Koło dwumasowe?Po wymianie nowy problem!
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
Jeżeli mechanik może wystawić opinię iż uważa że ta dwumasa jest faktycznie wadliwa to zgłoś się po pomoc do http://uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php i powodzenia w walce.
Oto JA
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Pierwsza reklamacja zawsze będzie negatywna - sądzą że klient się opierdzieli. Odwołaj się napisz ci powiedział mechanik (weź na piśmie) i im wyślij z powrotem. Przy powtórce możliwe, że zaproponują Ci rekompensatę nie daj się, przy trzecim wrzuć im przed sądowe wezwanie do ugody i zobaczysz wtedy.Patrol pisze:Dzisiaj dostałem emaila. Reklamacji nie uznano.Stwierdzono,że koło jest sprawne a luzy mieszczą się w granicach podanych przez producenta.Kużwa paranoja.Bo mechanik twierdzi,że ten luz jest tak duży jak w zużytym dwumasie,które wymienia się na nowe.Pany co dalej z tym czynić.Trzy tygodnie czekałem a auto u mechanika.I jeszcze napisali,że wszystko wpożądku![]()
![]()
-
balbina76
- Użytkownik
- Auto:: Touareg 262KM
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Witam
miałem ten sam problem i firma schas ale reklamacje uznali
za pierwszym razem też było że wszystko jest w normie
ale kolega co to zakładał mechanik miesiąc wczesniej reklamował swoje od sharana i był tak wkuty że hurtownia gordon gdzie kupował jakoś to przyjeli
gościu z gordona mówił że jakaś partia syfu przyszła i się sypie
Powodzenia
miałem ten sam problem i firma schas ale reklamacje uznali
za pierwszym razem też było że wszystko jest w normie
ale kolega co to zakładał mechanik miesiąc wczesniej reklamował swoje od sharana i był tak wkuty że hurtownia gordon gdzie kupował jakoś to przyjeli
gościu z gordona mówił że jakaś partia syfu przyszła i się sypie
Powodzenia
Witam serdecznie,
nieco ponad miesiąc temu wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z dwumasem (SACHS). Od tego czasu niby wszystko pięknie, poza jednym szczegółem - problem podobny jak u kolegi Patrol. Czyli, gdy uruchamiam auto (zawsze to robię na wciśniętym sprzęgle) czasami słychać delikatny zgrzyt, czasami auto miękko odpala, ale i już 3 razy zdarzyło się że przy próbie odpalenia słychać było ogromny rumor po czym auto zgasło. Dzisiaj odkryłem, że zawsze gdy odpalam auto gdy nie wcisnę sprzęgła, słychać metaliczny zgrzyt i auto gaśnie.
Pierwsza diagnoza mechanika - dwumas. Ale przecież poza problemem przy odpalaniu, nie ma żadnych innych objawów - auto funkcjonuje prawidłowo, przy gaszeniu też nic nie słychać, no i dwumas nowy. Drugi pomysł, przed rozebraniem sprzęgła sprawdzić rozrusznik - może nie odbija. Faktycznie, dźwięk może przypominać taki jakby rozrusznik nie rozłączał się od koła zamachowego. Tylko dlaczego problem słychać wyraźnie dopiero jak się nie wciśnie sprzęgła? Niestety nie da się sprawdzić czy będzie podobny dźwięk jak na pracującym silniku spróbuje przekręcić kluczyk tak aby uruchomić silnik lub przytrzymam dłużej przy odpalaniu (jest jakieś zabezpieczenie?)
Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? Czy warto najpierw sprawdzić rozrusznik, czy też lepiej od razu zabierać się za dwumas?
[ Dodano: Sro Cze 13, 2012 18:09 ]
Dodaję ku przestrodze tych, którzy w najbliższym czasie będą zmuszeni wymieniać koło dwumasowe.
Niestety, okazało się, że nowa dwumasa SACHS-a po przejechaniu zaledwie kilkuset kilometrów nadaje się do wymiany
. Wnioskując po wcześniejszych postach, to już kolejny taki przypadek. Teraz montowany jest LUK - zobaczymy jak będzie.
nieco ponad miesiąc temu wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z dwumasem (SACHS). Od tego czasu niby wszystko pięknie, poza jednym szczegółem - problem podobny jak u kolegi Patrol. Czyli, gdy uruchamiam auto (zawsze to robię na wciśniętym sprzęgle) czasami słychać delikatny zgrzyt, czasami auto miękko odpala, ale i już 3 razy zdarzyło się że przy próbie odpalenia słychać było ogromny rumor po czym auto zgasło. Dzisiaj odkryłem, że zawsze gdy odpalam auto gdy nie wcisnę sprzęgła, słychać metaliczny zgrzyt i auto gaśnie.
Pierwsza diagnoza mechanika - dwumas. Ale przecież poza problemem przy odpalaniu, nie ma żadnych innych objawów - auto funkcjonuje prawidłowo, przy gaszeniu też nic nie słychać, no i dwumas nowy. Drugi pomysł, przed rozebraniem sprzęgła sprawdzić rozrusznik - może nie odbija. Faktycznie, dźwięk może przypominać taki jakby rozrusznik nie rozłączał się od koła zamachowego. Tylko dlaczego problem słychać wyraźnie dopiero jak się nie wciśnie sprzęgła? Niestety nie da się sprawdzić czy będzie podobny dźwięk jak na pracującym silniku spróbuje przekręcić kluczyk tak aby uruchomić silnik lub przytrzymam dłużej przy odpalaniu (jest jakieś zabezpieczenie?)
Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? Czy warto najpierw sprawdzić rozrusznik, czy też lepiej od razu zabierać się za dwumas?
[ Dodano: Sro Cze 13, 2012 18:09 ]
Dodaję ku przestrodze tych, którzy w najbliższym czasie będą zmuszeni wymieniać koło dwumasowe.
Niestety, okazało się, że nowa dwumasa SACHS-a po przejechaniu zaledwie kilkuset kilometrów nadaje się do wymiany
- kosy
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI 2005
- Imię:: Sylwek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Koło dwumasowe?Po wymianie nowy problem!
Witam w dniu wczorajszym w warsztacie wymieniono mi dwumase kompletną SACHS i przy odpalaniu silnik jakby chciał wyskoczyć z samochodu, myślałem że mechanik coś skopał, ale czytając na forum i rozmawiając z mechanikiem widzę, ze SACHS to bubel. Czeka mnie reklamacja zobaczę co SACHS na to.
Może ktoś ma jakieś rady co do reklamacji.
Może ktoś ma jakieś rady co do reklamacji.

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Nic bo jak kiedys wymienialem w insigni dwumas nawet nie rocznej to w tisie bylo ze dopuszczalne jest luz po luku na 8 zebow wienca. Nowe kiedys nie mialy luzu no moze z jeden zab a teraz juz nowy sachs czy luk ma 2-3 minimum. Tyle ze uszkodzenie wypracowanie dwumasy to nie tylko ten luz po luku. Ludzie tego nie rozumieja. Robilem kiedys w fordzie i tam wlasnie od gwary bylem i sporo tego wymienilismy tam jeszcze byl priducent GAT.
Czemu nie zalozyles jednomasy? Wszyscy pisza ze zestawy 228mm to zbawienie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- kosy
- Początkujący
Jeżdżę na TAXI i trzech kolegów po zmianie na sprzęgło sztywne w Turanie po ok. 1-2 lat wymieniało skrzynie biegów. To mnie przeraziło.wesol pisze:Nic bo jak kiedys wymienialem w insigni dwumas nawet nie rocznej to w tisie bylo ze dopuszczalne jest luz po luku na 8 zebow wienca. Nowe kiedys nie mialy luzu no moze z jeden zab a teraz juz nowy sachs czy luk ma 2-3 minimum. Tyle ze uszkodzenie wypracowanie dwumasy to nie tylko ten luz po luku. Ludzie tego nie rozumieja. Robilem kiedys w fordzie i tam wlasnie od gwary bylem i sporo tego wymienilismy tam jeszcze byl priducent GAT.

- wesol
- Władca postów
To wina dupnych skrzyn. Inaczej wszedzie gdzie jest dwumas skrzynia w touranach nie powinna sie zepsuc a zobacz ile na forum masz akcji z tymi skrzyniami. Pomysl zreszta sam czy dwumas wytlumia tak wspaniale wszystko czy jednak nie. Czemu ja nie mam zadnych problemow z tym w trzech autach? Czemu inni co zmienili np w golfach 4 asv ahf alh smigaja juz po 8-10 lat. Sam kilka takich zestawow jednomasowych sprzedalem kolegom. Czemu w golfie 4 wspomaganie i magiel psuje sie naprawde malo a w mlodszym touranie to zobacz ze sporo jest?? Skad sie to bierze.?? Czemu nikt nie mowi o przypadkach rozwalonych skrzyn przez dwumas?? Bo co firum nie podaje? Forum to wyrocznia? Czemu w takim razie wiekszosc 1.6 tdi ma jednomas w standardzie?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Wesol, troche naciagany ten post. Jeździsz w różnych warunkach, a tutaj kolega pisze o taxi, czyli typowe stop&start.
To nie wina dupnych skrzyń, a rynku. Ciągle więcej mocy i momentu.
Tak dwumas tłumi drgania z układu korbowotlokowego lepiej niż jednomas. 1.6 tdi ma jednomas, bo to cr i ma specjalnie napisany soft, żeby nie walil momentem na dole. Ta turbodziura to nie wina konstrukcji.
To nie wina dupnych skrzyń, a rynku. Ciągle więcej mocy i momentu.
Tak dwumas tłumi drgania z układu korbowotlokowego lepiej niż jednomas. 1.6 tdi ma jednomas, bo to cr i ma specjalnie napisany soft, żeby nie walil momentem na dole. Ta turbodziura to nie wina konstrukcji.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- wesol
- Władca postów
I dlatego czesc ma dm a czesc nie. I dlatego vivaro 1.9 i 2.5 ma dm a 2.0 nie ma dm. I tak mozna sypac z rekawa. A podac ci nr do taksiarzy unas w Goleniowie no naprawiam im webasta i inne rzeczy w sharanach? A co to taksiarz to jakis niszczyciel aut? A jakie to on ma te inne warunki urzytkowania auta. Zazwyczaj to dusigrosze wiec jezdzi spokojnie by mniej spalic paliwa. Kuzyn mial vw T4 i tam zmienilismy na jednomas. Auto 400 tys km . Mija rok i ma ponad 500 tys km i wszystko okej. W tym czasie ma tez peugota boxtera i jeszcze T5 i w T5 wymienia plowe silnika. Tez duzo nie latam. Nic inaczej jak taxi. Czemu wczesniej T4 2.4D ma jednomas a pozniej bo od 2001 roku juz dwumas. Mocy mu przybylo? Zreszta co 10-20 lat temu nie bylo silnikow mocnych? To czemu opel z silnikiem Z20LET i 200 konmi ma jednomas a silniki pozniejsze w 90% takie same z mocami od 170 do 240 maja dwumas gdzie to prawie ze wszystko to samo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- kosy
- Początkujący
Wesol, piszesz że

może i dusigrosze, ale czy ty odpalasz dziennie pojazd 100 do 150 razy podjeżdżając na postoju TAXI , jedziesz 2-3 km. i go wyłączasz, podejrzewam że nie, a obecnie na TAXI tak jest, to wszystko tłumi dwumasa.wesol pisze:I dlatego czesc ma dm a czesc nie. I dlatego vivaro 1.9 i 2.5 ma dm a 2.0 nie ma dm. I tak mozna sypac z rekawa. A podac ci nr do taksiarzy unas w Goleniowie no naprawiam im webasta i inne rzeczy w sharanach? A co to taksiarz to jakis niszczyciel aut? A jakie to on ma te inne warunki urzytkowania auta. Zazwyczaj to dusigrosze wiec jezdzi spokojnie by mniej spalic paliwa. Kuzyn mial vw T4 i tam zmienilismy na jednomas. Auto 400 tys km . Mija rok i ma ponad 500 tys km i wszystko okej. W tym czasie ma tez peugota boxtera i jeszcze T5 i w T5 wymienia plowe silnika. Tez duzo nie latam. Nic inaczej jak taxi. Czemu wczesniej T4 2.4D ma jednomas a pozniej bo od 2001 roku juz dwumas. Mocy mu przybylo? Zreszta co 10-20 lat temu nie bylo silnikow mocnych? To czemu opel z silnikiem Z20LET i 200 konmi ma jednomas a silniki pozniejsze w 90% takie same z mocami od 170 do 240 maja dwumas gdzie to prawie ze wszystko to samo.

- wesol
- Władca postów
zadzwon pod 500 543 582- kolega Mariusz jest taksiarzem. Zapytaj czy mnie zna i czy gasi auto 100 razy dziennie. Nie wiem gdzi emieszkasz i jakie tam sa te taxi ale tu unas sie tak nie robi. Ba nawet w Szczecinie sie tka nie robi. Moge podac inne nr tel. Moge tez wkleic wypowiedzi innych czy wiadomosci PW od kolegow po wymienie na JM. Zreszta gdzies tez sie wypowiadal Robert z Tune up ze juz tam nie wkladaja dwumasowek tylko wlasnie jednomasy klientom. Zreszta namowil mnie na jednomas Krystian co prowadzi VAG Bauer. Ja ci mowie ze wlasnie taki taksiarz tymbardziej powinien zalozyc jednomas. jeszcze kolega mi mowil ze wlasnie w DE taksiarze wymieniaja na Jednomasy. Mowie ci jako mechanik i z praktyki i z zawodu bo dysponuje tytulem inzyniera motoryzacji.
Kolega kiedys powiedzial ze dwuma sto wymysl żydowski by kase sciagac ze zwyklych ludzi.
Kolega kiedys powiedzial ze dwuma sto wymysl żydowski by kase sciagac ze zwyklych ludzi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Akurat tu mam inne zdanie: zawsze się śpieszą, jeżdżą szybko i wszędzie się wpychają. Takie zdanie mam o większości taksiarzy.wesol pisze:Zazwyczaj to dusigrosze wiec jezdzi spokojnie by mniej spalic paliwa.
Kosy napisał, że taksiarz odpala auto 100-150 razy dziennie. Może z tą liczbą trochę przesadził ale większość "zwykłych" kierowców robi to do 10 razy dziennie a taksiarz na pewno więcej.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- kosy
- Początkujący
Z odpalaniem nie przesadziłem policz sobie ok 20 kursów dzienne ze słupka bo nie jestem w żadnej korporacji gdzie stoisz w kolejce nawet 6 lub 7 i przesuwasz się do pierwszego miejsca to już masz ok 6 - 7 odpaleń przez ilość kursów to daje wynik, a nie zawsze lądujesz na 7 miejscu bo możesz być 10 lub nawet 15 i to daje ilość odpaleń. Ale to nie jest temat, a o co inne pytałem. 

- wesol
- Władca postów
Moze w Warszawie szaleja tak taksiarze. Unas jest inaczej. Wierz mi ze umnie touran tez odpalany jest wiele razy. Dzis np rano odpalany bo zawiozkem syna do rodzicow-hmm mieszkaja caly kilometr odemnie. Tam 5 bylem i powrot. Z zona i corka jedziemy na gielde. Potem do marketu w Szczecinie. Powrot do domu odbior syne chwile temu. Zona w tym czasie byla na miescie bo umowiona. Byla tez u swojej mamy. Itd itd. W tygodniu dzieci do przedszkola,zakupy po mame i do domu. Potem po syna itp. Ja wracam z pracy swoim autem i tez pozniej turkiem gdzies jade itd. Wieczorem tez jedziemy bo trzeba sie przejechac. Itp. Zreszta odpalanie nie jest jakies mega meczace dla dwumasy itp. Dwumas zaoram ci w jeden dzien tylko daj mi auto. Silnik ani skrzynia na tym nie ucierpi. Zreszta po co te wywody jak nie mieluscie nie zakladaluscie nigdy jednomasy. Po co wywody jak i Jacek Lowicz i Robert z tune up mowia ze polecaja jednomas. Czemu nawet masters robil w swoim tdi prawie 400 koni i wtedy jeszcze nie bylo jednomasy z valeo to dorabial mi Radzikowski. Czemu dzwonie do radzika i mowie z nim to mi odpowiada trzymaj sie jednomasy. Przestancie opowiadac bajki. Szkoda ze jeszcze nie powiecie ze te przekrecone panewki w bxe to wina jednomasy bo by wam tak pasowalo to przypisac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC