłączymy skrzyni można zapomnieć o odpaleniu 6 akumulatorów nie obróci silnikiem żeby zapalić bo tak skrzynia trzyma i gęsty olej ale to ciężarowe a nie osobowe,rozrusznik i akumulator nowe przed zimą to dają rade ale tak mnie zastanawia czy tak powinno być...każde następne odpalenie nawet po 2-3min od pierwszego nie ma już tego bujania...
- Robal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BKC, 2004
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ja tak miałem przy mrozach ale nie wiem czy to normalne, bo auto mam niecałe pół roku i to moja pierwsza z nim zima.
Poza tym tak jak u ciebie żadnych innych problemów.
Poza tym tak jak u ciebie żadnych innych problemów.
-
motoria
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
W zeszłym tygodniu założyłem skrzynie z bmn 170 ps do bkd 140 ps i jeździ bez żadnych kopiowań oprogramowania i bez błędów.mexaris pisze:
Wymiana oleju zrobiona i dalej to samo. Zaczynam więc szukać skrzyni i teraz tak...Słyszałem , że wymiana skrzyni to nie tylko sama wymiana w sensie mechanicznym.Trzeba też skopiować oprogramowanie z mechatronika lub podmienić na swój mechatronik gdyż są tam zawarte różne dane takie jak VIN , moc silnika czy kąt skrętu.Bez skopiowania oprogramowania samochód będzie wchodził w tryb awaryjny bądź w ogóle nie odpali.Czy może ktoś potwierdzić te informacje bądź zaprzeczyć..? Czy ktoś z was robił już takie cuda w swoim samochodzie?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dopne się do tematu. Mam 1,9 TDi w Manualu i mam to samo przy ruszaniu z 1 biegu szarpie i stuka. Co lepsze wszystkie poduszki silnika wymienione na nowe kupione specjalnie w ASO więc ja już sam nie wiem co może być 
- xXxBOSMANxXx
- Przeglądacz
- Auto:: Touran,1,9TDI, 2007r.
- Imię:: Przemek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Było wymieniane 2 lata temu przez poprzedniego właściela, mam fakturę nawet że było wymieniane
- mexaris
- Przeglądacz
- Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam ponownie...Wiem , trochę czasu minęło ale będę co jakiś czas odświeżał temat , jeśli zrobię coś z tą skrzynią nowego.Dzisiaj umówiłem się ze specem od skrzyń DSG.Pojechałem , mechanik wsiadł za stery , podłączył komputer i przejechaliśmy się tym samochodem.Oczywiście jednoznacznie i na 100% nikt nie stwierdzi co jest grane , ponieważ musiałby to wyjąć na stół i ocenić.W każdym razie pomierzył ciśnienie na zaworach mechatroniki i inne takie po czym powiedział , że skrzynia na wyższych biegach pracuje wzorowo (co wiedziałem od zawsze) i że ciśnienie na zaworach jest książkowe.Kilkakrotnie zapalił i wyłączył silnik i stwierdził , że obstawia koło dwumasowe ! Słychać i tak tą dwumasę przy gaszeniu silnika (klekocze) więc nie wymienię dobrej na dobrą.Dzisiaj zamówiłem , jutro do odbioru.Za parę dni założę i napiszę co się zmieniło.Aha zauważyłem , że przy skręcaniu w lewo podczas ruszania bardziej telepie.
-- Wt mar 29, 2016 09:58 --
Dwumasa wymieniona - stan bez zmian.Była i tak padnięta , więc nie wymieniłem dobrej na dobrą.Tak jak napisałem przy skręconych kołach w lewo telepie bardziej . Zauważyłem też , że kiedy ruszam i zaczyna telepać , w tym momencie odpuszczę gaz i wtedy wszystko się uspokaja , moge wcisnąć gaz do oporu i już nic nie zatelepie.
-- Cz lut 16, 2017 20:28 --
No więc doszedłem do finiszu usterki.Kupiłem skrzynię HLH (miałem HXU ale według ASO pasuje jeszcze HLH i HQN) i na taką właśnie wymieniłem.Delikatnie zmieniła się charakterystyka jazdy , ale ta zmienia się zawsze przy wymianie starej części na nową.Bez adaptacji jedzie jak złoto.W starej padnięte jest sprzęgło płytkowe , za to mechatronika ma książkowe ciśnienia na zaworach wiec zostawię sobie na wszelki wypadek na zamianę.W każdym razie szarpanie ustało i wszystko wróciło do normy.
-- Wt mar 29, 2016 09:58 --
Dwumasa wymieniona - stan bez zmian.Była i tak padnięta , więc nie wymieniłem dobrej na dobrą.Tak jak napisałem przy skręconych kołach w lewo telepie bardziej . Zauważyłem też , że kiedy ruszam i zaczyna telepać , w tym momencie odpuszczę gaz i wtedy wszystko się uspokaja , moge wcisnąć gaz do oporu i już nic nie zatelepie.
-- Cz lut 16, 2017 20:28 --
No więc doszedłem do finiszu usterki.Kupiłem skrzynię HLH (miałem HXU ale według ASO pasuje jeszcze HLH i HQN) i na taką właśnie wymieniłem.Delikatnie zmieniła się charakterystyka jazdy , ale ta zmienia się zawsze przy wymianie starej części na nową.Bez adaptacji jedzie jak złoto.W starej padnięte jest sprzęgło płytkowe , za to mechatronika ma książkowe ciśnienia na zaworach wiec zostawię sobie na wszelki wypadek na zamianę.W każdym razie szarpanie ustało i wszystko wróciło do normy.