Ładowanie - za niskie napiecie na akumulatorze - przyczyna?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Ładowanie - za niskie napiecie na akumulatorze - przyczy

Post autor: wesol »

Miernik na napięcie nastawiasz i jedna sondę kablowa do altka a druga do aku. Wtedy wyjdzie różnica napięć. Zależnie też od tego jakie odbiorniki włączysz w aucie to też moga być większe i mniejsze te różnice. Ale mówi się że do pół volta jest dopuszczalne. W życiu jednak to nawet mniej bo jakieś 0.3V.

Kabel jak coś to można zaklepac, zagnieść. Np kulka id łożyska i w imadło z tym kablem i masz pozadnie zaciśniętą kleme.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Levvy
Przeglądacz
Auto:: 1.9 Bkc'08trendline
Imię:: Mateusz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Levvy »

Duzo rad napisaliscie. Ja po robocie przyjechalem, wlaczylem co sie da i mierzylem tak : jedna sonda ciagle na klemie minusowej a druga sonda raz na klemie plusowej a raz na alternatorze. Jak dwie aondy na aku to ladowanie 13.4 a gdy jedna sonde dam na altka to daje 13.8. Chyba zrozumiale napisalem. Czyli styki i kable trzeba posprawdzac tak
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Mierz tak jak napisałem bo źle robisz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Levvy
Przeglądacz

Zmierzylem. Bez obciążenia na altku jest 14.2 a na aku 14.1. Pod obciążeniem napięcie skacze i na altku jest od 13.7 do 13.9 a na aku skacze pomiędzy 13.4 a 13.6. Co myślicie o tym?
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy

Post autor: alcest »

Levvy pisze:Zmierzylem. Bez obciążenia na altku jest 14.2 a na aku 14.1. Pod obciążeniem napięcie skacze i na altku jest od 13.7 do 13.9 a na aku skacze pomiędzy 13.4 a 13.6. Co myślicie o tym?
Levvy i co, ogarnąłeś to? U mnie przy zwykłym obciążeniu też skacze 13.7-13.9V mierzone na AKU. Alternator po pełnej regeneracji+nowy akumulator (2msc-e). Objawy - lekko migające światła mijania + podnoszące obroty/wentylator.

a propos - ile kosztuje nowy alternator? Pytam bo mam dość swojego i kasy w niego włożonej. Jak przy szarpaniu na ciepłym pomogła dopiero wymiana rozrusznika może i tutaj pomoże wymiana alternatora. Poza tym VCDS pokazuje błąd chyba niedoładowania (sprawdzę w domu dokładnie) i dziwi mnie, że przy nowym aku tak pokazuje.
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Ja mialem za niskie napięcie na biegu jałowym bo alternator był za mały - pownien być 140A a był 90A - prawdopodobnie jakiś Janusz mechaniki/elektryki włożył za mały altek na sztukę. Po wymianie jest ok.
Awatar użytkownika
Levvy
Przeglądacz

alcest pisze:
Levvy pisze:Zmierzylem. Bez obciążenia na altku jest 14.2 a na aku 14.1. Pod obciążeniem napięcie skacze i na altku jest od 13.7 do 13.9 a na aku skacze pomiędzy 13.4 a 13.6. Co myślicie o tym?
Levvy i co, ogarnąłeś to? U mnie przy zwykłym obciążeniu też skacze 13.7-13.9V mierzone na AKU. Alternator po pełnej regeneracji+nowy akumulator (2msc-e). Objawy - lekko migające światła mijania + podnoszące obroty/wentylator.

a propos - ile kosztuje nowy alternator? Pytam bo mam dość swojego i kasy w niego włożonej. Jak przy szarpaniu na ciepłym pomogła dopiero wymiana rozrusznika może i tutaj pomoże wymiana alternatora. Poza tym VCDS pokazuje błąd chyba niedoładowania (sprawdzę w domu dokładnie) i dziwi mnie, że przy nowym aku tak pokazuje.
Jeszcze nic nie robiłem bo niema czasu. Ale pierwsze co to elektryk kazał abym poprawił styki masy...
ODPOWIEDZ