Jeżu znasz się i to pewnie dobrze. Ja ostatecznie zapłaciłem 3400 zł. Części i materiały - ok. 2500 zł (nieszczęsny regulator faz rozrządu - 03C109088F 1624.13 - 5% rabatu + reszta rozrządu i dodatkowo np. filtr oleju, dolewka oleju + aktywator, silikon do misy, uszczelka pokrywy rozrządu, uszczelniacz wału itp. - pierdółek się nazbierało ...) Teraz śmiga jak nowonarodzony. Ale coś za coś ...
Robicizna - ok. 900 zł (ale początkowo próbowali nie wymieniać tego regulatora faz). Rozbierali i składali 2 razy ale drugi raz sobie nie policzyli (inny serwis nie bawiłby się tak, tylko od razu kpl.) Dodatkowo EGR wyczyszczony, sprawdzone ładowanie ...
Jeżu jeszcze raz dzięki za pomoc.
Miałem dokładnie taki sam problem. U mnie na 99% problem polegał na zbyt długim napinaniu się łańcucha - napinacz jest hydrauliczny. Ponieważ nie było nic do stracenia postanowiłem powalczyć z olejami w silniku i tu z doświadczenia: Mobil 1 5W30 - myślałem że silnik wyrzyga wszystkie bebechy, natychmiast wylałem to g... z silnika, castrol - bez zmian, czyli słychać łańcuszek przy odpalaniu. Padło na Motul 504/507 i łala!!! Teraz leję tylko ten olej wraz z płukanką silnika Liqui Moly przy wymianie - cisza!!! No i w kieszeni parę tysi.
Co do wymiany rozrządu to ASO ostro przegina. Koszt wymiany w ASO 3500 pln, w serwisie na przeciwko na tych samych częściach 1200 pln!!!
Witajcie! Ja miałem taki problem czasem na zimnym zaklekotał 2s, potem wyrzuciło czekiem, czujnik polozenia wałka korbowego! DOBRA DIAGNOZA rozrzą do wymiany koszt w aso 2500zł teraz jest ok silniczek super chodzi!!! Przebieg 160tys auto 2003r PIERWSZA "USTERKA"!!
Pozdrawiam wszystkich urzydkowników FSI!!!
nikos2323 pisze:Witajcie! Ja miałem taki problem czasem na zimnym zaklekotał 2s, potem wyrzuciło czekiem, czujnik polozenia wałka korbowego! DOBRA DIAGNOZA rozrzą do wymiany koszt w aso 2500zł teraz jest ok silniczek super chodzi!!! Przebieg 160tys auto 2003r PIERWSZA "USTERKA"!!
Pozdrawiam wszystkich urzydkowników FSI!!!
obecnie tez mam problem z czujnikiem polozenia waly, niby wymieniony ale raz chodzi dobrze raz zle... silnik sie jakby dusil i nie za bardzo ma moc.. gdzie szukac przyczyny ?
[ Dodano: Czw Lut 07, 2013 01:50 ]
mpmail pisze:Witam Kolegów!
Miałem dokładnie taki sam problem. U mnie na 99% problem polegał na zbyt długim napinaniu się łańcucha - napinacz jest hydrauliczny. Ponieważ nie było nic do stracenia postanowiłem powalczyć z olejami w silniku i tu z doświadczenia: Mobil 1 5W30 - myślałem że silnik wyrzyga wszystkie bebechy, natychmiast wylałem to g... z silnika, castrol - bez zmian, czyli słychać łańcuszek przy odpalaniu. Padło na Motul 504/507 i łala!!! Teraz leję tylko ten olej wraz z płukanką silnika Liqui Moly przy wymianie - cisza!!! No i w kieszeni parę tysi.
Co do wymiany rozrządu to ASO ostro przegina. Koszt wymiany w ASO 3500 pln, w serwisie na przeciwko na tych samych częściach 1200 pln!!!
Pozdrawiam walczących z tematem.
to samo i pomogla tylko wymiana oleju ? silnik chodzil bez zarzutu, mial swoja moc przed usterka?
Kris_Poland jeśli auto się dusi na wolnych obrotach i nie tylko to powodem tego może być wariator zmiennych faz rozrządu. Może być ale oczywiście nie musi. Na pewno żywotność wariatora można wydłużyć stosując dobry olej np. Motul 504/507 i wymieniać go max co 15 tyś. Sam przy następnej wymianie wywalę serwisowy Castrol lany od początku auta, zrobię płukankę Motul Engine Flush i wleje właśnie Motul 504/507
Jesli rozrzad przeskakuje to trzeba go wymienić w przeciwnym wypadku może dojść do uszkodzenia głowicy (tłok może uderzyć w zawory i bedą o wiele większe koszty). Napinacz rozrządu w fsi nie ma blokady i czasem sie cofa jak auto dłużej stoi i dopiero po odpaleniu (po kilku sekundach) jak uzyska odp. cisnienie to pracuje tak jak powinien. Moim zdaniem czeka cie wymiana łancucha, napinacza, ślizgi też bym wymienił i trzebaby sprawdzić wariator.
W jaki sposób mechanik określił, że przeskakuje rozrząd?Może to być wina wariatora zmiennych faz rozrzadu (efekt nieprawidłowej pracy wariatora podobny do "przeskoku łańcucha"). Poczytaj o wariatorze w FSI i objawach jego nieprawidłowej pracy na google. O części zapytaj jeżu.
wariator okazał sie sprawny... został wymieniony z innego auta..
faktem jest to ze rozrząd w tym aucie to jakaś prowizorka...
cienki łańcuch jednorzędowy nic nie przypominający łańcuchów z merca czy nawet fiata.... zębatki trójkątne... pchanie tego auta na pych to tylko gotowe kłopoty.......
po wielu dniach ustaleń wymieniłem łańcuch napinacz i ślizgi ... gdzie po rozmowie z zaprzyjaźnionym pracownikiem z aso sprężyna została wymieniona w napinaczu na mocniejsza...
rozrząd przestał przeskakiwać w sposób namacalny czyli taki jakim dało się porównać z wcześniejsza praca... zobaczymy podczas pełnej eksploatacji
natomiast z jakiś nieznanych mi przyczyn dzieje sie cuda z eklektyka....
padło mi wcześniej wspomaganie... jakiś czujnik pod kierownica a teraz padł mi czujnik położenia wału...
wiec teraz poszukuje tego czujnika ponoc pasuje taki sam od cordoby 1.6 16v 2000-2001
03c 906 433 i kombinuje jak go tanio kupic i gdzie
Ta sprężyna w napinaczu "mocniejsza" to z innego silnika, zmodyfikowany napinacz, nowsza jego wersja? Możesz coś więcej napisać? Informacja może się przydać innym.
jak tylko sie dowiem konkretow to napisze by nie wprowadzic w blad...
natomiast obecnie zostal wymieniony czujnik walu korbowego i walka, zakupiony zamiennik nie pozwala sie wkrecic na obroty...
wszytsko dzialalo pieknie wspomaganie silnik az nagle zgasl...
po czym pojawily sie wszytskie uprzednie bledy... i nadal sa...
mechanik rozklada rece, zdemontowal filt powietrza co widac na scanie, ale co dalej sie dzieje?
Thursday,07,March,2013,18:17:45:10074
VCDS Version: Release 10.6.4
Data version: 20110418
Tak, po roku czasu dałem jednak za wygraną i wymienilem rozrząd. Przejeździlem cały rok i zgodnie z radą mechaników ( że te modele tak mają) przyzwyczailem się do tego, że od czasu do czasu przy rozruchu zazgrzytał:). Różnie bywało w lecie było to częste, w zimie prawie wcale ( widocznie łańcuch się mocno kurczył lub olej bardzo zgęstniał . Dlaczego wymieniłem? Bo pojawił się nowy objaw, zaczął zgrzytać nawet na ciepłym silniku. Teraz od tygodnia mam święty spokój. ( oprócz rozrządu wymieniłem też popychacze - zalecenie mechanika).
marciech co wymieniałeś, jakie koszty? Sądzę że i mnie w końcu za kilkadziesiat kkm to dopadnie. Używałeś częsci z ASO? Jakiego producenta? Wzmocniony łańcuch, poprawiony napinacz?