Podłączenie analogowego webasta - ogrzewania postojowego
- Alfik
- Przeglądacz
- Auto:: Caddy BSU 2008
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Podłączenie analogowego webasta - ogrzewania postojowego
Witam wszystkich serdecznie,
rozpoczynam nowy temat, gdyż wiele już napisano o medernizacji dogrzewacza, ale nie ma tematu o podłączeniu webasta od podstaw. Po zebraniu informacji obiecuję zrobić manual o takim podłączeniu.
Zakupiłem webasto thermo top C analogowe/uniwersalne. I mam tu parę pytań:
1. Czy ktoś z Was ma schemat elektryczny połączeń w Caddym (a może w Touranie jeśli są takie same) - chodzi mi o podłączenie wentylatora nawiewu i przy okazji inne sprawy.
2. Czy w Caddym webasto jest w tym samym miejscu co w Touranie?
3. Skąd webasto ma czerpać paliwo? Czy przeciąć przewód paliwowy, np. powrotny, czy podpiąć się bezpośrednio do baku?
4. W którym miejscu przeciąć/wpiąć się do obiegu płynu chłodzącego?
5. Czy obieg wony nie zostanie jakoś zakłócony, jeżeli będzie musiał przepływać przez webaso, a pompka wody nie będzie działać (webasto nie będzie włączone)?
Na razie pytań już wystarczy, proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paweł
rozpoczynam nowy temat, gdyż wiele już napisano o medernizacji dogrzewacza, ale nie ma tematu o podłączeniu webasta od podstaw. Po zebraniu informacji obiecuję zrobić manual o takim podłączeniu.
Zakupiłem webasto thermo top C analogowe/uniwersalne. I mam tu parę pytań:
1. Czy ktoś z Was ma schemat elektryczny połączeń w Caddym (a może w Touranie jeśli są takie same) - chodzi mi o podłączenie wentylatora nawiewu i przy okazji inne sprawy.
2. Czy w Caddym webasto jest w tym samym miejscu co w Touranie?
3. Skąd webasto ma czerpać paliwo? Czy przeciąć przewód paliwowy, np. powrotny, czy podpiąć się bezpośrednio do baku?
4. W którym miejscu przeciąć/wpiąć się do obiegu płynu chłodzącego?
5. Czy obieg wony nie zostanie jakoś zakłócony, jeżeli będzie musiał przepływać przez webaso, a pompka wody nie będzie działać (webasto nie będzie włączone)?
Na razie pytań już wystarczy, proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paweł
- Alfik
- Przeglądacz
Dzięki za tak miłe informacje, bo nie będę musiał robić instalacji czerpania paliwa z baku, nie będę musiał przecinać przewodów chłodzenia silnika, wstawiać nowych i podłączać pod pompę obiegu, przewody zasilające powinny już być (chyba dobrze kombinuję?).
Ale teraz mam nowy problem - jeśli rzeczywiście mam ten dogrzewacz fabryczny (cyfrowy, sterowany komputerem poprzez CAN), to mam teraz zrobić ze świeżo kupionym analogowym ogrzewanie postojowym? Czy podłączyć je analogowo, czy wymienić płytkę sterowania (od sprzedawcy, podmieni mi za freeko) na cyfrowe i podłączyć pod CAN? Części pod analog już mam, pod cyfrowy musiałbym chyba dokupić panel Climatica z włącznikiem webasta + nowy licznik + podłączenie po kompa i ustawienie wszystkiego... Czy coś jeszcze? Robi się trochę mało ekonomicznie...
Co możecie mi poradzić?
PS. Na aledrogo znalazłem aukcje z elektrozaworami obiegu wody, z 3 końcówkami (nie pompy wody). Do czego one są? Czy powinienem to mieć, albo kupić?
Ale teraz mam nowy problem - jeśli rzeczywiście mam ten dogrzewacz fabryczny (cyfrowy, sterowany komputerem poprzez CAN), to mam teraz zrobić ze świeżo kupionym analogowym ogrzewanie postojowym? Czy podłączyć je analogowo, czy wymienić płytkę sterowania (od sprzedawcy, podmieni mi za freeko) na cyfrowe i podłączyć pod CAN? Części pod analog już mam, pod cyfrowy musiałbym chyba dokupić panel Climatica z włącznikiem webasta + nowy licznik + podłączenie po kompa i ustawienie wszystkiego... Czy coś jeszcze? Robi się trochę mało ekonomicznie...
Co możecie mi poradzić?
PS. Na aledrogo znalazłem aukcje z elektrozaworami obiegu wody, z 3 końcówkami (nie pompy wody). Do czego one są? Czy powinienem to mieć, albo kupić?
- RedArt
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Wczytaj sie dokładnie w opis jarrego .. tam masz dokładnie opisane co potrzebujesz ...\
ale tak na biegu ...
webasto musisz zamienic na wersje z postojowym ogrzewaniem .. najlepiej podłacz sie pod samochód i i sprawdz co za webasto masz potem według etki sprawdz jaka wersja ma byc z postojowym i wtedy gadaj z gosciem od webasto ... w praktyce nie musi byc dokladnie ale moze gos ci podmeni go na odpowiednie ....
dodatkowo potrzebujesz panel sterujacy zamienic z tym co masz ..... ETKA sprawdzic jaki model i zamienic ... polecam oprzec sie o ETKE nie bedziesz miał kłopotów
jaki mas zlicznik .. jak pełen fis to nic nie robisz .. jak nie to musisz zmienic TYLKO jak chces zmiec dostęp do webasto przez FIS ....
na pewno ( polecam ) dokupic moduł sterowania radiowego + pilot i do przodu
czyli webasto - panel to na bank musisz kupic
moduł radiowy - dla komfortu polecam bo w sumie po co webasto postojowe bez niego ( włączyć webasto w domu i wsiąść do ciepłego samochodu BEZCENNE )
licznik - nie koniecznie ale tez dodatkowe opcje dla komfortu ustawien
ale tak na biegu ...
webasto musisz zamienic na wersje z postojowym ogrzewaniem .. najlepiej podłacz sie pod samochód i i sprawdz co za webasto masz potem według etki sprawdz jaka wersja ma byc z postojowym i wtedy gadaj z gosciem od webasto ... w praktyce nie musi byc dokladnie ale moze gos ci podmeni go na odpowiednie ....
dodatkowo potrzebujesz panel sterujacy zamienic z tym co masz ..... ETKA sprawdzic jaki model i zamienic ... polecam oprzec sie o ETKE nie bedziesz miał kłopotów
jaki mas zlicznik .. jak pełen fis to nic nie robisz .. jak nie to musisz zmienic TYLKO jak chces zmiec dostęp do webasto przez FIS ....
na pewno ( polecam ) dokupic moduł sterowania radiowego + pilot i do przodu
czyli webasto - panel to na bank musisz kupic
moduł radiowy - dla komfortu polecam bo w sumie po co webasto postojowe bez niego ( włączyć webasto w domu i wsiąść do ciepłego samochodu BEZCENNE )
licznik - nie koniecznie ale tez dodatkowe opcje dla komfortu ustawien
- Alfik
- Przeglądacz
Już to znam, ale dotyczy to podmiany piecyków cyfrowych dokładnie pasujących do danego modelu, a ja już mam inny.RedArt pisze:Wczytaj sie dokładnie w opis jarrego
Niestety nie mam ETKI. Mam Win7 64-bit - którą wersję powinienem ściągnąć i skąd? A jak zrobić, żeby były tylko części do mojego autka?RedArt pisze:polecam oprzec sie o ETKE nie bedziesz miał kłopotów
Tak jak pisałem przy wymianie na piecyk sterowany po CANie musiałbym wymienić licznik, bo nie mam nawet 1/2 FIS.RedArt pisze:jaki mas zlicznik
Z tego co piszesz to wnioskuje, że jesteś za wymianą na oryginalne sterowanie.
Myślę jednak, że mniej problemowe będzie podłączenie tego co już kupiłem i sterowanie analogowo. Muszę tylko sprawdzić na 100% jak jest w rzeczywistości u mnie.
PS. ETKA - Która ETKA pokazuje tylko moje części i ceny?
[ Dodano: Wto Wrz 17, 2013 10:40 ]
To ta ETKA na 100% nie jest wiarygodna, bo u mnie go nie ma :-(GASIOR997 pisze:ETKA wskazuje że był na 100% dogrzewacz silnika
Odkręciłem osłonę silnika od spodu i między paskiem klinowym akcesoriów a nadkolem/zbiornikiem płynu spryskiwaczy jest zbyt mało miejsca na dogrzewacz. Zresztą ten mój zbiornik jest inny, inaczej wygląda. Dodatkowo są tylko 2 przewody paliwowe do zbiornika paliwa.
Temat więc jest jasny - zakładam to co mam.
Mam prośbę do posiadaczy schematów elektrycznych - proszę o ich udostępnienie :-)
I dodatkowo przydałby się szkic rozmieszczenia przewodów od chlodzenia/ogrzewania - gdzie wpiąć się z przewodami od Webasta?
Dzięki,
Paweł
-
mskrapi1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
-
mskrapi1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Alfik, tak się składa że mam dwoje małych dzieci, a i zatłoczonych parkingów w Gdyni nie brakuje...
Co do tony bagażu... nie wiem ile tego było wagowo, ale jak moja żona nas pakuje na wyjazdy to czasem mam wrażenie że jest tego 1,5 tony
p.s. Mój wcześniejszy post był formą żarciku oczywiście, no ale widze że tu sami mocno poważni ludzie...
Może pora poszukać Caddy Klubu? 
p.s. Mój wcześniejszy post był formą żarciku oczywiście, no ale widze że tu sami mocno poważni ludzie...
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm