Sprzęty kuchenne

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

To ja też podzielę się swoimi doświadczeniami:

aawol, Jakiś czas temu rozbierałem swoją pralkę i zarośnięta grzałka to chyba tylko na reklamach :haha:
Ale taka stacją ogólnie może być fajna. Jakie są koszty utrzymania (filtry itp.?)

Czy firma jest taka ważna? chyba nie. Pralka (całkiem droga) miała być suuuper - na 100lat. (sprzedawca mówił - "jak najmniej elektroniki to się nie zepsuje" i taką wybraliśmy) A okazało się że zaraz po gwarancji padło łożysko na bębnie i zaczęła wyć niesamowicie. "Fachura" przez telefon zażyczył sobie 400zł :shock: i jeszcze wymagał mojej obecności do pomocy!
Grzecznie podziękowałem i sam rozebrałem, a łożysko kupiłem... za 16zł!!!

Rodzice postanowili wymienić lodówkę na bardziej oszczędną :)
Przywieźli kazali odczekać 3h aby piana się ustała. Minęło 3h podłączyliśmy i... nic! nie działała :hahaha:
Przyjechał serwisant - okazało się że jakieś kabelki nie były podłączone. Działa już 3 lata, ale dało mi to do myślenia jak dbają o jakość.

Ps: Jak przywieźli lodówkę to się spytałem czy będzie działać tak długo jak poprzednia? Dostawca zobaczył wciąż działającego "Mińska" i rozbrajająco powiedział... na pewno nie :hahaha:

edit: wszystkie sprzety mam markowe, ale różnych firm i po moich doświadczeniach jestem przekonany, że nie ma to większego znaczenia (aby tylko nie były firmy ACME :) )

Szczerze odradzam szklane płyty grzewcze! po jakimś czasie ni z tego ni z owego płyta po prostu pękła. Teraz nauczony doświadczeniem kupiłem aluminiową. :)
Awatar użytkownika
WJ
Użytkownik
Auto:: 1,9 BXE, model 2009
Imię:: Waldek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: WJ »

U mnie jest następujący zestaw:
- pralka Polar ładowana od góry (świetny wynalazek). Jest niewielka bo na tym nam zależało, nieco głośna przy wirowaniu na max obrotach ale świetnie się sprawdza i bezawaryjna jak do tej pory (3 lata)
- lodówko-chłodziarka Bosh oraz w drugim mieszkaniu Whirpool - z rodziny wielkich (210 cm) - również polecam
- piekarnik elektr z gazową płytą szklaną Elektroluxa pod zabudowę. Powiem tak - piekarnik działa bez zarzutu już ponad 3 lata natomiast co do płyty to już wymienione zostało jakieś ustrojstwo na jednym palniku (nie pamiętam nazwy aczkolwiek nie odpalał). Awaria oczywiście po gwarancji. Farba z pokręteł schodzi aż miło od użytkowania nie mówiąc już o odprysku który powstał kiedy nasze maleństwo dobralo się do szafek i uderzyło uchwytem właśnie w pokrętło. Poza tym ta czarna szklana płyta - nie powiem wygląda pięknie ale utrzymanie jej w czystości to makabra (gotowanie czegokolwiek pozostawia ślady które nalezy zetrzeć dopiero jak płyta zupełnie przestygnie aby był efekt).
- zmywarki jeszcze nie posiadamy aczkolwiek stan ma się zmienić w ciągu kilku m-cy
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

[quote="mieszkoma"]To ja też podzielę się swoimi doświadczeniami:

aawol, Jakiś czas temu rozbierałem swoją pralkę i zarośnięta grzałka to chyba tylko na reklamach :haha:
Ale taka stacją ogólnie może być fajna. Jakie są koszty utrzymania (filtry itp.?)

Ja natomiast widziałem grzałkę w czajniku i bojlerze - nikt mnie nie przekona że kamień to fikcja.
W domu znajomych czajnik się odkamienia co tydzień a w łazience utrzymać kryształowość szyb w kabinie graniczy z cudem.
Pewnie dużo zależy od ujęcia wody ale u mnie jest wiejski wodociąg czerpiący wodę głębinową a że to prawie Ojcowski park narodowy to woda jest jurajska - minerałów ma od groma.
Stacja zmiękczająca była efektem doświadczeń z naszą wodą..... miesięczny koszt utrzymania to prąd do podtrzymania pamięci ( jakieś śmieszne ilości) oraz sól tabletkowana worek za 15 zeta na 1,5 miesiąca.
Zysk - znacząco mniejsze ilości detergentów ( tak o połowę) czyste sprzęty w kuchni i łazience - praktycznie bez wysiłku, i na pewno dłuższa żywotnośc urządzeń grzejących wodę.....
Poza tym ja mogę się napić wody prosto z kranu..... co w moich okolicach nie jest oczywiste.
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

aawol, zgodzę się z tobą w 100% -na pewno zależy od ujęcia. Moja pralka stoi na Bielanach i nie mam problemów z kamieniem, ale wody z kranu bym się nie napił :hahaha:

ps: A jaki koszt założeni takiej stacji?
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Sama stacja to wydatek ok 1500 zł netto, montaż jest banalnie prosty w domu - zapina się to zaraz za wodomierzem i dodatkowo fakiś filtr mechaniczny ( ja mam honeywell FF) potrzebyn jest prąd ( do zasilania sterownika) oraz dostęp do kanalizacji ( stacja sie płucze co czas jakiś). Generalnie u nas koszt montażu to ok. 200-300 zeta + części instalacyjne. U mnie na takiej wodzie kraniczance gotujemy, pijemy ją a nawet kostki lodu robimy. Niesamowite jest na początku użytkowania to że myjąc ręce nie możesz ich opłukać - ciągle się ślizgają jakby były namydlowe. Mam taką stację również u teściów i tam użytkowanie zaczęli od stłuczek bo teściowej talerze wyśłizgiwały się z rąk.....
rafi
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: rafi »

Ja takiej stacji nie potrzbuje, na szczescie. Kamienia w wodzie nie znajdziecie. Czajnik oczywiscie elektryczny Siemens (polecam, jak ktos szuka dobrego czajnika) i mam go juz ponad rok i wyglada jak nowka http://www.google.pl/imgres?q=czajnik+s ... ,s:0,i:116 ekspres do kawy oczywiscie siemens, mam go 2 lata i narazie nie narzekam http://www.google.pl/imgres?q=ekspres+d ... 0,s:0,i:92 drugi to longhi dolce gusto dla zony http://www.google.pl/imgres?q=ekspres+d ... 4,s:0,i:85 kuchenka mikrofalowa LG, tak jakos wyszlo ale jestem zadowolony z niej, duzy talez sie miesci http://www.google.pl/imgres?q=mikrofala ... :435,i:151 chlodziarkozamrazarka bosch w inox-ie nie jest pierwszej mlodosci ale jest OK, zmywarka bosch 60cm inox 5 programow ale i tak uzywa sie 2. Piekarnik Bosch + plyta indukcyjna, okap gorenje inox bardzo ciezki do czyszczenia i troche glosny - nie polecam. Pralka Bosch 1600obr/min swoje robi, bardzo cicha praktycznie nic nie slychac - polecam http://www.elkjop.no/product/hvitevarer ... was32464sn suszarka Bosch bardo wygodne urzadzenie, po wysuszeniu np. reczniki sa jak jedwab - polecam http://www.elkjop.no/product/hvitevarer ... wtw84360sn, zamrazarka szufladowa Bauknecht i jeszcze wiele innych.
VW Touran 1,9 TDI 2005r. DSG
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

ok,a jaki piekarnik do zabudowy polecicie? dobrze gdyby miał funkcje gotowania na parze ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

QQ to pochwal sie co tam zakupiłes?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

W domu mam pralkosuszarke (opje suszenia uzywam zima,po co wilgoc w domu robic) Aristona,ale dokupilem gwarancje na 4 lata.
W mieszkaniu mam pralke samsunga i dziala juz z 10 lat bez awarii.
Lodówka "wirphoola" na razie dziala..
Zmywarka Bosch ale polecam tylko te z Germany, nasze sa kiepsko zabezpieczone przed korozja(info od osoby robiacej w boschu).
Plyta gazowa mastercooka ze szklana tafla na razie cala(podobno mozno ubezpieczyc :) . Jedynie teraz ze wzgledu na corke dokupil bym z czujnikiem plomienia(zabezpieczenie).Piekarnik tez mastercooka
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

andrz3j a jak ta pralkosuszarka daje rade? bo do mnie takie kombimowane urzadzenia nie przemawiaja..

a co do lodówki to ksiegowa ma w planach.... http://www.euro.com.pl/lodowki/sharp-sj-f73pebe.bhtml
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

Pralkosuszarki używam tylko zima moim zdaniem rewelacja. Jest kilka programów suszenia.Ja zazwyczaj używam programu "idealne do prasowania" rzeczy są delikatnie wilgotne, prasujesz i od razu do szafy. Jedyny minus to duże zużycie wody ok.80-100 l wody, woda schładza płaszcz zewnętrzny aby para się skropliła. Moim zdaniem świetne rozwiązanie. W stanach używają oddzielnie pralki i suszarki u mnie ze względu na brak miejsca mam pralkosuszarkę. Moj model to Ariston ARMXXD129 .Kupiłem przez net a za różnice w cenie przedłużyłem gwarancje na wszystkie podzespoły do 4 lat. Kupiłem ten model bo można prać 7 kg prania i suszyć 5kg. Inne mają 6/3 kg. Gabaryty takie jak zwykła pralka może nawet ten model mniejsze ma gabaryty od standardowej pralki.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

No nie tylko w stanach uzywaja osobno, mam w pracy sprzet MIELE ale to zabija cena... No a co ze zuzyciem pradu?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista

marynarz75 pisze:No nie tylko w stanach uzywaja osobno, mam w pracy sprzet MIELE ale to zabija cena... No a co ze zuzyciem pradu?
wg danych z netu:
klasa energetyczna B (ze wzgledu a suszenie?)
zuzycie pradu 1,33 kWh/cykl
zuzycie wody :65 litrow
Mogłbym zmierzyć zuzycie pradu ale to zima :)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

został mi tylko zlewozmywak i bateria ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

QQRYDZA pisze:został mi tylko zlewozmywak i bateria ;)
do kupienia?? czy z całego wyposazenia? i zasuwasz teraz pranie w bali :hahaha:
ODPOWIEDZ