BigBratl12, Różnią się przedewszystkim wymiarami...
Do ręcznej szóstki ma wym. 28x67x102 i zazwyczaj jest to osłona termoplast (1K0498201A)
Do dsg ma wym. 24,4x71,5x88 i zazwyczaj jest osłona gumowa (1K0498201D)
nr zamienników też oczywiście są inne...
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2012 13:24 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam nie chce zakładać nowego tematu bo mam jedno pytanie czy przy wymianie osłony przegubu należy wymienić nakrętke piasty koła na nową bo jak wymieniałem łożysko w skodzie to nakrętka była jednorazowa więc zanim zdemontuje koło to lepiej być zabezpieczony niż potem latać do sklepu aktualnie mam cały zestaw przegub,smar,opaski a nakrętka???
ralf pisze:Witam nie chce zakładać nowego tematu bo mam jedno pytanie czy przy wymianie osłony przegubu należy wymienić nakrętke piasty koła na nową bo jak wymieniałem łożysko w skodzie to nakrętka była jednorazowa więc zanim zdemontuje koło to lepiej być zabezpieczony niż potem latać do sklepu aktualnie mam cały zestaw przegub,smar,opaski a nakrętka???
W Touranie nie masz nakrętki tylko śrubę M16, która powinna być w zestawie, aczkolwiek ten zestaw pasuje też do golfa IV/A3 98- i tam jest nakrętka... (kwestia producenta) i możesz rożnie trafić...
Wielkie dzięki za info.prawdopodobnie mam tak jak w passacie ale to się zobaczy jak zdemontuje koło a samochód dostanę dopiero jak zapali się żonie rezerwa paliwa takie są nasze kobiety dobrze że dzieci mam jeszcze małe
Szukam manuala na naszym forum, bo dał bym sobie rękę uciąć że widziałem a szukam już 2 dni i nic, chyba mi sie coś wydaje że jednak mi sie coś chyba przyśniło ....Pytam bo jak nie ma to zrobię taki manual, jak będę wymieniał (chce sie upewnić, żebym nie dublował)
Dzisiaj zauważyłem problem z osłoną przegubu wewnętrznego. Jest dosyć mocno "spocony".
Od jakiegoś czasu słychać też w aucie dziwne odgłosy (chrobotanie), brak stukania - czy to może być związane z uszkodzeniem gumy przegubu wew.
Uszkodzona guma jest po lewej stronie, a "chrobotanie" słychać po prawej.
Co to może być?
miałem coś podobnego w t4 było słychać z prawej a winowajca był z lewej i też było chrobotanie przy ruszaniu po wymianie przegubu wew. lewego nastała błoga cisza
sorry, ale strzeż nas Panie przed takimi mechanikami: najpierw założył zabezpieczenie, a potem na chama przeciskał przez to podkładkę i "ten plastik".
Z gumą też się obchodził niezbyt delikatnie...
Witam
Panowie mam pytanie dzisiaj dostałem przegub z alleDROGO SKF i mam pytanie.
czy zakladać stara oryginalna osłonę ( całą) czy Nową SKF'u ?, a może jak wcześniej z aso (71zł) proszę o pomoc