swoją drogą tłumaczenie pełne by się zdało albo polski soft do FIS-a
komunikaty komputera pokładowego
-
fokusmok
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9 tdi 105KM 2003r
- Imię:: Michal
wulkan pisze:ile masz tych aut?nie prosciej przestawic sobie fis na jezyk angielski albo ktorys bardziej dla Ciebie kumaty? Przytrzymujesz kilka sekund + na prawej manetce i wchodzisz w setup i language, i wio...
swoją drogą tłumaczenie pełne by się zdało albo polski soft do FIS-a
tak kolegom zmianie języka napewno było by prościej tylko że u mogę nie reaguje przytrzymanie+ a przez vag nie mogę się połączyć poruszyłem ten problem w innym moim poście
-
Romeczek
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Witam Szanownych Kolegow,jestem posiadaczem Touranka rocznik 2008 1.9 TDI,silnikBXE,PRZBIEG 112000,zakupiony w polskim salonie.
Od 3 tygodni mam problem ze wskazaniem komputera a dokladniej ze wskazanie ilosci paliwa podczas jazdy.Na wyswietlaczu wskazania sa bardzo wysokie,przyklad kiedy ruszam wkazanie 49l/100,potem spada do 23/100 przy dalszej jezdzie 9/100,do 6/100,
Kiedy stoje wyswietlacz pokazuje 0.6-0.7l/h.Sprawdzamh zuhzychieh paliwa hmetoda tradycyjna,ppolegajaca na tankowaniu pelnego zbiornika i wynik jest nastepujacy
4.10.12 zatankowano 38,6 przejachano 596 km czyli srednio spalil 6,7 litra,wczraj 10.10 dotankowano 20,9l a przzjechałem 333 km czyli 6.4l/100czyli w/g mnie wszystko normalnie,natomiast wskazania komputera pokazuja ze srenie spalanie wyniosło 8-9l/100
Prosba prosze o informacje co nalezy sprawdzic zeby komputer miał prawidlowe wskazania.
Na sobote jestem umowiny na diagnostyke komputerowa samochodu,a poniewaz jetsem laikie w tych sprawach,chciałbym czesciowo poznac ray Kolegow.
Przepraszam za tak dlugi moj wywod, dziekuje,pozdrawiam
Od 3 tygodni mam problem ze wskazaniem komputera a dokladniej ze wskazanie ilosci paliwa podczas jazdy.Na wyswietlaczu wskazania sa bardzo wysokie,przyklad kiedy ruszam wkazanie 49l/100,potem spada do 23/100 przy dalszej jezdzie 9/100,do 6/100,
Kiedy stoje wyswietlacz pokazuje 0.6-0.7l/h.Sprawdzamh zuhzychieh paliwa hmetoda tradycyjna,ppolegajaca na tankowaniu pelnego zbiornika i wynik jest nastepujacy
4.10.12 zatankowano 38,6 przejachano 596 km czyli srednio spalil 6,7 litra,wczraj 10.10 dotankowano 20,9l a przzjechałem 333 km czyli 6.4l/100czyli w/g mnie wszystko normalnie,natomiast wskazania komputera pokazuja ze srenie spalanie wyniosło 8-9l/100
Prosba prosze o informacje co nalezy sprawdzic zeby komputer miał prawidlowe wskazania.
Na sobote jestem umowiny na diagnostyke komputerowa samochodu,a poniewaz jetsem laikie w tych sprawach,chciałbym czesciowo poznac ray Kolegow.
Przepraszam za tak dlugi moj wywod, dziekuje,pozdrawiam
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
podejrzewam ze wszystko jest ok....
te wskazania to sa chwilowe wskazania...Romeczek pisze:Na wyswietlaczu wskazania sa bardzo wysokie,przyklad kiedy ruszam wkazanie 49l/100,potem spada do 23/100 przy dalszej jezdzie 9/100,do 6/100,
też jest ok...Romeczek pisze:Kiedy stoje wyswietlacz pokazuje 0.6-0.7l/h
a te "8-9l/100" to jest z ilu km przejechanych?Romeczek pisze:Sprawdzamh zuhzychieh paliwa hmetoda tradycyjna,ppolegajaca na tankowaniu pelnego zbiornika i wynik jest nastepujacy
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
no to wszsytko jasne... nie masz sie czym przejmowac... po 20 - km jazdy bedziesz mial zawsze takie wskazania bo przez tyle km faktycznie on tyle spalił to co sobie wyliczyłeś to spalanie średnie z 596km i 333 km a wiec o wiele wiecej niz te 20 czy 30 km, a wiadomo ze przy jednakowej jeżdzie spalanie spada do określonego poziomu... i nie widze potrzeby jazdy na diagnostyke chyba , że cos jeszcze Cie trapi...Romeczek pisze:wskazania 8-9l/100 to po przejechaniu 20 30 km,jazdy po miescie.Poprzednio co pisalem jazda byla mieszana trasa+zakorkowany Krakow.
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Tak jak pisał Dodi , wszystko jest ok. Wskazania na poziomie 0,6 - 0,7 l masz przy włączonej klimatyzacji. Wyłączysz spadnie do 0,5, bywa że nawet do 0,4 l
Zawsze przy ruszaniu pokazuje tak wysokie spalanie. Jeżeli tylko z tym chcesz jechać na diagnostykę to moim zdaniem szkoda kasy. Bo masz wszystko ok.
Zawsze przy ruszaniu pokazuje tak wysokie spalanie. Jeżeli tylko z tym chcesz jechać na diagnostykę to moim zdaniem szkoda kasy. Bo masz wszystko ok.
-
Romeczek
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Bardzo dziekuje za uzyskane informacje,uspokoiliscie mnie Panowie czesciowo,tylko pytanie kolejne, do tej pory wskazania wyswietlacza byly idealne. Przy ruszaniu pokazal max.37 a poziniej idealnie pomiedzy 6 a 9 l jazdy po miescie,oczywiscie ze wzgledu na swoj wiek jezdze raczej spokojnie.
[ Dodano: Czw Paź 11, 2012 09:56 ]
jeszce jedno wskazania 06-07 pokazyje zarowno przy właczonej jak i wyłaczonej klimie.
[ Dodano: Czw Paź 11, 2012 09:56 ]
jeszce jedno wskazania 06-07 pokazyje zarowno przy właczonej jak i wyłaczonej klimie.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Teoretycznie przy parcy silnika na wolnych obrotach jak załączyny klimę powinno podskoczyć o 0,1 do 0,2 l/h .Romeczek pisze: i jeszcze jedno wskazania 06-07 pokazuje zarowno przy włączonej jak i wyłaczonej klimie.
Ale .. czy na pewno klima się włącza ? Czy te badania przeprowadzałeś w lato czy teraz ???? . Teraz (tzn . w takich warunkach temperaturowych to włączysz klimę tylko przyciskiem do ogrzewania (osuszania ) szyby przedniej .
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
I wszystko w lato jest ok wskazania sa prawidłowe to w lato mogłes zaobserowowac ten skok zuzycia paliwa .Romeczek pisze:sprawdzalem i w lecie i teraz.
w lecie przy upalach ptzy wlaczonej klimie wskazywał 0.7-0.8.teraz pokazuje 0.6-07
W klimatroniku to nie jest tak .Romeczek pisze: ja mam klime automatyczna i jak przeczutalem ona sie wyłacza sama jak temperatura spadnie do +5
Klimatyzacja włącza się na różnice temperatur w kabinie i na zewnątrz . Jeśli na zewnątrz będzie zimniej niż w kabinie to Klimatronic nie załączy sprężarki .
Jak temperatura spadnie do +5 ???? ..... to może mylisz załączanie dogrzewacza postojowego tj WEBASTO