Touran a rdza!
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Oczywiście, że jestPiotr1979 pisze:Jest jeszcze wersja w Spray'u do większych powierzchni. Baza: 1 butla, Lakier bezbarwny kolejna butla, obie po 150 ml. Widziałem na Alle....

- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
czyli jednak ta rdza na klapie to standard - jeden handlarz stwierdził, że touran jest z ocynku więc musiał być bity skoro jest rdza na klapie, drugi mechanik powiedział że lakier na plastikowych zderzakach zawsze będzie miał inny odcień niż reszta nadwozia nawet jak z fabryki wyjeżdża ... także "specjaliści" są wszędzie dobrze że jest forum gdzie można takie informacje zweryfikować!
muszę przyznać, że co prawda jeszcze nie mam tourana ale już bardzo polubiłem to forum!
muszę przyznać, że co prawda jeszcze nie mam tourana ale już bardzo polubiłem to forum!
- marnon
- Zaawansowany
ok, ale tak że to gołym okiem widać? kurcze miałem malowany tylny zderzak w moim golfie i nie mogę na to patrzeć jest minimalnie ciemniejszy widać to jak jest słoneczny dzień, tzn że nie ma szans żeby to pomalować pod kolor karoserii? inne auta jakoś takiej różnicy nie mają.GioW pisze:I tutaj sie nie mylił, 100% prawdy!marnon pisze:... drugi mechanik powiedział że lakier na plastikowych zderzakach zawsze będzie miał inny odcień niż reszta nadwozia nawet jak z fabryki wyjeżdża ...
- GioW
- Expert
Nie każdy to widzimarnon pisze:ok, ale tak że to gołym okiem widać? kurcze miałem malowany tylny zderzak w moim golfie i nie mogę na to patrzeć jest minimalnie ciemniejszy widać to jak jest słoneczny dzień, tzn że nie ma szans żeby to pomalować pod kolor karoserii? inne auta jakoś takiej różnicy nie mają.GioW pisze:I tutaj sie nie mylił, 100% prawdy!marnon pisze:... drugi mechanik powiedział że lakier na plastikowych zderzakach zawsze będzie miał inny odcień niż reszta nadwozia nawet jak z fabryki wyjeżdża ...

- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
z mojego doświadczenia wynika że winny jest materiał jaki malujemy - inaczej odbija światło metal a inaczej plastik.... W mojej branży mam do czynienia z ceramiką, akrylem, ABS, blachą...... Ralowski kolor ( taki dajmy na to 8017 czyli ciemny brąz) inaczej wygląda na każdym z tych materiałów - inna gładkość powierzchni, inne odbijanie światła. Myślę że z autami też tak jest.
Tak dla przykładu - umywalka ceramiczna, wanna akrylowa, deska sedesowa - wszystkie w znormalizowanym kolorze RAL 9010 - każda ma inny odcień - kwestia światła i jego pochłaniania/odbicia.
Ktoś powiedział że czarny to nie kolor - to brak odbicia światła i ja się z tym zgadzam.
Tak dla przykładu - umywalka ceramiczna, wanna akrylowa, deska sedesowa - wszystkie w znormalizowanym kolorze RAL 9010 - każda ma inny odcień - kwestia światła i jego pochłaniania/odbicia.
Ktoś powiedział że czarny to nie kolor - to brak odbicia światła i ja się z tym zgadzam.
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Nie takie cuda robią.....Sam widziałem jak malował sprayem,sam widziałem jak to wygląda po 2 miesiącach, widziałem to wczoraj i 99% ludzi się nie skapnie.GioW pisze:Oczywiście, że jestPiotr1979 pisze:Jest jeszcze wersja w Spray'u do większych powierzchni. Baza: 1 butla, Lakier bezbarwny kolejna butla, obie po 150 ml. Widziałem na Alle....tylko, że takim sposobem to można ewentualnie sobie pomalować (nie mylić z lakierowaniem
) obudowę lusterka, kołpaki albo jakieś plastiki wewnątrz. Karoserii radziłbym tym nie malować.
- marnon
- Zaawansowany
GioW pisze: Nie każdy to widzialbo masz bardzo wyczulony wzrok albo na prawdę robota została spierdzielona. Podaj jaki numer to Ci spróbuję odpowiedzieć czy tak powinno być czy po prostu źle lakier został dobrany.
chodzi Ci o numer lakieru ? LC5F Blue Graphite Pearlescent/Blue Graphite Pearlescent mam taki.
pytanie drugie czy w tych wszystkich ofertach części z alle można kupić element pod kolor ? bo np. do mojego golfa zderzak tylny kosztuje ok 150-200zł a malowanie elementu to 250zł + liczą sobie za cieniowanie . mam blisko do Bielska-Białej do Jasienicy tam jest od groma tzw. "kurników" z używanymi częściami z rozbiórek i się zastanawiam czy nie wybrać się poszukać czegoś pod kolor ale nie wiem czy warto.
- GioW
- Expert
Tu się zgodzę, jednak materiały w lakiernictwie samochodowym są ciut inne i stąd ta pasowalność jest większa. Większość ludzi nie zauważy różnicy jednak zdarzają się spostrzegawczyaawol pisze:z mojego doświadczenia wynika że winny jest materiał jaki malujemy - inaczej odbija światło metal a inaczej plastik.... W mojej branży mam do czynienia z ceramiką, akrylem, ABS, blachą...... Ralowski kolor ( taki dajmy na to 8017 czyli ciemny brąz) inaczej wygląda na każdym z tych materiałów - inna gładkość powierzchni, inne odbijanie światła. Myślę że z autami też tak jest.

Białe są najgorsze, bo tam praktycznie nie istnieje powtarzalność.
Twoje auta, twoje decyzje. Zrobisz jak uważaszseba244 pisze:Nie takie cuda robią.....Sam widziałem jak malował sprayem,sam widziałem jak to wygląda po 2 miesiącach, widziałem to wczoraj i 99% ludzi się nie skapnie.

Masz lakier perłowy, który występuje w kilku odcieniach więc możliwe że został źle dobrany.marnon pisze: chodzi Ci o numer lakieru ? LC5F Blue Graphite Pearlescent/Blue Graphite Pearlescent mam taki.
pytanie drugie czy w tych wszystkich ofertach części z alle można kupić element pod kolor ? bo np. do mojego golfa zderzak tylny kosztuje ok 150-200zł a malowanie elementu to 250zł + liczą sobie za cieniowanie . mam blisko do Bielska-Białej do Jasienicy tam jest od groma tzw. "kurników" z używanymi częściami z rozbiórek i się zastanawiam czy nie wybrać się poszukać czegoś pod kolor ale nie wiem czy warto.
Możesz kupić w kolorze tylko jaką będziesz miał pewność, że to jest ten odcień.
Odkąd to lakiernik robi cieniowanie przy malowaniu zderzaka