Wycieraczki przód

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

aprinsr pisze:
Marko_77_ pisze:Podczas wybijania go z mechanizmy od strony pasażera uszkodził mi sie gwin

Miałem dokładnie ten sam problem. z tym że gwint ukręcił się przy samym stożku. wywierciłem w stożku otwór, nagwintowałem, wkręciłem i wkleiłem pręt gwintowany 6mm i ramię przykręcone jest nakrętką z podkładką :)
no właśnie... nie ma rzeczy niemożliwych :)
Awatar użytkownika
aprinsr
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy

Post autor: aprinsr »

Dodi pisze: no właśnie... nie ma rzeczy niemożliwych :)
Polak potrafi ;)
rowaj
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
Imię:: Bartosz
Podziękował: 2 razy

Post autor: rowaj »

dokładnie miałem to samo z tym że nie zdążyłem odratować prawej wycieraczki :/ a silniki są ciężko dostępne i drogie :/ w aso trzeba kupić podobno komplet. gdyby ktoś coś słyszał o prawym silniku z wersji sprzed liftingu to stawiam piwko ;-)
Awatar użytkownika
Marko_77_
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BXE, 2007
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz

Post autor: Marko_77_ »

Dzieki za podpowiedź. Niezły pomysł. Jutro postaram sie zabrać za ta wycieraczke. :piwo:
Pozdrawiam Piórek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

a ja mam małe pytanie... na powrocie wycieraczki do dołu starasznie drga... czy to oznacza, że trzpienie sie juz zacierają? czy może posmarować czyms szybe zeby wycieraczka miała lżej?
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Dodi pisze:może posmarować czyms szybe zeby wycieraczka miała lżej?
Smalcem :)
Ja odkręcałem podszybie, kilka razy poszedł WD-40, potem nasmarowałem wszystkie ruchome elementy smarem półstałym WURTH-a ale zrobiłem to profilaktycznie. U mnie nic się nie działo...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

Ja mam gdzieś części do wycieraczek przód cały mechanizm na części z silniczkiem sprawnym oczywiście i ramiona z wycieraczkami również na sprzedaż. Dajcie znać to w weekend je wezmę i porobię foto.
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

Dodi pisze:a ja mam małe pytanie... na powrocie wycieraczki do dołu starasznie drga... czy to oznacza, że trzpienie sie juz zacierają? czy może posmarować czyms szybe zeby wycieraczka miała lżej?
Dodi to już trzpień ma dosyć.
Ale można to jeszcze uratować - rozbierać , wyczyścić i nasmarować .
Na pewno pomoże - u mnie pomogło :ok:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

DLUGI-74 pisze:Dodi to już trzpień ma dosyć.
Ale można to jeszcze uratować - rozbierać , wyczyścić i nasmarować .
i tak zrobie... ciekawe czy wyjme mechanizm bez odkręcania tej czarnej metalowej osłony...
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

dodi jeśli masz wycieraczki przeciwbieżne to jest kiepsko ... osłona to nie problem 5 min i już wyciągnięta.
Uważać trzeba przy demontażu ramienia wycieraczki . Odkręć nakrętkę i jak nie będzie chciało zejść ramię to tylko ściągacz pomoże.
Ostatnio zmieniony pt wrz 13, 2013 10:47 przez DLUGI-74, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

DLUGI-74 pisze:dodi jeśli masz wycieraczki przeciwbieżne to jest kiepsko ... osłona to nie problem 5 min i już wyciągnięta.
Uważać trzeba przy demontażu ramienia wycieraczki . Odkręć śrubę i jak nie będzie chciało zejść ramię to tylko ściągacz pomoże.
mam współbieżne... dzis postaram sie tym zając... dzieki za rade...
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Proponuje się szybko tym zająć, też tak miałem aż obie stanęły, tak się zatarły że wybić nie szło sworznia z tulei, jakoś udało się rozruszać za pomocą imadła, godzina walki i poszło, niestety jeden gwint na trzpieniu po próbie wybijania się uszkodził i dorabiałem drugi, na szczęście udało się go uratować. Sworzeń i tuleja miały już mega wżery, wyczyściłem wszystko papierem porządnie, nasmarowałem smarem, poskładałem i chodzą, na parę lat spokój.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

już jestem po robocie :) miałem wielki problem ze zdjęciem ramion wycieraczek, za żadną cho..... nie dało się ich normalnie zdjąć aż już byłem zrezygnowany z dalszej roboty... wpadł mi pomysł żeby spróbować zdjąć cały mechanizm razem z ramionami no i udało się :mrgreen: potem wszystko na imadle powybijałem, nasmarowałem i chodzi jak ta lala ;)
lukasz22i pisze:niestety jeden gwint na trzpieniu po próbie wybijania się uszkodził i dorabiałem
trzeba nakrętkę nakręcić podczas wybijania trzpienia i wtedy gwint sie nie uszkodzi...
luki84
Auto:: vw touran 1.9 TDI 2003
Imię:: lukasz

Re: Wycieraczki przód

Post autor: luki84 »

Witam mam ten sam problem co koledzy ale mi przestala dzialac wycieraczka od strony pasazera,troche dziwne ale po wymianie pior wycieraczek-na poczatku pracowala do polowy szyby jakby nie mila sily potem stanela w trybie serwisowym,od strony kierowcy pracuje bez zarzutow.Chce sie zabrac za to tylko wie ktos moze jak za to sie zabrac?.Jak odkrecic podszybie-gdzie sa sruby bonie moge ich zlokalizowac i jak oczyscic te tulejki,gdzie one sa....... :omatko:

-- Cz cze 19, 2014 19:11 --

Koledzy gdzie sa te sterowniki wycieraczek co piszecie :?:
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Re: Wycieraczki przód

Post autor: bartek0-01 »

luki84 pisze:Witam mam ten sam problem co koledzy ale mi przestala dzialac wycieraczka od strony pasazera,troche dziwne ale po wymianie pior wycieraczek-na poczatku pracowala do polowy szyby jakby nie mila sily potem stanela w trybie serwisowym,od strony kierowcy pracuje bez zarzutow.Chce sie zabrac za to tylko wie ktos moze jak za to sie zabrac?.Jak odkrecic podszybie-gdzie sa sruby bonie moge ich zlokalizowac i jak oczyscic te tulejki,gdzie one sa....... :omatko:

-- Cz cze 19, 2014 19:11 --

Koledzy gdzie sa te sterowniki wycieraczek co piszecie :?:
Śruby masz kolego mniej wiecej w tych miejscach oznaczonych kołkiem jest ich 5 z czego 3 środkowe sa dośc mocno głeboko osadzone. JAk odkręcisz te blachę z wygłuszeniem będziesz miał wszystko na wierzchu.
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ