Witam
a u mnie jakiś cyrk jest... od czasu kupna samochodu nie sprawdzałem działąnia tych sprysków. Fizycznie są, jest też pompka ale nie jestem pewien przekaźnika.
W bortnezie nie ma opcji manualnego sprawdzania spryskiwaczy lamp:) poprostu nie ma tego na liście.
Sprawdzałem wszystkie możliwości w okienkach. Czas aktywacji i zwłoki ustawiony.\
niko02 pisze:Mam podobnu problem, w zderzaku są zaślepki spryskiwaczy, są grzane lustra, grzane siedzenia ale spryskiwacze nie działają. zastanawiam się, czy zderzak był wyimeniony, bo był dzwon i po prostu jest inny, czy te spryski faktycznie tam siedzą i jest jakiś problem... Czy ktoś z wawy jest w stanie mi pomóc?
Kolego nie musisz ściągać zderzaka, wystarczy że włożysz rękę tam gdzie "powinny" byc spryskiwacze i namacasz w tym miejscu gdzie są zaślepki w zderzaku mechanizm spryskiwaczy ... Jeżeli tam siedzi wyczujesz go na 100%
Niech ktoś obrazkowo przedstawi, jeżeli może jak zmienić wartości spryskiwaczy, żeby zużywały jak najmniej płynu, bo moje potrafią po 5 pryśnięciach wylać cały płyn ze zbiorniczka. Jka zmienić te wartości, żeby jednak działały ale jednocześnie nie chlały tyle płynu?
niko02 pisze:Niech ktoś obrazkowo przedstawi, jeżeli może jak zmienić wartości spryskiwaczy, żeby zużywały jak najmniej płynu, bo moje potrafią po 5 pryśnięciach wylać cały płyn ze zbiorniczka. Jka zmienić te wartości, żeby jednak działały ale jednocześnie nie chlały tyle płynu?
Witam.
Też jestem ciekawy.
Czy ktoś już przerabiał ten temat ?
PS.
- jak otrzymam nową pompkę, to podzilę się informacją...
Można ustawić długość działania spryskiwaczy. To załatwia sprawę ilości wylanego płynu. Tylko trzeba uważać, żeby nie dać za krótkiego czasu, ponieważ przy zbyt krótkim czasie nie zdążą się wysunąć pod wpływem ciśnienia spryski, a co za tym idzie w ogóle nie będą "sikać"
ustawieniami opóźnień czyli:
-bajt 5 opóźnienie oczyszczania przednich reflektorów dec: 26 x 50 = 1300
-bajt 6 czas oczyszczania przednich reflektorów dec: 20 x 50 = 1000 - to też zmieniłem bo nie ma sensu pryskać tak długo
i teraz na nr 53 mam tak że aby pryskało na reflektory muszę przytrzymać pryskanie na szybę ok 5-6 sekund
mój bord to 3C0 937 049 E (3C0937049E) – 21 Byte – Highend