Paweł, sprawdź sobie górne mocowania amorków... u mnie było to właśnie to... a szukałem długo co moze być przyczyną...pave69 pisze:I jak, czy udało się ustalić skąd te głuche stukanie??
Odgrzeję trochę temat bo mam to samo w Turku i nie ukrywam że trochę mnie to denerwuje.
głuche stuki przy nierównościach z okolic kolumny kier.
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Też to mam, pisałem o tym w moim temacie. Zawieszenie przejrzane, wymienione to co kwalifikowało się do wymiany (łącznik, sworzeń) ale bez zmian...tłucze na kostce/progach/poprzecznych wyrwach, czuć po kierownicy i podłodze. Nie wiem czy poduszki mcpersona moga tak hałasować ale to mi jeszcze zostało do sprawdzenia.lsz11 pisze:I rzeczywiście, jak ktoś już wspomniał, odgłosy dochodzą z kolumny kierowniczej - "od podłogi w górę ku kierownicy"
- lukasz22i
- Użytkownik
- Podziękował: 3 razy
No właśnie kiedyś w aucie miałem je wywalone ale stukało tylko przy skręcie, na prostej drodze cisza dlatego też dopytuje czy taka poducha mcpersona może też hałasować na dziurach, z tego co niektórzy piszą wychodzi że tak.marynarz75 pisze:Ja wymieniałem u siebie poduszki + łożyska bo były stuki, troche takie jak przy strzelającym przegubie. Jak mech wyjął łożyska to sie kulki posypały
-
- Początkujący
Witam po dluzszej nieobecnosci..lsz11 pisze:U mnie nadal występuje z tym, że jak zauważyłem, bywa tak, że czasami gdy wpadam na nierówności i nic się nie dzieje. A bywa, że jak już zacznie coś tam hałasować to do momentu aż wjadę na równy teren. I rzeczywiście, jak ktoś już wspomniał, odgłosy dochodzą z kolumny kierowniczej - "od podłogi w górę ku kierownicy"
Jeszcze tematu nie zakonczylem..ale w ciagu najblizszego miesiaca mam zamiar rozprawic sie z tym na dobre.."abo jak abo wieswagen"..zwykle to ja mam przewage..ale zobaczymy..o efektach poinformuje..mam jeszcze jeden trop ktory podpowiedzial mi mechanik z berlinskiego serwisu..jak to ogarne to rzecz jasna podziele sie informacjami..
Pozdrawiam
Daniel
-
- Początkujący
mamy takie same wersje Touranika..(moj jest czarny)..
ciekawe ile razy w miescie sie mijamy..
pytanie...z jakiego mechanika korzystasz u nas?
Dziekuje za artykul:))
Pozdrawiam
Daniel

pytanie...z jakiego mechanika korzystasz u nas?
Dziekuje za artykul:))
Pozdrawiam
Daniel
pave69 pisze:Ciekawy artykuł nt. wadliwych McPhersonów:
http://motofocus.pl/technika/9493/probl ... olkswagena
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Re: głuche stuki przy nierównościach z okolic kolumny kier.
Tak, ale u mnie sprawę załatwiła wymiana przekładni - ostatniego elementu, który mi został w nerwach do wymiany i wreszcie spokój. Ale Ty już to zrobiłeś, zatem poddaję siędwit pisze: Czy ktoś z Was..spotkał się z podobnym problemem?

- pave69
- Przeglądacz
Heh pewnie nie raz. Ja jestem z prawobrzeża. muszę chyba zainwestować w klubową naklejkę to będę bardziej rozpoznawalnydwit pisze:mamy takie same wersje Touranika..(moj jest czarny)..

Ja korzystam z warsztatu w Dębicach.dwit pisze:pytanie...z jakiego mechanika korzystasz u nas?
Kawałek tam mam bo ok. 50 km, ale właścicielem jest mój szwagier więc przynajmniej mam pewność że nikt mnie tam nie zrobi w balona.
Właśnie wczoraj nagrałem mu temat wymiany poduszek i łożysk w McPhersonach. Jak będę po to dam znać jaki to przyniosło efekt.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Czyli w zasadzie wszystko, co może sprawiać problem, tam już więcej chyba nie ma co stukać. Sprawdzałeś może poduszki? silnika, skrzyni?dwit pisze: Powiem..tak...
-wymieniłem wszystko co jest związane z wahaczem (tuleje met-gum + sworznie + tuleje alu),
-jeden z drążków kierowniczych,
-górne mocowania mcphersona (kompletne),
-ostatnio w akcie desperacji wymieniłem całą przekładnię kierowniczą...
I nadal qrcze słyszę i czuję ten obrzydliwy dźwięk i stukot...
-
- Początkujący
wg ostatnich ustalen z mechanikiem...podejde do tematu wymiany przekladni...jeszcze raz...moja mechaniczna wyrocznia jest pewna na 99%...ze to jest jej wina...mam zamiar w przyszlym tygodniu...rozprawic sie z tematem...jak juz bede "po" odezwe sie..
do szalenstwa doprowadza mnie mnie to tarababienie...wg mojej polowy przesadzam...ale ja jestem z "tych" co to kazdy obcy dzwiek podczas jazdy wkurza...stad powtorna akcja z przekladnia...
pozdrawiam
do szalenstwa doprowadza mnie mnie to tarababienie...wg mojej polowy przesadzam...ale ja jestem z "tych" co to kazdy obcy dzwiek podczas jazdy wkurza...stad powtorna akcja z przekladnia...
pozdrawiam
KriSSo pisze:Czyli w zasadzie wszystko, co może sprawiać problem, tam już więcej chyba nie ma co stukać. Sprawdzałeś może poduszki? silnika, skrzyni?dwit pisze: Powiem..tak...
-wymieniłem wszystko co jest związane z wahaczem (tuleje met-gum + sworznie + tuleje alu),
-jeden z drążków kierowniczych,
-górne mocowania mcphersona (kompletne),
-ostatnio w akcie desperacji wymieniłem całą przekładnię kierowniczą...
I nadal qrcze słyszę i czuję ten obrzydliwy dźwięk i stukot...