Witam wszystkich.
Mam Turka z silnikiem bkc 2006r.
Padła mi skrzynia. Z wcześniejszych postów wiem że można ją zastąpić 5 biegową kbl zamiast gqn. Kolega Tomek pisze że jedynie gałkę na lewarku trzeba zmienić reszta pasuje, ale czy zeczywiscie tak jest czy trzeba zmienić sprzęgło i coś jeszcze.
Dzięki za podpowiedzi
Zamiana skrzyni GQN ( 6 biegów ) na KBL ( 5 biegów )
-
Grzegorz#33388
- Auto:: Touran 1,9 TDI bkc
- Imię:: Grzegorz
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Re: Zamiana skrzyni GQN ( 6 biegów ) na KBL ( 5 biegów )
u mnie w BLS oprócz gałki a konkretnie zmiany piktogramów z 6 na 5 bieg prawie wszystko ok. niestety po zmianie na kbl z gqn tempomat nie działa. ale \ze mi zbędny to nie drążę.Grzegorz#33388 pisze:Witam wszystkich.
Mam Turka z silnikiem bkc 2006r.
Padła mi skrzynia. Z wcześniejszych postów wiem że można ją zastąpić 5 biegową kbl zamiast gqn. Kolega Tomek pisze że jedynie gałkę na lewarku trzeba zmienić reszta pasuje, ale czy zeczywiscie tak jest czy trzeba zmienić sprzęgło i coś jeszcze.
Dzięki za podpowiedzi
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
bilder
- Auto:: audi a4 b6 1.9 tdi 2004
- Imię:: Radek
Re: Zamiana skrzyni GQN ( 6 biegów ) na KBL ( 5 biegów )
Witam,
miał ktoś taki problem że po zmianie na skrzynie 5 biegów z 6 biegowej.
w trakcie wciskania pedału sprzęgła on drgał?
zaczynam wciskać nic.... później zaczyna drgać, a jak docisnę już do samego końca przestaje noga na sprzęgle skakać.
Dodam że na wcześniejszej skrzyni było ok.
Po zmianie skrzyni na 5 biegową i zmianie wysprzęglika (używany był ze skrzynią) tak się stało, gdzie szukać przyczyny?
Układ odpowietrzałem normalnie wciskając pedał sprzęgła i luzując odpowietrznik. oraz 3 krotnie wpompowywałem płyn przez odpowietrznik strzykawką.
miał ktoś taki problem że po zmianie na skrzynie 5 biegów z 6 biegowej.
w trakcie wciskania pedału sprzęgła on drgał?
zaczynam wciskać nic.... później zaczyna drgać, a jak docisnę już do samego końca przestaje noga na sprzęgle skakać.
Dodam że na wcześniejszej skrzyni było ok.
Po zmianie skrzyni na 5 biegową i zmianie wysprzęglika (używany był ze skrzynią) tak się stało, gdzie szukać przyczyny?
Układ odpowietrzałem normalnie wciskając pedał sprzęgła i luzując odpowietrznik. oraz 3 krotnie wpompowywałem płyn przez odpowietrznik strzykawką.