kupiłem takie cuś:
http://www.aliexpress.com/snapshot/7087 ... 2113696567
jeżeli chodzi o jakość wykonania radia i podzespołów towarzyszących to daję w skali 1-6, ocenę 5. Wszystko wygląda solidnie, trwale i nie "plastikowo".
To chyba tyle z zalet. Jeśli chodzi o własności użytkowe to:
- boję się użyć pojęcia "odbiór stacji radiowych", bo coś takiego w tym radiu nie istnieje. To jest istny szumofon. Jakkolwiek na postoju i najlepiej bez oddychania w aucie coś tam jeszcze ściąga, to jak tylko ruszysz pozostaje jeden wielki szum. Musiałbym jeszcze zakupić separator antenowy i zobaczyć czy coś się poprawi, jednak w cuda nie wierzę. Seryjne radyjka dają napięcie na wzmacniacz antenowy, natomiast niefabryczne tego nie robią, dlatego istotnym jest zastosowanie separatora. Ale czy spełni on moje oczekiwania w tym zakresie? trzeba to zbadać.
- jakość odtwarzanego dźwięku pozostaje wiele do życzenia. Equalizer w tym radiu jest tak mocno rozbudowany, że mam do dyspozycji pozycje bass, treble i funkcję loud. Na funkcji loud nie da się niczego słuchać. Niskie tony są tak niskie i głuche, że oddźwięk sprawia wrażenie jakbyś razem z radiem był zanurzony pod wodą. Soprany zanikają przez tłumiący wszystko bas. Przy wyłączonej funkcji loud radio z kolei gra jak gender śpiewający sopranem. Niskich tonów nie dosłyszysz. Gra jak radyjko na baterie.
- system głośnomówiący działa całkiem w porządku. Da się nawet porozmawiać. Upierdliwym natomiast jest wskazanie ręcznie mojego telefonu w menu bluetooth po każdym ponownym uruchomieniu radia. Nie połączy się automatycznie.
- can bus decoder albo jest zepsuty albo nie działa tak jak powinien. Sterowanie z kierownicy działa tak jak fabrycznie były przypisane przyciski. Nie da się w menu radia ustawić innej kolejności przycisków. Jeśli próbuję nadpisać przycisk pod daną funkcję to zaczynają się jaja. Radio sami się podgłaśnia, ścisza, nie da się go wyłączyć, przycisku na radiu działają inczaczej niż powinny. Np wciskam przycisk DVD a uruchamia się menu BT. Po naciśnięciu "clear all" wszystko wraca do normy. A może się nie da bo po prostu tak ma być? Po zapaleniu świateł włącza się podświetlanie przycisków, czyli OK. Na FIS-ie nie wyświetla mi stacji radiowych, czy CD track, czyli chyba nie OK. Radio nie wyłącza się po wyciągnięciu kluczyków. Trzeba je ręcznie włączać i wyłączać. Nie wiem czy to wszystko, to wina źle dopasowanego can bus decodera, czy po prostu on daje AŻ TYLE możliwości
- Natomiast nawigacja śmiga dobrze, rzekłbym nawet wyśmienicie w odniesieniu do pozostałych funkcji. Sygnał łapie od razu, nie gubi go. Bardzo dobrze nawiguje. Jest po polski itp.
- Kamerkę cofania sprawdziłem "na krótko". Działa jak należy i tu również jestem zadowolony. Czy radio wyłączone czy włączone to po wbiciu wstecznego automatycznie się uruchamia obraz z kamery cofania. Wyświetla wtedy i obraz i wizualizację OPS.
- Narazie wbrew złym opiniom o WIN CE, radio ani razu się nie zawiesiło/zamuliło.
- Odtwarza rzeczywiście wszystkie możliwe formaty jakie miałem pod ręką.
- chińczyk do paczki nie wrzucił mi RCA cable a miał być w zestawie.
Reasumując za radio zapłaciłem podczas global festival 165$ + 198 zł skroili mnie celnicy. Za te pieniądze nie można oczekiwać cudów. Jednak główną funkcją radia samochodowego jest jego granie i odtwarzanie dobrej jakości dźwięku. Tego tu niestety nie ma. Mój wysłużony RNS300 pod tym względem bije na samym wejściu. Końcowa ocena w skali 1-6 to 3
Zakładam spór na ali, ze względu na brak kabla i problemy z can busem. Nakręciłem filmik obrazujący dziwne zachowania radia i przesłałem chińczykowi. Odpowiedział, że musi to skonsultować z inżynierami bo to dziwna sprawa, wiecznie przeprasza i ble ble ble. Prosił na kolanach o nie zakładanie sporu ale dziś to zrobię bo czas ochorny się kończy a potem zostane z ręką w nocniku. Radia odsłyłać nie chcę, żądam jednak refund partial cost.
To tyle na razie