Migajace światła, kontrolki!!!
- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam,
dobry temat - postaram się wyjaśnić miganie świateł na zimnym silniku. Przynajmniej tak to wyjaśnił mi znawca tych aut .:]
A więc przy nienaładowanym w pełni aku (a po długich postojach w ujemnych temperaturach tak jest) alternator doładowyywuje aku impulsowo. Byłem w komisie i wsiadałem do kilku, nawet 2-letnich wozów. I co? Wszędzie mrugało oświetlenie wnętrza i wyświetlacz. Im mocniejsze obciążenie elektroniki (webasto, podgrzewane fotele, lusterka itp.) tym mruganie mocniejsze. Oczywiście NOWY alternator i jego czujnik ładowania wyeliminuje ten efekt, choć niekoniecznie.
"Ten typ tak ma" jak mówią. Problemu na ciepłym silniku i w dodatnich temperaturach nie powinno być.
Tak więc jest to norma, pod warunkeim że mruganie nie będzie się nasilało.
pozdróVWka
dobry temat - postaram się wyjaśnić miganie świateł na zimnym silniku. Przynajmniej tak to wyjaśnił mi znawca tych aut .:]
A więc przy nienaładowanym w pełni aku (a po długich postojach w ujemnych temperaturach tak jest) alternator doładowyywuje aku impulsowo. Byłem w komisie i wsiadałem do kilku, nawet 2-letnich wozów. I co? Wszędzie mrugało oświetlenie wnętrza i wyświetlacz. Im mocniejsze obciążenie elektroniki (webasto, podgrzewane fotele, lusterka itp.) tym mruganie mocniejsze. Oczywiście NOWY alternator i jego czujnik ładowania wyeliminuje ten efekt, choć niekoniecznie.
"Ten typ tak ma" jak mówią. Problemu na ciepłym silniku i w dodatnich temperaturach nie powinno być.
pozdróVWka
- seba19930
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 i 1T2
- Imię:: Sebastian
Powiem tak, jak miałem zimą rozwalone webasto i była ujemna temperatura to światło nawet nie mrugnełoBlupol pisze:Witam,
pozdróVWka

A miałem nowiuteńkie aku ...

Także według mnie nie jest to wina alternatora ale tylko i wyłącznie webasto.
Dodi i jest to w 100% normalne i nie musisz się tym przejmować

Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę
.
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę

- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Tez nie... Tylko zaraz jak odpali i jest zimno...Blupol pisze:No może nie "normalne" (bo jednak nic nie powinno mrugać) ale masowo występujące. Jak komuś przeszkadza - nowy alternator i po kłopocie. Chociaż w Touranie z 2010 r. też już mrugało...
Pytanie do wszystkich: na ciepłym i porządnie doładowanym silniku też mruga? Bo mi nie.
- seba19930
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 i 1T2
- Imię:: Sebastian
To mryga zawsze jak włączone jest webasto bo świeca pobiera prąd impulsowo podczas normalnej pracy silnika ...
Czyli jak jest zagrzany do temperatury powyżej 86'C to już nie powinno
Czyli jak jest zagrzany do temperatury powyżej 86'C to już nie powinno

Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę
.