Pytanie o fotelik dla dziecka :)
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Panowie i Panie,
W najbliższym czasie muszę kupić fotelik dla syna w przedziale wagowym 15-36kg, czy ktoś z Was używa fotelik w w/w przedziale wagowym i może wydać opinię dot. dopasowania fotelika do fotela.
Po przeczytaniu informacji na fotelik.info jestem bliski podjęcia decyzji by kupić Besafe IZI UP X3 ISOFIX, czy możecie podpowiedzieć coś w tym temacie?
W najbliższym czasie muszę kupić fotelik dla syna w przedziale wagowym 15-36kg, czy ktoś z Was używa fotelik w w/w przedziale wagowym i może wydać opinię dot. dopasowania fotelika do fotela.
Po przeczytaniu informacji na fotelik.info jestem bliski podjęcia decyzji by kupić Besafe IZI UP X3 ISOFIX, czy możecie podpowiedzieć coś w tym temacie?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Wiadomo recaro przoduje co do romerów to w nich najczęściej pękają styropiany gdyż firma zastosowała kiepski materiał wystarczy źle dziecko wsadzić w fotelik i zostanie zahaczony bok fotelika i już styropian pęknięty są jeszcze maxi cosi z iso fixsem też dobre nawet w wykonaniu lepsze niż romery wiem co piszę bo od lat się zajmuję sprzedażą nowych i używanych fotelików i wiem co w nich najczęściej trzeba wymieniać więc jak byś coś więcej potrzebował wiedzieć w tym temacie pisz na PW 

- Daga
- Początkujący
- Auto:: Touran DSG, BKD+, 2005
- Imię:: Dagmara
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Z tym to jest tak samo jak z tym żeMiki76 pisze:co do romerów to w nich najczęściej pękają styropiany gdyż firma zastosowała kiepski materiał wystarczy źle dziecko wsadzić w fotelik i zostanie zahaczony bok fotelika i już styropian pęknięty

Ja mam obecnie w użyciu 2 Romery KidFix 15-32kg (1 w użyciu 3 lata, 2 w użyciu 1 rok) i nic się nie dzieje. Pośredni też był Romer i służy dalej, zresztą koledze z forum

- rock4
- Specjalista
- Kontakt:
Recaro Monza Nova SeatFix - ok, jest to dla mnie propozycja do mocnego rozważenia (dzięki Wam za sugestie) mam jednak pytanie co do tego fotelika. Czy macie doświadczenia ze śpiącym dzieckiem w tym foteliku, z tego co widzę nie posiada on możliwości pochylenia aby dziecko mogło przyjąć postawę lekko leżącą i głowa nie leciała na klatkę piersiową (choć mogę się mylić dlatego proszę o informacje) 

cheles, chcesz kupić foteliki 9-36kg?cheles pisze:Ja pewnie pod koniec roku będę miał do sprzedania fotelik od 0+ maxi cosi. I tak jak GioW będę się przymierzał do kupna nowych, ale zastanawiam się nad takimi fotelikami, które powiedzmy można dostosować do wzrostu dziecka i trochę posłużą.
- rock4
- Specjalista
- Kontakt:
gdy ja wybierałem fotelik po 9 kg sprzedawca uzmysłowił mi, że jeśli zdecyduję się na 9-36 kg to mam rozważyć 2 sprawy:
1. taki fotelik spędzi w aucie ok. 9-10 lat!! (plamy zrobione przez dziecko to jedno, wytrzymałość szwów/materiału to drugie oraz wytrzymałość innych materiałów (plastiki, styropiany itp) to trzecie).
2. czy akceptuję różnego rodzaju "wypełniacze", które mają za zadanie wypełnić przestrzenie w okresie, gdy siedzi w takim foteliku małe dziecko.
Gdy wybieraliśmy 2,5 roku temu fotelik wsadziłem swojego syna do kilku takich foteli (9-36kg) i powiem tyle, się gubił w nich, jak ładnie pasy przylegały to zagłówki były nie w tym miejscu, jak pasowały zagłówki to siedzisko wydawało się za wąskie (nie wyobrażam sobie by 9latek mógł usiąść na tak wąskim siedzisku) itd. Były to moje subiektywne odczucia i pewnie ktoś kto taki fotelik używa będzie zachwalał, ale ja zdecydowałem się właśnie na rozwiązanie 9-18kg i 15-36kg.
1. taki fotelik spędzi w aucie ok. 9-10 lat!! (plamy zrobione przez dziecko to jedno, wytrzymałość szwów/materiału to drugie oraz wytrzymałość innych materiałów (plastiki, styropiany itp) to trzecie).
2. czy akceptuję różnego rodzaju "wypełniacze", które mają za zadanie wypełnić przestrzenie w okresie, gdy siedzi w takim foteliku małe dziecko.
Gdy wybieraliśmy 2,5 roku temu fotelik wsadziłem swojego syna do kilku takich foteli (9-36kg) i powiem tyle, się gubił w nich, jak ładnie pasy przylegały to zagłówki były nie w tym miejscu, jak pasowały zagłówki to siedzisko wydawało się za wąskie (nie wyobrażam sobie by 9latek mógł usiąść na tak wąskim siedzisku) itd. Były to moje subiektywne odczucia i pewnie ktoś kto taki fotelik używa będzie zachwalał, ale ja zdecydowałem się właśnie na rozwiązanie 9-18kg i 15-36kg.
- wksgymsport
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
fotelik
z punktu widzenia rodzica kupno jednego fotelika to oszczednosc, bo powiedzmy cybex 9-36 to jeden z bezpieczniejszych fotelikow. ALE.....rock4 pisze:gdy ja wybierałem fotelik po 9 kg sprzedawca uzmysłowił mi, że jeśli zdecyduję się na 9-36 kg to mam rozważyć 2 sprawy:
tak jak pisal kolega- zdajcie sobie sprawe ile lat dziecko jezdzi w takim samym foteliku, czesto auto sie zmienia w czasie tylu lat... exploatacja fotelika tez jest dosc duza. ja mam 9-18 besafe izi i jestem zadowlony. Przed kupnem najwazniejsze aby dziecko wlozyc do fotelika- jak ja moja soreczke zamknałem KLAPĄ w cybexie to wariacja była wielka... no i cisneło ją w brzuch ( nie wyobrazam sobei jazdy w zime, w nierozgrzanym aucie). slady uzytkowania widac juz po roku.... a nawet nie. PO DRUGIE jesli jezdzicie w dluzsze trasy- mozliwosc rozkladania fotelika... moj besafe ma najwieksza 3 stopniowa mozliwosc regulacji, takze wygodniej sie dziecku spi...
decyzja nalezy do kupującego, ale ja szczerze polecam foteliki 9-18 a nastepnie 18-36, wiem ze to podwojny koszt- no ale czego sie nie robi dla dziecka... dla siebie kupujemy fotele kubelkowe, skorzane czesto za duzo wiecej, to te 700 zl na kilka lat dla dziecka nie bedzie chyba jakims wydatkiem mega... no i oczywiscie zawsze pozniej mozna odsprzedac fotelik...
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
http://www.wksgymsport.pl
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Moja córeczka jezdzi w RECARO fotelik samochodowy YOUNG SPORT Saphir dla dzieci o wadze 9-36kg (do 12 lat) jest 

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
Odnowiona galeria 20.05.2013
- rock4
- Specjalista
- Kontakt:
wksgymsport, czyżbyś też wizytował sklepy ASKOT (boczna Powstańców Śl) we Wrocku? bo to właśnie tam gość zwrócił mi na to uwagę
Marekk, ten fotelik z czasem się rozkłada i zagłówek można całkowicie usunąć czy będzie jeździł już do końca?
O właśnie na przykładzie zdjęcia Marekk'a doskonale widać wypełniacze przestrzenie (w tym przypadku siedziska), które mi się "nie widziały" (ale podkreślam że jest to moja subiektywna opinia
).
Marekk, ten fotelik z czasem się rozkłada i zagłówek można całkowicie usunąć czy będzie jeździł już do końca?
O właśnie na przykładzie zdjęcia Marekk'a doskonale widać wypełniacze przestrzenie (w tym przypadku siedziska), które mi się "nie widziały" (ale podkreślam że jest to moja subiektywna opinia