Podłączenie analogowego webasta - ogrzewania postojowego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz
Auto:: Caddy BSU 2008
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Alfik »

Michał - wiem, że to był żart, bo funkcjonalnością drzwi suwanych i taaaaakim bagażnikiem jaki jest w Caddym Touran oczywiście nie dorówna :super: .
I tak jak w pewnym żarcie - ja mogę sobie założyć webasto, a Ty nie założysz drzwi suwanych :haha:
PS. W końcu udało mi się otworzyć ETKA on-line i jest tam rysunek podłączenia webasto w Caddym identycznie podobny do Tourana. Więc coś u mnie jest nie tak, może mam inny zbiornik na płyn do spryskiwaczy? Może mam inny piecyk?
Oceńcie.
Załączniki
ETKA do Caddy 2008
ETKA do Caddy 2008
Mój piecyk (wiem, że mam niepasujący uchwyt, ale innego nie było - dobrze, że w ogóle jest :-)
Mój piecyk (wiem, że mam niepasujący uchwyt, ale innego nie było - dobrze, że w ogóle jest :-)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Alfik, gdybym chciał jezdzic bagażówką to bym sobie kupił Caddy :hahaha:

A gdzie kupowałeś auto? Może to auto w wersji "na ciepłe" kraje i webasta nie przewidziano... A porównywałeś ten zbiornik z innymi w caddy? W Touranach sa 2 wersje zbiorników w zaleznosci czy ma się spryski na reflektory czy nie, ale webasto zawsze się miesci

[ Dodano: Czw Wrz 19, 2013 09:31 ]
A najlepiej to skontaktuj się z jarrym :piwo:
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
mskrapi1980
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mskrapi1980 »

W Caddy rzadko występował dogrzewacz, w przeciwieństwie do Turanków.

Jak mi się uda gdzieś znaleźć kanał to postaram się zrobić zdjęcie jak to wygląda u mnie w okolicach zbiornika spryskiwacza.
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

W końcu mam to czego chciałem - od małego zawsze chciałem jeździć TIRem i pasjonował mnie np. film Mistrz kierownicy ucieka :haha:
Który ja mam zbiornik też nie wiadomo do końca. Samochód ma wymieniony zderzak na taki ze spryskiwaczami i podłączoną pompkę do xenonów. Czy pompka jest tylko dołożona do tego fabrycznego zbiorniczka, czy założony jest nowy zbiornik pod xenony, tego nie wiem. Auto z Niemiec, ale najpierw pojechało tam z Polski :haha:
Do Roberta już wcześniej napisałem. Czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

W Touranie to wygląda mniej więcej tak...
Załączniki
Na zdjęciu wycinek auta QQRYDZY ;)
Na zdjęciu wycinek auta QQRYDZY ;)
zbiornik.JPG (41.96 KiB) Przejrzano 1184 razy
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Czy można zasilić webasto poprzez linię powrotną paliwa do baku? Tzn. jak głęboko umieszczony jest przewód powrotny, czy w miarę blisko dna, czy na samej górze zbiornika?
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Post autor: Icemen181 »

Alfik, taki piecyk na pewno Ci nie wejdzie. Piecyki w Touranach są o wiele mniejsze a i tak trzeba się trochę nagimnastykować żeby je wyciągnąć do podmianki. Jeśli tyko masz możliwość wymień go na coś podobnego jak w Touranach. Jeśli nie masz instalacji w samochodzie to będzie trochę roboty z kabelkami.
Tak jak marynarz75 wspomniał skontaktuj się z jarrym, niejeden piec montował :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Piotrek - Dzięki za informacje na temat gabarytów. Teraz wiem, że muszę szukać innego miejsca. Skoro i tak ciężko zamontować w fabrycznym miejscu to i tak zamontuje swój innym miejscu. Na razie nie planuję innego piecyka.
Udało mi się już zdobyć instrukcję montażu pieców Webasto Thermo Top C/E. Jak przegryzę się przez całość opiszę co i jak.

1. A co z przewodem powrotnym paliwa? Wyciągał ktoś z Was pompę paliwa i widział jak głęboko sięga przewód powrotny?
2. Czy pompa wody z webasto pracuje podczas pracy silnika czy włączana jest tylko jak nie pracuje silnik (jak silnik pracuje to wymusza obieg wody przez niepracującą pompkę webasto)?
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik

Post autor: Icemen181 »

2. Czy pompa wody z webasto pracuje podczas pracy silnika czy włączana jest tylko jak nie pracuje silnik (jak silnik pracuje to wymusza obieg wody przez niepracującą pompkę webasto)?
Co prawda tego nie sprawdzałem VCDS, ale od czasu podmiany na ogrzewanie postojowe mam wrażenie, że załącza się po uruchomieniu silnika.
Może ktoś sprawdzał i może to potwierdzić :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
RedArt
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: RedArt »

Pompka załącza sie zawsze po uruchomeniu silnika nawet jak webasto jest nieaktywne ....

No i oczywiscie jak webasto startuje bez silnika to tez pompka rusza.
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013
Mój chomik - redart_vw

Obrazek
mskrapi1980
Przeglądacz

Post autor: mskrapi1980 »

Dzisiaj dostałem Thermo Top C, niestety nie wiem czy CAN (da się to rozpoznać?) i niedługo zabieram się za montaż.
Udało Ci się je upchnąć do Caddy?
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Tutaj masz ogólny opis instalacji ogrzewania postojowego. Jest tam też opis wyglądu płutek analogowych i cyfrowych (po CAN).
Jak potrzeba takiej instrukcji od Webasto to służę plikami En/De :-).
Jak w końcu całość zainstaluję to napiszę co i jak. Bo jak na razie to jest jeszcze parę pytań bez odpowiedzi, ale jestem dobrej myśli.
PS. Nie wiem jak jest w Was Tourankach, ale u mnie w Caddym jest coś podobnego do dogrzewacza, ale zasilane jest chyba spalinami. Bo górna rurka od wody wchodząca do kabiny z komory silnika wychodzi z jakby pojemnika/rury fi ok. 6 cm, do którego dochodzi też rurka ze spalinami z kolektora wydechowego.
Awatar użytkownika
Stefano
Początkujący

Post autor: Stefano »

mskrapi1980 pisze:Dzisiaj dostałem Thermo Top C, niestety nie wiem czy CAN (da się to rozpoznać?) i niedługo zabieram się za montaż.
Udało Ci się je upchnąć do Caddy?
Po co pchasz takiego bydlaka TT C/Z, trzeba było kupić Eberspachera np D5WZ, D5WS, analoga, ma też 5 kW, jest prawie o połowę mniejszy i mniej awaryjny...
Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Webasto, Eberspacher. TEL 601052155
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Witam po przerwie,
w załącznikach macie zdjęcia przewodów wodnych wchodzących i wychodzących z nagrzewnicy w kabinie.
U mnie jest coś takiego jakby jakaś nagrzewnica, ale "opalana" spalinami z kolektora wydechowego/turbiny.
1. Czy mam rację, że przewód oznaczony cyfrą 1 jest wchodzący na nagrzewnicę z gorącą wodą?
2. Jaką średnicę wewnętrzną mają te przewody w miejscach łączeń (oznaczonych na niebiesko)? - potrzebuję dokupić przewód o takiej samej średnicy, żeby tam się "dopiąć".

PS. Czy sposób nr 1 jest jedyny i właściwy, czy sposób nr 2 też można zastosować przy montażu webasto?

[ Dodano: Sro Paź 23, 2013 08:13 ]
Odpowiadam, tak - przewód nr 1 wchodzi do nagrzewnicy.
Przewody mają fi wew. 20 mm
Ad. PS - pomimo, że powinno montować się w/g sposobu nr 1, sposób nr 2 też działa i spełnia swoją rolę.

-- 14 kwi 2014, o 14:47 --

Witam,
tak jak obiecałem chciałbym zamieścić serwisówkę podłączenia analogowego Webasta TT do samochodu VW Caddy :super:
Tak się jednak złożyło, że całość mam w formacie .pdf i nie wiem jak to zamieścić na forum...
Może po prostu wrzucić gdzieś, np. na chomika?
Proszę o poradę moderatora.
Pozdrawiam,
Paweł
Załączniki
Sposób nr 1 jest jedyny i właściwy?
Sposób nr 1 jest jedyny i właściwy?
Tutaj macie widok z drugiej strony przewodów do i z nagrzewnicy. Oznaczenia przewodów takie same jak wcześniej.
Tutaj macie widok z drugiej strony przewodów do i z nagrzewnicy. Oznaczenia przewodów takie same jak wcześniej.
Widok z innego kąta przewodu nr 1. Po lewo widać prawdopodobnie zasilanie w gorące spaliny (przewód z harmonijką).
Widok z innego kąta przewodu nr 1. Po lewo widać prawdopodobnie zasilanie w gorące spaliny (przewód z harmonijką).
Widok prawdopodobnie na dogrzewacz spalinowy, przewód nr 1 tak jak wcześniej.
Widok prawdopodobnie na dogrzewacz spalinowy, przewód nr 1 tak jak wcześniej.
1. Czy przewód wchodzący do nagrzewnicy (ten z gorącą wodą) to ten oznaczony cyfrą 1 po lewej stronie patrząc od strony silnika na kabinę, idący w bok, w lewo (na niebiesko zaznaczyłem miejsca opasek/łączeń)? A przewód powrotny z ochłodzoną wodą to ten oz
1. Czy przewód wchodzący do nagrzewnicy (ten z gorącą wodą) to ten oznaczony cyfrą 1 po lewej stronie patrząc od strony silnika na kabinę, idący w bok, w lewo (na niebiesko zaznaczyłem miejsca opasek/łączeń)? A przewód powrotny z ochłodzoną wodą to ten oz
ODPOWIEDZ