Touran a rdza!

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
luigisq16
Specjalista
Auto:: 1.6 TDI 2016r
Imię:: Ludwik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Touran a rdza!

Post autor: luigisq16 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Jak napisałem w powitaniu Touranem jeżdżę już 6 rok. Moje doświadczenia z tym modelem pod względem zabezpieczenia auta przed korozją nasuwają mi chęć podzielenia się z Wami moimi spostrzeżeniami gdzie może zacząć się problem z rdzą. :!:
Otóż w 2008 roku po zakupie pierwszego Tourana i po kilku miesięcznej eksploatacji (model z 2003r) postanowiłem dołożyć mu chlapacze przednich kół, ze względu na wiecznie zabrudzone progi i drzwi przednie błotem, wodą po-prostu syfem. :cry:
nabyłem w drodze kupna chlapacze i do roboty! :lol: Po odkręceniu nadkola i ku mojemu zdziwieniu pod nadkolem plastikowym w miejscu gdzie zaczyna się podłoga, podłużnice jeden wielki mokry glut liści, błota i Bóg wie co jeszcze. :idea: Tam znalazłem pierwsze ogniska rdzy. Oczywiście należało to wyczyścić, osuszyć, zakonserwować (odrdzewiacz,podkład, masa bitumiczna). :P Warto dodać, że przy okazji można zabezpieczyć profil wewnętrzny progu i podłużnicy. Na wysokości progu znajduje się zaślepka plastikowa. Po wyjęciu jej mamy dostęp do wewnętrznego profilu tychże elementów. Kupiłem środek do konserwacji profili wewnętrznych w aerozolu z wężykiem i dyszą rozpylającą na wszystkie strony (dL. ok 70 mm) i natłuściłem te miejsca. Będąc dokładnym poszedłem dalej. Pod progami znajdują się dalsze zaślepki dające nam dostęp na całej długości progu i podłużnicy( co druga jest montowana po ostatecznej warstwie masy bitumicznej), także spokojnie je wyciągamy. Spływający środek konserwujący spływa nam w miejsca gdzie najczęściej osadza się wilgoć i woda.
Niestety nasze Tourany to tylko Żelazo. :cry:
Musimy dbać o to. :P
Całą procedurę należy powtórzyć co 3 lata. Środki konserwujące nie są wieczne.
Ta sama sytuacja dotyczy drzwi naszych aut. Tam jest najwięcej wilgoci. Żaden zgarniacz ani uszczelka nie wyeliminuje nam wody w drzwiach. Tu konserwujemy przez odwadniacze i dolnej części drzwi. Tą procedurę powtarzam co 2 rok.
Moje doświadczenia? Mam astre z 95r (jeździ nim kobieta). Może nie dacie wiary ale na tym aucie nie mam rdzy progów, podłużnic, drzwi. Nie jeden nie dawał wiary do momentu oględzin astry. <Asrta nie zgniła? Niemożliwe! > Cała reszta już zmęczona bo to lata robią swoje. :P

W ubiegłym roku nabyłem kolejnego touranka i od razu tam zaglądam! I co? Ta sama sytuacja! :/
syf,syf , wilgoć utrzymująca się nawet po kilku upalnych dniach. Całą procedurę oczywiście powtórzyłem i teraz mogę spać spokojnie przez dwa lata. :/

Dlaczego tak się dzieje? Z moich ustaleń i oględzin rozwiązania odpływu wody z przedniej szyby, maski wynika, że spływające liście,piasek, kurz i inne ciała stałe powinne albo być usunięte przez nas z podszybia, albo mniejsze wypływają z wodą przez otwory spustowe. Przez te otwory widać wprawdzie jezdnię, jednak podczas jazdy zawirowania powietrza wciskają te ciała stałe w przestrzeń pomiędzy nadkolem żelaznym i plastikowym. Z czasem nazbiera się tam tego tyle, że jak ktoś z was tam nie zaglądał to się zdziwi.

Panowie dbajmy o nasze auta. To tylko żelazo! :super:
Ostatnio zmieniony sob sty 12, 2013 21:01 przez luigisq16, łącznie zmieniany 1 raz.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

luigisq16, :brawa: :brawa:

Robiłem to też przy moim Turanku.
W sumie to nie jest dużo roboty...a przy okazji może wiele rzeczy sprawdzić :ok:
luigisq16
Specjalista

Touran a rdza

Zgadza się . Roboty nie ma dużo, jednak są to ważne czynności które trzeba cyklicznie powtarzać. :oki:
Awatar użytkownika
wesoł
Użytkownik
Auto:: CFHC.12-AVQ.2004
Imię:: Arek-Seba
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: wesoł »

luigisq16 masz racje z tym syfem ja tez dbam o te miejsca i je konserwuje a jesli chodzi o rdze to wyskoczył mi purchel na klapie przy oswietleniu tablicy :evil:
Wesol & Junior
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

seba244 pisze:Robiłem to też przy moim Turanku.
jako żywo żal że nie powstał na tę okoliczność zapis w formie foto poradnika. Pewnie niejeden by skorzystał - ja sam chętnie wiosną zajrzę tam gdzieś za nadkole...... :brawa:
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

wesoł pisze:luigisq16 masz racje z tym syfem ja tez dbam o te miejsca i je konserwuje a jesli chodzi o rdze to wyskoczył mi purchel na klapie przy oswietleniu tablicy :evil:
To tak jak chyba wiekszości z nas... Tez tak mialem, ale teraz klapa nowa po tym jak mnie micra w d**e "pocałowała ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
luigisq16
Specjalista

wesoł pisze:luigisq16 masz racje z tym syfem ja tez dbam o te miejsca i je konserwuje a jesli chodzi o rdze to wyskoczył mi purchel na klapie przy oswietleniu tablicy :evil:
Też w tym mięjscu miałem purchla! :omatko: wyczyścić zakonserwować i jechać dalej :ok:
seba244
Expert

Dzisiaj na klapie koło wlepy zrobił sie kwiatuszek :evil: :evil:
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Ja dzięki koledze GioW stałem się posiadaczem zaprawki - wszystkie odpryski zostały odrdzewione i czekam na lepszą pogodę żeby zaprawić łatki.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
luigisq16
Specjalista

seba244 pisze:Dzisiaj na klapie koło wlepy zrobił sie kwiatuszek
A to coś nowego! :shock:
miałem Touriego z 2003 r i nic się nie działo z lakierem w żadnym miejscu. :brawa:
Powiem tak. Pierwszy rocznik produkcyjny- moim skromnym zdaniem -był o wiele lepiej dopracowany, niż mój obecny 2009. W obecnym Szaraku nawet gebelsy komory silnika nie pomalowali w kolorze nadwozia!!! :oops:
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

luigisq16, klapa w miejscu zgięcia (pod napisami) miała słabe punkty... wielu z nas ma ten problem u mnie podobnie i też kolo nalepki :(

tutaj nawet jest ten wątek: http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2788
Obrazek

Obrazek
luigisq16
Specjalista

rock4, Dzieki za rozjaśnienie tematu. :piwo:
W pierwszym egzemplarzu nie miałem takiego problemu jak w obecnym :>
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

następnym razem zrób foto-relację i wypisz środki jakie używałeś to wielu nam pomoże :) :piwo:
seba244
Expert

aawol pisze:Ja dzięki koledze GioW stałem się posiadaczem zaprawki
Tzn? Napisz więcej, coś nowego?
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

seba244 pisze:
aawol pisze:Ja dzięki koledze GioW stałem się posiadaczem zaprawki
Tzn? Napisz więcej, coś nowego?
Nic nowego, zwykła zaprawka pod kolor ;) czyli taki "lakier do paznokci" z bazą w jego kolorze.
ODPOWIEDZ