Manual - Wymiana tulei wahacza przedniego na poliuretan
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 678 razy
Ciężko powiedzieć ale jak masz gotowe całe to warto samemu zrobić....
Andzej fajne fotki i dokładka manuala... dodam od siebie, że...
http://www.febi.com/uploads/media/febi_ ... 712_02.pdf
dla Ciebie......
Andzej fajne fotki i dokładka manuala... dodam od siebie, że...
nie do końca sa równoległe. Korzystając m.in z zawartej przy tulejkach Febi info są przesunięte w stosunku do osi o około 1,5 stopnia. Warto patrzeć na oznaczenia zaznaczając miejsca starej (i ile się da) lub wyznaczyć wg info....andrz3j pisze:Po zdemontowaniu zaznaczamy punktakiem (pisak może się zetrzeć ) położenie narożników starej tulei. (Dwa boki sześciokąta są równoległe do kształtu obudowy aluminiowej (tym też można się sugerować)
http://www.febi.com/uploads/media/febi_ ... 712_02.pdf
- jeżu
- Władca postów
Dokładnie... Starałem sie ( jak i TY) jak najbardziej poprawnie je wyznaczyć....andrz3j pisze:Zastanawiam się tylko czy położenie narożników w starej tulei nie będzie po tyle latach i kkm zdeformowane.
Ja mam już uzbrojone poliuretany (czekają na wolną chwilę) i wcisnąłem je po prostu rękoma.... (dosłownie). Tak,że i tak się same dopasują. Tak twierdzę.
W przypadku wciskania tulei metalowo-gumowych np z Cupry operacja jest bardziej "odpowiedzialna"
-
sz.p.bartek
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
-
Manieczka
- Początkujący
Witam!
W niedziele chcę się zabrać za wymianę Całej tuleji przeniego wahacza - Tylnie...
Zakupiłem Tuleje aluminiową LEMFORDERA całość na jedną i drugą stronę...
Moje pytanie brzmi : czy po odkręceniu tych 3 śrub i wyjęciu starej obudowy alumionwej wraz z zużytą tuleją - na ten TRZPIEN w środk normalnie wejdzie nowa Tuleja?...
Nie uszkodzi nowej Tuleji? wymieniał może już ktoś całą Tuleje wahacza przedniego - tylnego - chodzi mi o całość z aluminiową podstawą...
W niedziele chcę się zabrać za wymianę Całej tuleji przeniego wahacza - Tylnie...
Zakupiłem Tuleje aluminiową LEMFORDERA całość na jedną i drugą stronę...
Moje pytanie brzmi : czy po odkręceniu tych 3 śrub i wyjęciu starej obudowy alumionwej wraz z zużytą tuleją - na ten TRZPIEN w środk normalnie wejdzie nowa Tuleja?...
Nie uszkodzi nowej Tuleji? wymieniał może już ktoś całą Tuleje wahacza przedniego - tylnego - chodzi mi o całość z aluminiową podstawą...
Touran 1.9 TDI 105 KM 2005r - Czarna
w automacie...
-
Manieczka
- Początkujący
Wszystko przygotowane 
Czas zacząć działać w ten zimny dzionek...bo stuka, puka na nierównościach...popękały już tam gumy...a już zdążyłem sobie wymienić łącznik stabilizatorów na tyle - te małe...
No i niecałe 40min i wymienione -
żeby wszystkie rzeczy były takie proste 
ps: Jakby ktoś chciał zakupić te Aluminiowe części ( obudowa do Tuleii _ to mam na sprzedaż
Czas zacząć działać w ten zimny dzionek...bo stuka, puka na nierównościach...popękały już tam gumy...a już zdążyłem sobie wymienić łącznik stabilizatorów na tyle - te małe...
No i niecałe 40min i wymienione -
ps: Jakby ktoś chciał zakupić te Aluminiowe części ( obudowa do Tuleii _ to mam na sprzedaż
w automacie...
- jeżu
- Władca postów
Też uważam ,że robótka całkiem, całkiem bez wyciągania wahacza... Nowe tylne poliuretany także na miejscu...No i niecałe 40min i wymienione -żeby wszystkie rzeczy były takie proste
Warto zabezpieczyć sobie klinami koło by nie przesunęło się łatwiej wtedy trafić śrubami mocujące obudowę alu tulejki do podwozia....
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Manieczka pisze: No i niecałe 40min i wymienione -żeby wszystkie rzeczy były takie proste
Generalnie wszystko jest proste jak sie wie jak to zrobić, wyglednie ma sie jakiś manual lub robi coś drugi raz.
Trochę "odwagi" i do roboty z pozostałymi rzeczami.
Powodzenia
-
Manieczka
- Początkujący
He ...poznaje to auto dopiero - ogólnie VW bo OPLA to mam już obcykanego
)) Jest kanał, jest garaż, są narzędzia jest zapał - można robić + piwko przy robocie
tylko, żeby ta pogoda była lepsza
Zbieram materiały teraz co i jak z czym to się je, rozglądam się na forum także myślę, że będzie dobrze
Dzięki za pomoc Chłopaki

Zbieram materiały teraz co i jak z czym to się je, rozglądam się na forum także myślę, że będzie dobrze
Dzięki za pomoc Chłopaki
w automacie...
-
route2000
- Kandydat
Witam wszystkich!
Jeszcze nie mam wymienionych żadnych tulejek w swoim samochodzie...
Jakbym już musiał je wymieniać na nowe to muszę się zastanowić jakie: czy poliuretany czy normalne gumowo-metalowe...
Do zastanowienia zmusił je pewien artykuł: http://www.wterenie.pl/4x4,tuleje-poliu ... tbloki,213
Pozdrawiam!
Jeszcze nie mam wymienionych żadnych tulejek w swoim samochodzie...
Jakbym już musiał je wymieniać na nowe to muszę się zastanowić jakie: czy poliuretany czy normalne gumowo-metalowe...
Do zastanowienia zmusił je pewien artykuł: http://www.wterenie.pl/4x4,tuleje-poliu ... tbloki,213
Pozdrawiam!