"Wycie" z tyłu .. opony czy jednak łożysko ?
- RedArt
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
nie kombinuj ... "jakas niemiecka" ... kup poprostu FAG lub SKF ... w koncu to twój komfort i bezpieczenistwo ... troche drozej ale pewnie i na dluzej .. taniej na benak nie jest lepiej i nie zawsze taniej to taniejBlupol pisze:Hmm...włąśnie myślałem o takiej piaście za 130-160 zł, jakaś niemiecka firma. Wygląda fajnie , zapakowane jak SKF, ale... ile toto pochodzi?
- ozjusz
- Początkujący
- Auto:: VW Touran,1.9 TDI 2005
- Imię:: Marcin
słuchaj ja kupowałem ostatnio łożysko z piastą do tylnego koła firmy SNR (francuskiej), u mnie szwagier mi je polecił gdyż ma firmę transportową, jeździ busami do 3,5 t i właśnie tej firmy wybiera łożyska i naprawdę dają radę, niestety na skf się przejechał już parę razy. Jeszcze jeżeli chodzi o firmę SKF to dla nich robi firma FAG, więc na niektórych łożyskach SKF można spotkać części firmy FAG, więc po co przepłacać. SNR to firma która produkuję części do francuskich aut ale na pierwszy rzut, czyli do nówek aut. Ja za łożysko zaplaciłem 190 zł i wymieniłem sam więc za robocizne nie płaciłem i nie wiem ile może mechanik wziąć za wymiane.
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
A ja polecam http://toc.ruville.de/
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- wulkan
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Koledzy i koleżanki teraz i mnie dopadło, a w zasadzie to mam dziwne piszczenie-świst, najpierw myślałem że od wiatru jakiś świst się tworzy ale teraz jak jade to jakby jechał pociąg na hamulcu heh
dziwne to takie i nie ciągle, zazwyczaj tylko powyżej 60km/h na wprost, jak hamuje nic nie słychać, jak swobodnie się toczy czy jade powyżej tej prędkości to czasem cały czas a czasem różnie się pojawia, tak jakby jakaś śruba się luzowała czy coś, chyba prawa strona... rozrząd jakis czas temu wymieniałem może coś sie odkręca ale bardziej chyba piasta, chyba ze cos z klockami i tarczą z przodu? (jak koła zmieniałem to nie stwierdziłem zużycia)
dziwne to takie i nie ciągle, zazwyczaj tylko powyżej 60km/h na wprost, jak hamuje nic nie słychać, jak swobodnie się toczy czy jade powyżej tej prędkości to czasem cały czas a czasem różnie się pojawia, tak jakby jakaś śruba się luzowała czy coś, chyba prawa strona... rozrząd jakis czas temu wymieniałem może coś sie odkręca ale bardziej chyba piasta, chyba ze cos z klockami i tarczą z przodu? (jak koła zmieniałem to nie stwierdziłem zużycia)
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Kolego lewarek w dłoń a raczej pod samochód i po kolei sprawdź koła,wulkan pisze:Koledzy i koleżanki teraz i mnie dopadło, a w zasadzie to mam dziwne piszczenie-świst, najpierw myślałem że od wiatru jakiś świst się tworzy ale teraz jak jade to jakby jechał pociąg na hamulcu heh
klocki podczas kręcenia usłyszysz(charakterystyczne obcieranie)
mocno zużytą piastę również
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
To już hardkor.Damian15 pisze:Podnoś Tyrana i kręć kołem jak u mnie łożysko się skończyło to obok warsztatu koleś drzewo piłą ciął to w niczym nie przeszkadzało usłyszeć jak łożysko się odzywa a z drugiej strony była cisza.
Zazwyczej łożysko tylko szumi, a jak odciążysz koło, to go nie słychać.
Wulkan sprawdź właśnie tak. Przejedź się autem na spokojnej drodze... czytając pierwszy post wnioskuję, że jak skręcisz w prawo i odciążasz prawe tylne koło, to przestaje wyć. W związku z tym wypada na łożysko.