AVQ jednomas
tu masz komplet LUK dwumasa http://sprzeglaviaweb.blogspot.com/2012 ... da-19.html takie ceny w sklepach tu sachs aledrogo http://allegro.pl/dwumas-sprzeglo-altea ... 87309.html. Ja natomiast zastanawiam sie nad sztywnym ale chyba nikt tak dokladnie tu w tym temacie nie siedzi.r00x pisze:Mnie też czeka wymiana dwumasy i czytając ten temat poważnie zastanawiam się nad założeniem koła jednomasowego. Czy może mi ktoś dokładnie podać co wchodzi w skład kompletnego sprzęgła ? Mogą być linki do części lub numery producentów. Najlepiej jakby to było formy Sachs.
Z góry dziękuję.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Masz wszystkie numery na początku tematu...r00x pisze:Mnie też czeka wymiana dwumasy i czytając ten temat poważnie zastanawiam się nad założeniem koła jednomasowego. Czy może mi ktoś dokładnie podać co wchodzi w skład kompletnego sprzęgła ? Mogą być linki do części lub numery producentów. Najlepiej jakby to było formy Sachs.
Z góry dziękuję.
W skład sprzęgła jednomasowego wchodzi tarcza sprzęgłowa, docisk, łożysko i "jednomas".....
- TOURANNice
- Auto:: Touran 1.9 2006
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: AVQ jednomas
witam
wymiana dwumasy się zbliża do mojego Tourana 1,9tdi 2006r oryginalnie 105km podkręcony do 142koni przy 210000tys obecnie 225000 tyś 6biegów manual
po podniesieniu mocy auto zaczęło przy ruszaniu lekko szarpać!
zrobiłem na tym około 15000tys
szarpanie wyczuwalne jest przy przyspieszaniu gwałtownym!
jesli rusza powoli wkręca sie super i jest mało wyczuwalne szarpanie jedynie przy zmianie biegów!
wydaje mi sie że powoli jest coraz gorzej więc wymiana po świętach!
po stwierdzeniu usterki przez mechanika zasugerował on żeby założyc sprzęgło jednomasowe!
taniej lepiej dłużej to argumenty mojego mechanika
Mam pytanie do szanownych użytkowników !
czy wymiana na jednomasę ma sens czy pozostac przy oryginale tj;dwumasa?
i jeszcze jakiej firmy sprzęgło zastosować?
pozdrawiam
wymiana dwumasy się zbliża do mojego Tourana 1,9tdi 2006r oryginalnie 105km podkręcony do 142koni przy 210000tys obecnie 225000 tyś 6biegów manual
po podniesieniu mocy auto zaczęło przy ruszaniu lekko szarpać!
zrobiłem na tym około 15000tys
szarpanie wyczuwalne jest przy przyspieszaniu gwałtownym!
jesli rusza powoli wkręca sie super i jest mało wyczuwalne szarpanie jedynie przy zmianie biegów!
wydaje mi sie że powoli jest coraz gorzej więc wymiana po świętach!
po stwierdzeniu usterki przez mechanika zasugerował on żeby założyc sprzęgło jednomasowe!
taniej lepiej dłużej to argumenty mojego mechanika
Mam pytanie do szanownych użytkowników !
czy wymiana na jednomasę ma sens czy pozostac przy oryginale tj;dwumasa?
i jeszcze jakiej firmy sprzęgło zastosować?
pozdrawiam
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Jak jeździsz normalnie to dwumas daje więcej komfortu, nie szarpie, nie buja, nie drga, jest milej... jak chcesz poganiać te twoje koniki ostrzej i często to jednomas wytrzyma dłużej... nie zamęczysz go tak szybko ale mogą być odczuwalne delikatne wibrację, drżenie itp ale bez przesady TRAGEDII NIE MA
jeździłem na jednomasie i bez problemu hulało w

Jaro-J
- TOURANNice
dzięki trial70!
raczej normalnie hulam
ale moc podniesiona po podróży z Norwegii nad Morze Czarne,bo na trasie czasem potrzeba pogonić koniki szybciej
wróciłem z wakacji dołożyłem mocy i zaczęły się problemy małe
więc myślę że jednak jednomasa
pozdrawiam
raczej normalnie hulam
wróciłem z wakacji dołożyłem mocy i zaczęły się problemy małe
więc myślę że jednak jednomasa
pozdrawiam
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Około roku temu też miałem podobny problem podała mi dwumasa i zastanawiałem nad zmianą na koło jednorazowe,wiec wujek Google i jazda z tematem no i... różnie pisali że drgania i inne wstrząsy ze skrzynia nie wytrzyma, że półosie razem z przegłubami dostają po du..ie itp. niewiem ile jest w tym prawdy ale ja wychodzę z założenia że inżynierowie którzy mają większą wiedzę nt.konstruowania samochodów wrzucili tam koło dwumasowe wiec musi być jakiś powód. No i myślę że w oryginale jest dwumasa to powinno być tak dalej. A jaka jest różnica w cenie między kołem jednomasawym a, dwumasowym? Jak ja kupowałem rok temu to różnica była około 300 zł.
never ever give up
-
trial70
- Użytkownik
Kiedyś już w jakimś poście opisywałem o tym że w oryginale jest dwumas...
wygląda to tak że ja do mojego AVQ założyłem oryginalny używany zestaw jednomasa firmy LUK z logo VW Audi który dostałem od kolegi który to prowadzi duży szrot i wyjął go z Tourana Taxi i z tego co potem ustaliłem po wielu rozmowach z ludźmi wynika że oryginalnie np w taxi w DE wkładają jednomas bo przy ich rocznych przebiegach i przy tym że zależy im na niskich kosztach i bezawaryjności to było najlepsze rozwiązanie już od nowości... jest też wersja że jeśli w "cywilnym" aucie ktoś zbyt szybko zamęczył dwumas (najczęściej przez nieumiejętne używanie) w okresie gwarancji to jako zestaw naprawczy montowali mu jednomas żeby znowu nie wrócił za pół roku czy 30tys km że znowu padło spzęgło i mają mu je znowu zrobić...
Tak to ponoć wygląda
ja w moim AVQ na jednomasie zrobiłem jakieś 25-30 tys km i byłem bardzo zadowolony
a założyłem jak już pisałem używany zestaw 
wygląda to tak że ja do mojego AVQ założyłem oryginalny używany zestaw jednomasa firmy LUK z logo VW Audi który dostałem od kolegi który to prowadzi duży szrot i wyjął go z Tourana Taxi i z tego co potem ustaliłem po wielu rozmowach z ludźmi wynika że oryginalnie np w taxi w DE wkładają jednomas bo przy ich rocznych przebiegach i przy tym że zależy im na niskich kosztach i bezawaryjności to było najlepsze rozwiązanie już od nowości... jest też wersja że jeśli w "cywilnym" aucie ktoś zbyt szybko zamęczył dwumas (najczęściej przez nieumiejętne używanie) w okresie gwarancji to jako zestaw naprawczy montowali mu jednomas żeby znowu nie wrócił za pół roku czy 30tys km że znowu padło spzęgło i mają mu je znowu zrobić...
Tak to ponoć wygląda
ja w moim AVQ na jednomasie zrobiłem jakieś 25-30 tys km i byłem bardzo zadowolony
Jaro-J
- brzoza1234
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
ja na swoim juz ponad 50 tys zrobilemtrial70 pisze:Kiedyś już w jakimś poście opisywałem o tym że w oryginale jest dwumas...
Tak to ponoć wygląda![]()
ja w moim AVQ na jednomasie zrobiłem jakieś 25-30 tys km i byłem bardzo zadowolonya założyłem jak już pisałem używany zestaw
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
-
trial70
- Użytkownik
Ja nie odczuwałem nic niepokojącego, trzeba tylko z czuciem puszczać sprzęgło bo jednmas ma "mniejszy skok tłumienia" i wtedy bardziej szarpnie silnikiem ale to tylko kwestia wyczucia i przyzwyczajenia
a tak w ogóle nie pisałem że mój AVQ miał wirusa na 130ps
więc jednomas miął co robić 
a tak w ogóle nie pisałem że mój AVQ miał wirusa na 130ps
Jaro-J
- brzoza1234
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
A u mnie nie ma szarpniec a też mam wirusa i chodzi płynnie żadnych szarpniec zero wibracjitrial70 pisze:Ja nie odczuwałem nic niepokojącego, trzeba tylko z czuciem puszczać sprzęgło bo jednmas ma "mniejszy skok tłumienia" i wtedy bardziej szarpnie silnikiem ale to tylko kwestia wyczucia i przyzwyczajenia![]()
a tak w ogóle nie pisałem że mój AVQ miał wirusa na 130pswięc jednomas miął co robić
PozdraVWiam Brzoza tel: 7(4+4)1 977 (4+4)59
- TOURANNice
Witam ponownie
temat powoli ogarniam
silnik BXE nareszcie wiem
JEDNOMASA
zamienione okładziny z oryginału na kewlar