Podłączenie analogowego webasta - ogrzewania postojowego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz
Auto:: Caddy BSU 2008
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Podłączenie analogowego webasta - ogrzewania postojowego

Post autor: Alfik »

Witam wszystkich serdecznie,
rozpoczynam nowy temat, gdyż wiele już napisano o medernizacji dogrzewacza, ale nie ma tematu o podłączeniu webasta od podstaw. Po zebraniu informacji obiecuję zrobić manual o takim podłączeniu.
Zakupiłem webasto thermo top C analogowe/uniwersalne. I mam tu parę pytań:

1. Czy ktoś z Was ma schemat elektryczny połączeń w Caddym (a może w Touranie jeśli są takie same) - chodzi mi o podłączenie wentylatora nawiewu i przy okazji inne sprawy.
2. Czy w Caddym webasto jest w tym samym miejscu co w Touranie?
3. Skąd webasto ma czerpać paliwo? Czy przeciąć przewód paliwowy, np. powrotny, czy podpiąć się bezpośrednio do baku?
4. W którym miejscu przeciąć/wpiąć się do obiegu płynu chłodzącego?
5. Czy obieg wony nie zostanie jakoś zakłócony, jeżeli będzie musiał przepływać przez webaso, a pompka wody nie będzie działać (webasto nie będzie włączone)?

Na razie pytań już wystarczy, proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Alfik, znaczy ze to twoje Caddy nie ma dogrzewacza? Jakoś ciężko mi w to uwierzyć, teraz już chyba nikt nie produkuje silników diesla BEZ dogrzewaczy.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

:?: No chyba nie ma... Nie mam żadnej naklejki pod maską. Jak kiedyś widziałem swojego Caddyllaca od spodu to nie miał piecyka :cry:
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Icemen181 »

Do piecyka nie jest taka prosta droga. Radzę trochę rozebrać - odkręcić nadkole lub zrzucić zderzak. Po otwarciu maski ciężko dojrzeć czy piecyk jest czy go nie ma.
Obrazek
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

ETKA wskazuje że był na 100% dogrzewacz silnika. I na pewno jest tylko musisz zdjąć zderzak i zerknąć z lewej strony koło zbiornika spryskiwaczy.
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Dzięki za tak miłe informacje, bo nie będę musiał robić instalacji czerpania paliwa z baku, nie będę musiał przecinać przewodów chłodzenia silnika, wstawiać nowych i podłączać pod pompę obiegu, przewody zasilające powinny już być (chyba dobrze kombinuję?).
Ale teraz mam nowy problem - jeśli rzeczywiście mam ten dogrzewacz fabryczny (cyfrowy, sterowany komputerem poprzez CAN), to mam teraz zrobić ze świeżo kupionym analogowym ogrzewanie postojowym? Czy podłączyć je analogowo, czy wymienić płytkę sterowania (od sprzedawcy, podmieni mi za freeko) na cyfrowe i podłączyć pod CAN? Części pod analog już mam, pod cyfrowy musiałbym chyba dokupić panel Climatica z włącznikiem webasta + nowy licznik + podłączenie po kompa i ustawienie wszystkiego... Czy coś jeszcze? Robi się trochę mało ekonomicznie...
Co możecie mi poradzić?
PS. Na aledrogo znalazłem aukcje z elektrozaworami obiegu wody, z 3 końcówkami (nie pompy wody). Do czego one są? Czy powinienem to mieć, albo kupić?
Awatar użytkownika
RedArt
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
Imię:: Artur
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: RedArt »

Wczytaj sie dokładnie w opis jarrego .. tam masz dokładnie opisane co potrzebujesz ...\

ale tak na biegu ...
webasto musisz zamienic na wersje z postojowym ogrzewaniem .. najlepiej podłacz sie pod samochód i i sprawdz co za webasto masz potem według etki sprawdz jaka wersja ma byc z postojowym i wtedy gadaj z gosciem od webasto ... w praktyce nie musi byc dokladnie ale moze gos ci podmeni go na odpowiednie ....

dodatkowo potrzebujesz panel sterujacy zamienic z tym co masz ..... ETKA sprawdzic jaki model i zamienic ... polecam oprzec sie o ETKE nie bedziesz miał kłopotów

jaki mas zlicznik .. jak pełen fis to nic nie robisz .. jak nie to musisz zmienic TYLKO jak chces zmiec dostęp do webasto przez FIS ....

na pewno ( polecam ) dokupic moduł sterowania radiowego + pilot i do przodu :)

czyli webasto - panel to na bank musisz kupic
moduł radiowy - dla komfortu polecam bo w sumie po co webasto postojowe bez niego ( włączyć webasto w domu i wsiąść do ciepłego samochodu BEZCENNE )

licznik - nie koniecznie ale tez dodatkowe opcje dla komfortu ustawien
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013
Mój chomik - redart_vw

Obrazek
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

RedArt pisze:Wczytaj sie dokładnie w opis jarrego
Już to znam, ale dotyczy to podmiany piecyków cyfrowych dokładnie pasujących do danego modelu, a ja już mam inny.
RedArt pisze:polecam oprzec sie o ETKE nie bedziesz miał kłopotów
Niestety nie mam ETKI. Mam Win7 64-bit - którą wersję powinienem ściągnąć i skąd? A jak zrobić, żeby były tylko części do mojego autka?
RedArt pisze:jaki mas zlicznik
Tak jak pisałem przy wymianie na piecyk sterowany po CANie musiałbym wymienić licznik, bo nie mam nawet 1/2 FIS.
Z tego co piszesz to wnioskuje, że jesteś za wymianą na oryginalne sterowanie.
Myślę jednak, że mniej problemowe będzie podłączenie tego co już kupiłem i sterowanie analogowo. Muszę tylko sprawdzić na 100% jak jest w rzeczywistości u mnie.

PS. ETKA - Która ETKA pokazuje tylko moje części i ceny?

[ Dodano: Wto Wrz 17, 2013 10:40 ]
GASIOR997 pisze:ETKA wskazuje że był na 100% dogrzewacz silnika
To ta ETKA na 100% nie jest wiarygodna, bo u mnie go nie ma :-(
Odkręciłem osłonę silnika od spodu i między paskiem klinowym akcesoriów a nadkolem/zbiornikiem płynu spryskiwaczy jest zbyt mało miejsca na dogrzewacz. Zresztą ten mój zbiornik jest inny, inaczej wygląda. Dodatkowo są tylko 2 przewody paliwowe do zbiornika paliwa.
Temat więc jest jasny - zakładam to co mam.
Mam prośbę do posiadaczy schematów elektrycznych - proszę o ich udostępnienie :-)
I dodatkowo przydałby się szkic rozmieszczenia przewodów od chlodzenia/ogrzewania - gdzie wpiąć się z przewodami od Webasta?
Dzięki,
Paweł
Załączniki
zdjćie od spodu - pasek klinowy/zbiorniczek płynu
zdjćie od spodu - pasek klinowy/zbiorniczek płynu
P15-09-13_15-20[2].jpg
mskrapi1980
Przeglądacz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mskrapi1980 »

Witam.
W moim Caddy też nie ma dogrzewacza i właśnie się przymierzam do zakładania analogowego chętnie pośledzę temat :)

Jak będziesz zakładał to możesz opisać co i jak.

Ps. chyba, że ma ktoś na sprzedaż sprawny zestaw do VW CAddy z MFA to proszę na priv.
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Jak na razie to mam same problemy - nie mieści mi się tam gdzie jest fabryczny w touranie, nie wiem gdzie się wpiąć do przewodów wodnych, nie wiem czy zakładać zawór wodny...
A co do kupna to mogę podesłać Ci namiary na gościa od którego ja kupiłem.
mskrapi1980
Przeglądacz

Post autor: mskrapi1980 »

Chętnie :)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

mskrapi1980, Alfik, sprzedajcie caddy kupcie tourany odpadnie wam problem z montażem webasto :mrgreen:
Awatar użytkownika
Alfik
Przeglądacz

Michał - jak masz tak świetne pomysły to posadź dwoje małych dzieci na fotelikach na tylnej kanapie na zatłoczonym parkingu przez drzwi uchylane i do tego załaduj do bagażnika tonę bagażu. Już to widzę :hahaha:
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów

Alfik, tak się składa że mam dwoje małych dzieci, a i zatłoczonych parkingów w Gdyni nie brakuje... :P Co do tony bagażu... nie wiem ile tego było wagowo, ale jak moja żona nas pakuje na wyjazdy to czasem mam wrażenie że jest tego 1,5 tony :hahaha:

p.s. Mój wcześniejszy post był formą żarciku oczywiście, no ale widze że tu sami mocno poważni ludzie... :omatko: Może pora poszukać Caddy Klubu? :roll:
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko

Post autor: mieszkoma »

Alfik, a ja muszę :hahaha:
Gdzieś musi być jakiś trójnik... Jest parę touranów w łodzi więc wystarczy prześledzić 1:1 :) No chyba, że ktoś podpowie :)

Ps: Lub wpadaj do stolicy zrzucimy osłony i zderzaki i się dowiesz :mrgreen:
ODPOWIEDZ