Zakupy na Aliexpress - doświadczenia

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik
Auto:: OCTAVIA III CKFC
Imię:: Mateusz
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Re: Zakupy na Aliexpress - doświadczenia

Post autor: Mefju »

WROC1975 pisze:odstawowe pytanie o gwarancję
trafiony zatopiony!

zamówiłem 2 kable, oba były uwalone, każdy po 17 euro. Sprzedawca nie poczuwał się do odpowiedzialności, a ochrona kupującego to jakaś kpina, Ja swoje, sprzedawca swoje i nie było opcji na dojście do porozumienia.
Skoda Octavia III 2.0 TDI CKFC 2013
VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008 Obrazek
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

jaras99 pisze:Czym szło, china post?
Tak, China post.
Mefju pisze:zamówiłem 2 kable, oba były uwalone, każdy po 17 euro. Sprzedawca nie poczuwał się do odpowiedzialności, a ochrona kupującego to jakaś kpina, Ja swoje, sprzedawca swoje i nie było opcji na dojście do porozumienia.
To sie zgadza, Zamówiłem stroboskopy 4 szt, miały być 2 niebieskie, 2 czerwone, przyszły 4 pomarańczowe. Niestety pomoc administracji Alli żadna. Zostałem z pomarańczowymi, ktoś do traktora nie potrzebuje ;) ?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
ArkuS
Przeglądacz
Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
Imię:: Pawel
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: ArkuS »

Ja nie mam aż tak złych doświadczeń.
Swojego czasu zamawiałem trochę chipów LED.
Niestety któregoś dnia zamówiłem 50 sztuk o barwie 20000K, przyszly 10000k.

Sprzedawca jedynie poprosił o pozytywny feedback.
Kiedy chciałem ciągnąc temat dalej , kontakt się urwał.

Rządzący Aliexpresem mieli gdzieś mojego claima. :?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: jaras99 »

dzięki za tak liczne informacje/opinie. Chyba zaryzykuję i zamówię to radio. Mam nadzieję, że nie wtopię kasy.
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik

jaras99 pisze:Mam nadzieję, że nie wtopię kasy.
my również :) jak już dojdzie to daj znać jak to działa itp.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Na pewno podzielę się opiniami. Do świąt mam nadzieję, że dojdzie :> . Jeszcze jakby puścili celnicy paczkę, to byłby miły gratisik
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik

jaras99 pisze:Na pewno podzielę się opiniami. Do świąt mam nadzieję, że dojdzie . Jeszcze jakby puścili celnicy paczkę, to byłby miły gratisik
im szybciej zamówisz tym lepiej, bo przed świętami nasi "ryżowi" koledzy mają sporo zamówień i potem paczka potrafi iść nawet półtora miecha...
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

radyjko kupiłem 11.11, wtedy był Global Festival na Ali i duże wyprzedaże. Wysyłka była DHL-em i liczyłem się z tym, że pójdzie do oclenia. Też tak się stało. Wczoraj miałem telefon z izby celnej DHL z Katowic, że idzie do mnie paczka i mam im dosłać szereg dokumentów.

Także skroją cło i vat. Jeszcze oficjalnej informacji nie dostałem, ale przeglądając informacje na innych forach, wygląda na to, że tak się to zakończy.

Tak czy inaczej mogło być mega tanio, a wyjdzie tanio i jestem zadowolony. Zobaczymy jeszcze jak z jakością i funkcjonalnością samego sprzętu będzie.
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik

jaras99 pisze:Zobaczymy jeszcze jak z jakością i funkcjonalnością samego sprzętu będzie.
no to czekamy na info :)
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

jutro ma być kurier i do zapłaty będę miał 198 zł. 171 zł VAT+27 zł cło. Taką otrzymałem fakturę z izby celnej DHL. Liczyłem na więcej także mile się zaskoczyłem. Jutro testy radyjka
ArkuS
Przeglądacz
Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
Imię:: Pawel

Post autor: ArkuS »

Zarzuc link.
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik

jaras99 pisze:jutro ma być kurier i do zapłaty będę miał 198 zł. 171 zł VAT+27 zł cło. Taką otrzymałem fakturę z izby celnej DHL. Liczyłem na więcej także mile się zaskoczyłem. Jutro testy radyjka
i jak ?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

kupiłem takie cuś: http://www.aliexpress.com/snapshot/7087 ... 2113696567

jeżeli chodzi o jakość wykonania radia i podzespołów towarzyszących to daję w skali 1-6, ocenę 5. Wszystko wygląda solidnie, trwale i nie "plastikowo".

To chyba tyle z zalet. Jeśli chodzi o własności użytkowe to:

- boję się użyć pojęcia "odbiór stacji radiowych", bo coś takiego w tym radiu nie istnieje. To jest istny szumofon. Jakkolwiek na postoju i najlepiej bez oddychania w aucie coś tam jeszcze ściąga, to jak tylko ruszysz pozostaje jeden wielki szum. Musiałbym jeszcze zakupić separator antenowy i zobaczyć czy coś się poprawi, jednak w cuda nie wierzę. Seryjne radyjka dają napięcie na wzmacniacz antenowy, natomiast niefabryczne tego nie robią, dlatego istotnym jest zastosowanie separatora. Ale czy spełni on moje oczekiwania w tym zakresie? trzeba to zbadać.

- jakość odtwarzanego dźwięku pozostaje wiele do życzenia. Equalizer w tym radiu jest tak mocno rozbudowany, że mam do dyspozycji pozycje bass, treble i funkcję loud. Na funkcji loud nie da się niczego słuchać. Niskie tony są tak niskie i głuche, że oddźwięk sprawia wrażenie jakbyś razem z radiem był zanurzony pod wodą. Soprany zanikają przez tłumiący wszystko bas. Przy wyłączonej funkcji loud radio z kolei gra jak gender śpiewający sopranem. Niskich tonów nie dosłyszysz. Gra jak radyjko na baterie.

- system głośnomówiący działa całkiem w porządku. Da się nawet porozmawiać. Upierdliwym natomiast jest wskazanie ręcznie mojego telefonu w menu bluetooth po każdym ponownym uruchomieniu radia. Nie połączy się automatycznie.

- can bus decoder albo jest zepsuty albo nie działa tak jak powinien. Sterowanie z kierownicy działa tak jak fabrycznie były przypisane przyciski. Nie da się w menu radia ustawić innej kolejności przycisków. Jeśli próbuję nadpisać przycisk pod daną funkcję to zaczynają się jaja. Radio sami się podgłaśnia, ścisza, nie da się go wyłączyć, przycisku na radiu działają inczaczej niż powinny. Np wciskam przycisk DVD a uruchamia się menu BT. Po naciśnięciu "clear all" wszystko wraca do normy. A może się nie da bo po prostu tak ma być? Po zapaleniu świateł włącza się podświetlanie przycisków, czyli OK. Na FIS-ie nie wyświetla mi stacji radiowych, czy CD track, czyli chyba nie OK. Radio nie wyłącza się po wyciągnięciu kluczyków. Trzeba je ręcznie włączać i wyłączać. Nie wiem czy to wszystko, to wina źle dopasowanego can bus decodera, czy po prostu on daje AŻ TYLE możliwości

- Natomiast nawigacja śmiga dobrze, rzekłbym nawet wyśmienicie w odniesieniu do pozostałych funkcji. Sygnał łapie od razu, nie gubi go. Bardzo dobrze nawiguje. Jest po polski itp.

- Kamerkę cofania sprawdziłem "na krótko". Działa jak należy i tu również jestem zadowolony. Czy radio wyłączone czy włączone to po wbiciu wstecznego automatycznie się uruchamia obraz z kamery cofania. Wyświetla wtedy i obraz i wizualizację OPS.

- Narazie wbrew złym opiniom o WIN CE, radio ani razu się nie zawiesiło/zamuliło.

- Odtwarza rzeczywiście wszystkie możliwe formaty jakie miałem pod ręką.

- chińczyk do paczki nie wrzucił mi RCA cable a miał być w zestawie.

Reasumując za radio zapłaciłem podczas global festival 165$ + 198 zł skroili mnie celnicy. Za te pieniądze nie można oczekiwać cudów. Jednak główną funkcją radia samochodowego jest jego granie i odtwarzanie dobrej jakości dźwięku. Tego tu niestety nie ma. Mój wysłużony RNS300 pod tym względem bije na samym wejściu. Końcowa ocena w skali 1-6 to 3 :(

Zakładam spór na ali, ze względu na brak kabla i problemy z can busem. Nakręciłem filmik obrazujący dziwne zachowania radia i przesłałem chińczykowi. Odpowiedział, że musi to skonsultować z inżynierami bo to dziwna sprawa, wiecznie przeprasza i ble ble ble. Prosił na kolanach o nie zakładanie sporu ale dziś to zrobię bo czas ochorny się kończy a potem zostane z ręką w nocniku. Radia odsłyłać nie chcę, żądam jednak refund partial cost.

To tyle na razie
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik

jaras99 pisze:żądam jednak refund partial cost.
wszystko zależy od sprzedawcy w moim przypadku piłeczke odbijał 6 razy aż się poddałem, wsparcie ali nie istnieje, mimo wysyłanych prinstcreenów, że towar nie działa mieli to totalnie gdzieś...

sprzedawca nie zdecydował się na zwrot kosztów w wysokości 1/4 całego zamówenia (około 10 euro - żal).

Powodzenia.
Szyna087
Początkujący
Auto:: Golf BKD 2005
Imię:: Bartłomiej

Post autor: Szyna087 »

Jeszcze sprawdź ten wzmacniacz antenowy może coś pomoże, ja kupowałem od Chińczyków przez PayPal i tam z reklamacją nigdy nie było problemu, szkoda że na ali nie ma tej metody płatności.
ODPOWIEDZ