Dopadło mnie "Głowica"
- Viator
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Mati, Marcin975 - dzięki. Z tego co napisaliście i co było tu pisane wcześniej wynika, że rozpatrując cały okres eksploatacji auta, najkorzystniej byłoby wymienić cały silnik. Natomiast jeśli wziąć pod uwagę wydatek "na już", to najtaniej będzie kupić głowicę regenerowaną i wcale nie jest to rozwiązanie najgorsze chociaż najtańsze. Ponieważ po tym roku mam fatalną sytuację finansową, muszę wybrać tę ostatnią opcję.
Czy mógłby ktoś polecić jakąś sprawdzoną firmę z tej branży w Warszawie/na Mazowszu?
Z gory dziękuję.
Czy mógłby ktoś polecić jakąś sprawdzoną firmę z tej branży w Warszawie/na Mazowszu?
Z gory dziękuję.
Andrzej / Viator
- Viator
- Początkujący
No, na pewno najtaniej by było zregenerować/zespawać własny egzemplarz, ale nie wiem 1) czy rozmiar usterki nie wyklucza naprawy, 2) czy głowica o której już wiem, że jest kiepska, po zespawaniu w jednym miejscu nie rozlezie mi się za chwilę w drugim. A jeśli znajdę zakład, który przyjmie w rozliczeniu moją pęknietą w zamian za inną naprawianą, to chyba wypadnie podobny koszt jak przy naprawie tej konkretnej głowicy? A pewnie będzie szybciej.
Znalazłem parę namiarów i wysłałem zapytanie o to także.
Znalazłem parę namiarów i wysłałem zapytanie o to także.
Andrzej / Viator
-
- Przeglądacz
- Auto:: VW POLO CROSS 1.4 TDI +
- Imię:: Michal
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kolego Viator to od ciebie zależy czy kupisz używaną czy będziesz spawał, ja wybrałem to drugie bo obdzwoniłem chyba wszystkich w Polsce co spawają żeby się dowiedzieć wszystko o tej technologi i nawet u jednego byłem zobaczyć jak wygląda ten proces to facet powiedział mi że niektóre silniki BKD silniki CDI były złożone od nowości z niewielkimi pęknięciami głowic które z biegiem czasu robiły się na tyle duże ze zaczęły się niespodzianki. Widziałem głowice od BKD w której było zidentyfikowane pęknięcie a po rozgrzaniu do bardzo wysokiej temperatury w piecu ujawniły się 3 inne pęknięcia bardzo niewielkie które mogły dać o sobie znać.
Moja głowica pękła n 3 cylindrze w osadzeniu pompowtryskiwacza i nie dał się tego zrobić bardziej obrobić tą powierzchnie po spawaniu.
Jeśli będziesz chciał to dam ci numer do gościa co ja brałem od niego drugą głowice zregenerowaną, ja od marca po wymianie zrobiłem 35 tyś km i wszystko ok.
Pozdrawiam
Moja głowica pękła n 3 cylindrze w osadzeniu pompowtryskiwacza i nie dał się tego zrobić bardziej obrobić tą powierzchnie po spawaniu.
Jeśli będziesz chciał to dam ci numer do gościa co ja brałem od niego drugą głowice zregenerowaną, ja od marca po wymianie zrobiłem 35 tyś km i wszystko ok.
Pozdrawiam
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Piętka to naprawdę dobry zakład i robią głównie na niemcy. U mnie głowica była sprawdzana w piecu po mocnym rozgrzaniu i wyszły pęknięcia nawet takie które nie koniecznie musiałaby przeciekać,ale je też zaspawali.Koszt z wymianą chyba 4panewek na wałkach to z tego co pamiętam 1500zł z gwarancją na rok.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Viator
- Początkujący
Dzięki za info. W sumie po przejrzeniu sieci wchodził w grę Wrocław, Poznań albo Nowy Sącz, z czego Piętka wyglądał najpoważniej - ma stronę robioną pod klienta niemieckiego, więcej informacji po niemiecku jak po polsku. Cena rzeczywiście niewygórowana, nie spodziewałem się.
Montowałbym już u siebie w Siedlcach, więc przesyłka w obie strony musiałaby pójść kurierem, ale widzę że to standard, raczej nie będzie problemu.
Montowałbym już u siebie w Siedlcach, więc przesyłka w obie strony musiałaby pójść kurierem, ale widzę że to standard, raczej nie będzie problemu.
Andrzej / Viator