Pytanie o fotelik dla dziecka :)

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

Panowie i Panie,
W najbliższym czasie muszę kupić fotelik dla syna w przedziale wagowym 15-36kg, czy ktoś z Was używa fotelik w w/w przedziale wagowym i może wydać opinię dot. dopasowania fotelika do fotela.
Po przeczytaniu informacji na fotelik.info jestem bliski podjęcia decyzji by kupić Besafe IZI UP X3 ISOFIX, czy możecie podpowiedzieć coś w tym temacie?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Besafe IZI UP X3 ISOFIX to średnia firna są lepsze
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Rock4 - ONLY Recaro !!! ;)

Polecam Recaro Monza... (tutaj różne modele) rewelacyjny fotelik i z tego co przymierzałem (będę kupował w listopadzie/grudniu) to idealnie pasuje na tylne fotele.

P.S.
Przymierzałem Recaro Monza Nova IS (9-36kg).
siemion22
Użytkownik
Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
Imię:: Błażej
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: siemion22 »

Moje córki jeżdżą w Romer Kid i naprawdę polecam tą firmę
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Musze się zgodzić z GioW.
Córka jeździła w Recaro Young Sport, teraz przesiadła się w Recaro Monza Nova SeatFix

Obrazek
Obrazek

W Recaro Young Sport teraz moja najmłodsza pociecha jeździ.

Romer to też bardzo dobra firma, jak się nie mylę to na tym samym poziomie to Recaro.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Wiadomo recaro przoduje co do romerów to w nich najczęściej pękają styropiany gdyż firma zastosowała kiepski materiał wystarczy źle dziecko wsadzić w fotelik i zostanie zahaczony bok fotelika i już styropian pęknięty są jeszcze maxi cosi z iso fixsem też dobre nawet w wykonaniu lepsze niż romery wiem co piszę bo od lat się zajmuję sprzedażą nowych i używanych fotelików i wiem co w nich najczęściej trzeba wymieniać więc jak byś coś więcej potrzebował wiedzieć w tym temacie pisz na PW :D
Awatar użytkownika
Daga
Początkujący
Auto:: Touran DSG, BKD+, 2005
Imię:: Dagmara
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Daga »

Miki76 pisze:co do romerów to w nich najczęściej pękają styropiany gdyż firma zastosowała kiepski materiał wystarczy źle dziecko wsadzić w fotelik i zostanie zahaczony bok fotelika i już styropian pęknięty
Z tym to jest tak samo jak z tym że :20: TDI jest do niczego :hahaha:

Ja mam obecnie w użyciu 2 Romery KidFix 15-32kg (1 w użyciu 3 lata, 2 w użyciu 1 rok) i nic się nie dzieje. Pośredni też był Romer i służy dalej, zresztą koledze z forum ;)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

W ojca aucie jest Romer i akurat styropian cały ale zapiecie sie rozpadło.
W Touranie to co pisałem kilkakrotnie cybex pallas fix 2 (9x36 kg). Ale bede szukał jeszcze jednego ale 15-36 kg.

P.S. Miki76 idzie dokupic samo zapiecie pasow (odpadły plastiki) do Romera?.. sorry za off (odp. na ppriv)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Ja pewnie pod koniec roku będę miał do sprzedania fotelik od 0+ maxi cosi. I tak jak GioW będę się przymierzał do kupna nowych, ale zastanawiam się nad takimi fotelikami, które powiedzmy można dostosować do wzrostu dziecka i trochę posłużą.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Recaro Monza Nova SeatFix - ok, jest to dla mnie propozycja do mocnego rozważenia (dzięki Wam za sugestie) mam jednak pytanie co do tego fotelika. Czy macie doświadczenia ze śpiącym dzieckiem w tym foteliku, z tego co widzę nie posiada on możliwości pochylenia aby dziecko mogło przyjąć postawę lekko leżącą i głowa nie leciała na klatkę piersiową (choć mogę się mylić dlatego proszę o informacje) :)
cheles pisze:Ja pewnie pod koniec roku będę miał do sprzedania fotelik od 0+ maxi cosi. I tak jak GioW będę się przymierzał do kupna nowych, ale zastanawiam się nad takimi fotelikami, które powiedzmy można dostosować do wzrostu dziecka i trochę posłużą.
cheles, chcesz kupić foteliki 9-36kg?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

rock4,
Na razie się zastanawiam, co wybrać bo mam jeszcze trochę czasu podobnie jak GioW. Druga kwestia jest taka, że do tych fotelików co mam obecnie mam kupione bazy pod isofix, a z tego co wiem, jeszcze jeden fotelik maxi cosi mogę dokupić, żeby pasował.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

gdy ja wybierałem fotelik po 9 kg sprzedawca uzmysłowił mi, że jeśli zdecyduję się na 9-36 kg to mam rozważyć 2 sprawy:
1. taki fotelik spędzi w aucie ok. 9-10 lat!! (plamy zrobione przez dziecko to jedno, wytrzymałość szwów/materiału to drugie oraz wytrzymałość innych materiałów (plastiki, styropiany itp) to trzecie).
2. czy akceptuję różnego rodzaju "wypełniacze", które mają za zadanie wypełnić przestrzenie w okresie, gdy siedzi w takim foteliku małe dziecko.

Gdy wybieraliśmy 2,5 roku temu fotelik wsadziłem swojego syna do kilku takich foteli (9-36kg) i powiem tyle, się gubił w nich, jak ładnie pasy przylegały to zagłówki były nie w tym miejscu, jak pasowały zagłówki to siedzisko wydawało się za wąskie (nie wyobrażam sobie by 9latek mógł usiąść na tak wąskim siedzisku) itd. Były to moje subiektywne odczucia i pewnie ktoś kto taki fotelik używa będzie zachwalał, ale ja zdecydowałem się właśnie na rozwiązanie 9-18kg i 15-36kg.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wksgymsport
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kontakt:

fotelik

Post autor: wksgymsport »

rock4 pisze:gdy ja wybierałem fotelik po 9 kg sprzedawca uzmysłowił mi, że jeśli zdecyduję się na 9-36 kg to mam rozważyć 2 sprawy:
1. taki fotelik spędzi w aucie ok. 9-10 lat!! (plamy zrobione przez dziecko to jedno, wytrzymałość szwów/materiału to drugie oraz wytrzymałość innych materiałów (plastiki, styropiany itp) to trzecie).
2. czy akceptuję różnego rodzaju "wypełniacze", które mają za zadanie wypełnić przestrzenie w okresie, gdy siedzi w takim foteliku małe dziecko.

Gdy wybieraliśmy 2,5 roku temu fotelik wsadziłem swojego syna do kilku takich foteli (9-36kg) i powiem tyle, się gubił w nich, jak ładnie pasy przylegały to zagłówki były nie w tym miejscu, jak pasowały zagłówki to siedzisko wydawało się za wąskie (nie wyobrażam sobie by 9latek mógł usiąść na tak wąskim siedzisku) itd. Były to moje subiektywne odczucia i pewnie ktoś kto taki fotelik używa będzie zachwalał, ale ja zdecydowałem się właśnie na rozwiązanie 9-18kg i 15-36kg.
z punktu widzenia rodzica kupno jednego fotelika to oszczednosc, bo powiedzmy cybex 9-36 to jeden z bezpieczniejszych fotelikow. ALE.....
tak jak pisal kolega- zdajcie sobie sprawe ile lat dziecko jezdzi w takim samym foteliku, czesto auto sie zmienia w czasie tylu lat... exploatacja fotelika tez jest dosc duza. ja mam 9-18 besafe izi i jestem zadowlony. Przed kupnem najwazniejsze aby dziecko wlozyc do fotelika- jak ja moja soreczke zamknałem KLAPĄ w cybexie to wariacja była wielka... no i cisneło ją w brzuch ( nie wyobrazam sobei jazdy w zime, w nierozgrzanym aucie). slady uzytkowania widac juz po roku.... a nawet nie. PO DRUGIE jesli jezdzicie w dluzsze trasy- mozliwosc rozkladania fotelika... moj besafe ma najwieksza 3 stopniowa mozliwosc regulacji, takze wygodniej sie dziecku spi...
decyzja nalezy do kupującego, ale ja szczerze polecam foteliki 9-18 a nastepnie 18-36, wiem ze to podwojny koszt- no ale czego sie nie robi dla dziecka... dla siebie kupujemy fotele kubelkowe, skorzane czesto za duzo wiecej, to te 700 zl na kilka lat dla dziecka nie bedzie chyba jakims wydatkiem mega... no i oczywiscie zawsze pozniej mozna odsprzedac fotelik...
Ubezpieczenia OC AC NNW, i inne. Przez telefon i mail. Bez wychodzenia z domu. Dla Klubowiczów maksymalna zniżka!
http://www.wksgymsport.pl
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Moja córeczka jezdzi w RECARO fotelik samochodowy YOUNG SPORT Saphir dla dzieci o wadze 9-36kg (do 12 lat) jest :ok:
Załączniki
fotelik.jpg
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

wksgymsport, czyżbyś też wizytował sklepy ASKOT (boczna Powstańców Śl) we Wrocku? bo to właśnie tam gość zwrócił mi na to uwagę

Marekk, ten fotelik z czasem się rozkłada i zagłówek można całkowicie usunąć czy będzie jeździł już do końca?

O właśnie na przykładzie zdjęcia Marekk'a doskonale widać wypełniacze przestrzenie (w tym przypadku siedziska), które mi się "nie widziały" (ale podkreślam że jest to moja subiektywna opinia ;) ).
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ