AVQ jednomas

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

tarcza sprzęgła, koło dwumasowe , łożysko wyciskowe
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
crossjack
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: crossjack »

r00x pisze:Mnie też czeka wymiana dwumasy i czytając ten temat poważnie zastanawiam się nad założeniem koła jednomasowego. Czy może mi ktoś dokładnie podać co wchodzi w skład kompletnego sprzęgła ? Mogą być linki do części lub numery producentów. Najlepiej jakby to było formy Sachs.
Z góry dziękuję.
tu masz komplet LUK dwumasa http://sprzeglaviaweb.blogspot.com/2012 ... da-19.html takie ceny w sklepach tu sachs aledrogo http://allegro.pl/dwumas-sprzeglo-altea ... 87309.html. Ja natomiast zastanawiam sie nad sztywnym ale chyba nikt tak dokladnie tu w tym temacie nie siedzi.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

r00x pisze:Mnie też czeka wymiana dwumasy i czytając ten temat poważnie zastanawiam się nad założeniem koła jednomasowego. Czy może mi ktoś dokładnie podać co wchodzi w skład kompletnego sprzęgła ? Mogą być linki do części lub numery producentów. Najlepiej jakby to było formy Sachs.
Z góry dziękuję.
Masz wszystkie numery na początku tematu...

W skład sprzęgła jednomasowego wchodzi tarcza sprzęgłowa, docisk, łożysko i "jednomas".....
Awatar użytkownika
TOURANNice
Auto:: Touran 1.9 2006
Imię:: Mariusz
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: AVQ jednomas

Post autor: TOURANNice »

witam
wymiana dwumasy się zbliża do mojego Tourana 1,9tdi 2006r oryginalnie 105km podkręcony do 142koni przy 210000tys obecnie 225000 tyś 6biegów manual :tdi:
po podniesieniu mocy auto zaczęło przy ruszaniu lekko szarpać! :>
zrobiłem na tym około 15000tys :ok:
szarpanie wyczuwalne jest przy przyspieszaniu gwałtownym!
jesli rusza powoli wkręca sie super i jest mało wyczuwalne szarpanie jedynie przy zmianie biegów!
wydaje mi sie że powoli jest coraz gorzej więc wymiana po świętach! :omatko:
po stwierdzeniu usterki przez mechanika zasugerował on żeby założyc sprzęgło jednomasowe!
taniej lepiej dłużej to argumenty mojego mechanika
Mam pytanie do szanownych użytkowników !
czy wymiana na jednomasę ma sens czy pozostac przy oryginale tj;dwumasa?
i jeszcze jakiej firmy sprzęgło zastosować?
pozdrawiam :bry:
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Jak jeździsz normalnie to dwumas daje więcej komfortu, nie szarpie, nie buja, nie drga, jest milej... jak chcesz poganiać te twoje koniki ostrzej i często to jednomas wytrzyma dłużej... nie zamęczysz go tak szybko ale mogą być odczuwalne delikatne wibrację, drżenie itp ale bez przesady TRAGEDII NIE MA :oki: jeździłem na jednomasie i bez problemu hulało w :19: :tdi: :bry:
Jaro-J
Awatar użytkownika
TOURANNice

dzięki trial70! :ok:
raczej normalnie hulam :super: ale moc podniesiona po podróży z Norwegii nad Morze Czarne,bo na trasie czasem potrzeba pogonić koniki szybciej
wróciłem z wakacji dołożyłem mocy i zaczęły się problemy małe :omatko:
więc myślę że jednak jednomasa :ok:
pozdrawiam :drinks:
Awatar użytkownika
magic
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
Imię:: Maciej
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: magic »

Około roku temu też miałem podobny problem podała mi dwumasa i zastanawiałem nad zmianą na koło jednorazowe,wiec wujek Google i jazda z tematem no i... różnie pisali że drgania i inne wstrząsy ze skrzynia nie wytrzyma, że półosie razem z przegłubami dostają po du..ie itp. niewiem ile jest w tym prawdy ale ja wychodzę z założenia że inżynierowie którzy mają większą wiedzę nt.konstruowania samochodów wrzucili tam koło dwumasowe wiec musi być jakiś powód. No i myślę że w oryginale jest dwumasa to powinno być tak dalej. A jaka jest różnica w cenie między kołem jednomasawym a, dwumasowym? Jak ja kupowałem rok temu to różnica była około 300 zł.
never ever give up
trial70
Użytkownik

Kiedyś już w jakimś poście opisywałem o tym że w oryginale jest dwumas...
wygląda to tak że ja do mojego AVQ założyłem oryginalny używany zestaw jednomasa firmy LUK z logo VW Audi który dostałem od kolegi który to prowadzi duży szrot i wyjął go z Tourana Taxi i z tego co potem ustaliłem po wielu rozmowach z ludźmi wynika że oryginalnie np w taxi w DE wkładają jednomas bo przy ich rocznych przebiegach i przy tym że zależy im na niskich kosztach i bezawaryjności to było najlepsze rozwiązanie już od nowości... jest też wersja że jeśli w "cywilnym" aucie ktoś zbyt szybko zamęczył dwumas (najczęściej przez nieumiejętne używanie) w okresie gwarancji to jako zestaw naprawczy montowali mu jednomas żeby znowu nie wrócił za pół roku czy 30tys km że znowu padło spzęgło i mają mu je znowu zrobić...
Tak to ponoć wygląda :ok:
ja w moim AVQ na jednomasie zrobiłem jakieś 25-30 tys km i byłem bardzo zadowolony :19: a założyłem jak już pisałem używany zestaw :super:
Jaro-J
Awatar użytkownika
brzoza1234
Przeglądacz
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: brzoza1234 »

trial70 pisze:Kiedyś już w jakimś poście opisywałem o tym że w oryginale jest dwumas...
wygląda to tak że ja do mojego AVQ założyłem oryginalny używany zestaw jednomasa firmy LUK z logo VW Audi który dostałem od kolegi który to prowadzi duży szrot i wyjął go z Tourana Taxi i z tego co potem ustaliłem po wielu rozmowach z ludźmi wynika że oryginalnie np w taxi w DE wkładają jednomas bo przy ich rocznych przebiegach i przy tym że zależy im na niskich kosztach i bezawaryjności to było najlepsze rozwiązanie już od nowości... jest też wersja że jeśli w "cywilnym" aucie ktoś zbyt szybko zamęczył dwumas (najczęściej przez nieumiejętne używanie) w okresie gwarancji to jako zestaw naprawczy montowali mu jednomas żeby znowu nie wrócił za pół roku czy 30tys km że znowu padło spzęgło i mają mu je znowu zrobić...
Tak to ponoć wygląda :ok:
ja w moim AVQ na jednomasie zrobiłem jakieś 25-30 tys km i byłem bardzo zadowolony :19: a założyłem jak już pisałem używany zestaw :super:
ja na swoim juz ponad 50 tys zrobilem
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Jakie odczucia? Jest mniejszy komfort, niż na dwumasie tak, jak piszą?
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
trial70
Użytkownik

Ja nie odczuwałem nic niepokojącego, trzeba tylko z czuciem puszczać sprzęgło bo jednmas ma "mniejszy skok tłumienia" i wtedy bardziej szarpnie silnikiem ale to tylko kwestia wyczucia i przyzwyczajenia :super:
a tak w ogóle nie pisałem że mój AVQ miał wirusa na 130ps :super: więc jednomas miął co robić :haha:
Jaro-J
Awatar użytkownika
brzoza1234
Przeglądacz
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: brzoza1234 »

trial70 pisze:Ja nie odczuwałem nic niepokojącego, trzeba tylko z czuciem puszczać sprzęgło bo jednmas ma "mniejszy skok tłumienia" i wtedy bardziej szarpnie silnikiem ale to tylko kwestia wyczucia i przyzwyczajenia :super:
a tak w ogóle nie pisałem że mój AVQ miał wirusa na 130ps :super: więc jednomas miął co robić :haha:
A u mnie nie ma szarpniec a też mam wirusa i chodzi płynnie żadnych szarpniec zero wibracji
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
Awatar użytkownika
TOURANNice

Witam ponownie
temat powoli ogarniam
silnik BXE nareszcie wiem