Migajace światła, kontrolki!!!

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
torbyd
Auto:: Touran
Imię::

Migajace światła, kontrolki!!!

Post autor: torbyd »

witam kolegów chciałem sie podzielic swoim przypadkiem, który został w końcu rozwiązany. Przez 4 miesiące męczyłem sie z migającymi siwatłami jak samochód był zimny ( zaraz po rozruchu) później mu przechodziło po kilku przejechanych km, czasami migało podswietlenie jednych drzwi, innym razem deski rozdzielczej..., co kilka tygodni podczas zapłonu zerował sie licznik km ten który sie kasuje. przypadłości pojawiały sie nieregularnie. nieraz po wyłaczeniu silnika zaczynało wszystko migać, podsiwetlenie deski, siłowniki centralnego zamka itp... vcds nie wykrywał zadnych błędów które mogły by nakierowac na usterke.
Wreszcie po kilku miesiacach po wyprowadzeniu samochodu z mojej posesji i powrocie do auta po 10 minutach samochód nie chciał zapalic i wszystko zamarło.... czasami odezwał sie siłownik centralnego, innym razem mignęło podświetlenie deski rozdzielczej ( akumulator praktycznie nowy, klemy po przegladzie oczyszczone zabezpieczone tawotem). zawsze usterka pojawiała sie na kilka sekund wiec było ciężko ja zlokalizowac , tym razem cossiadło na amen. Wziąłem próbówkę do ręki i okazało sie że żarówka swieci pełnym blaskiem na aku a po podpieciu jednego przewodu do masy świeci połowa jasności... wziałem przewód rozruchowy zbocznikowałem masowy ( miedzy minusem aku a masa samochodu) i wszystko odżyło. przyczyna była taka ze nie kontaktował on, oryginalnie jest zaciskany w klemach, szybko poszedłem do garazu zrobiłem pożądny nowy przewód i samochód jak nowy.......
Opisuję tę przygodę, poniewaz może komus sie powtórzę te nietypowe usterki a objawy (sekundowe zaniki migania itp) nie świadcza jaka może byc przyczyna- podejrzewałem moduły, złacze komputera itp a przypadłośc prosta... Myśle że przyczyna to zbyt słabe sprasowanie w VW klem , przewód z czasem sie utleniał i raz kontaktował raz nie ( napiecie spadło do 5v)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sty 06, 2012 22:08 przez torbyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Dzięki przyda się potomnym.. :mrgreen: ..
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

No praktyczne info. Choć "przygody" nie do pozazdroszczenia
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

no właśnie mi migają lekko światła, w środku i na zewnątrz... trzeba sie dobrze przyjrzeć zeby to zobaczyć ale jest to zauważalne... ciekawe czy to moze być ten przyczyna u mnie?
Awatar użytkownika
Cyrus
Zaawansowany
Auto:: 1.9 TDI 105 DSG
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Cyrus »

Mam podobnie jak Dodi
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

ja ostatnio przy okazji wyjmowania aku przeczyściłem klemy i nasmarowałem wazeliną... tak jakby troszke pomogło, ale nadal zauważam te mrygania... sprobuje jeszcze przeczyścić drugą stroną przewodu masowego co jest przykręcona do lewego nadkola, może tam z racji wieku juz połoczenie sie zkiepściło...
Ostatnio zmieniony ndz sty 08, 2012 22:27 przez Dodi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

Dodi ja mam taki sam objaw przy uruchomionym silniku. przynajmniej na postoju bo przy jezdzie nie zauważyłem
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Gregor pisze:Dodi ja mam taki sam objaw przy uruchomionym silniku. przynajmniej na postoju bo przy jezdzie nie zauważyłem
no tak samo i u mnie... zobacze co z ta masą, bo to najprościej sprawdzić... Ty też zobacz...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

jestem dziś właśnie po czyszczeniu masy aku-nadwożie... i to nic nie pomogło, jak mrygały tak mrygaja dalej... ale zauważyłem coś nowego... jak zgasiłem silnik i miałem zapalone światło w środku to też mrygało... w tym czasie też chodziła pompka od webasto bo wychładzał sie piecyk... po jakiejs minucie pompka przestała chodzić i automatycznie przestało mrugać światełko w środku... tzn. że pompka ma coś z tym wspólnego!

czy pompka V55 może coś "siać" w elektryce, że przez to wszystkie światła mrygaja?
Awatar użytkownika
polmos
Przeglądacz
Auto:: 1T3 CFHC 2011
Imię:: ADAM
Podziękował: 1 raz

Post autor: polmos »

Paweł światła mrygają,bo alternator już nie ładuje aku a pompka paliwa od webasta pobiera prąd,ja mam tak samo ;) ona nie chodzi cały czas tylko cyka,pompka V55 chodzi "ciągle" więc to mryganie nie jest od niej
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

polmos pisze:Paweł światła mrygają,bo alternator już nie ładuje aku a pompka paliwa od webasta pobiera prąd,ja mam tak samo ;) ona nie chodzi cały czas tylko cyka,pompka V55 chodzi "ciągle" więc to mryganie nie jest od niej
i Tobie też mrygają światła w środku, mijania itd.?
Awatar użytkownika
seba19930
Przeglądacz
Auto:: 1T1 i 1T2
Imię:: Sebastian

Post autor: seba19930 »

Jak będziecie mieli okazje to zróbcie sobie sprawdzanie elementów webasto i przy włączonym oświetleniu i przy zimnym silniku zróbcie sprawdzenie poszczególnych jego elementów i przy włączonej świecy dogrzewacza jestem pewien że będzie migać lampka w podsufitce :)
Podzielcie się czy tak było :P
Volkswagen Touran 1.9 TDi 2007r kiedyś było 105KM a teraz w górę ;).
Volkswagen Touran 2.0 TDi 2011r kiedyś było 170KM DSG a teraz w górę :P
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

seba19930, tak jest ;) Świeca pobiera prąd pulsacyjnie i widać to jak włączysz webasto z przycisku z otwartymi drzwiami z nie odpalonym silnikiem..jak jest odpalony to tez to jest ale w trochę mniejszym stopniu.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

czyli mam to uznac za normalny objaw i nie szukać "dziury w całym"? ;)
Awatar użytkownika
polmos
Przeglądacz
Auto:: 1T3 CFHC 2011
Imię:: ADAM
Podziękował: 1 raz

Post autor: polmos »

Dodi pisze:czyli mam to uznac za normalny objaw i nie szukać "dziury w całym"? ;)
ja tak własnie robie,udaje że tego nie widze :lol:
ODPOWIEDZ