marcelid pisze:Robcio[...]bezpośrednio pod aku ... zechcesz kiedyś zmienić radyjko na mocniejsze i pozostanie tylko wymiana bezpiecznika na większy ... to wedle mnie najlepsze rozwiązanie ... [...]
Niewatpliwie najlepszym rozwiazaniem jest bezposrednie zasilanie CB z akumulatora, ale do malego radia wystarczy zasilenie ze skrzynki z bezpiecznikami. Nie wiem tylko, czy moze byc to dowolny obwod.
OT: Marceli, duze radio mam na bazie, w aucie juz zmienial nie bede - male jest bardziej praktyczne [161DKC475 lacznosci DX'owych teraz nie robi ;-) ].
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Podlaczone... z tylu skrzynki bezpiecznikow znalazlem cos w rodzaju szyny zasilajacej grupe bezpiecznikow - biegun dodatni, staly. Analogiczna szyna ujemna (u mnie) tracila potencjal po zaplonie, wiec minus podlaczylem koncowka oczkowa do najblizszej sruby zmasowanej.
Pozdr. R.
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
O, i dobrze znalazłeś. Tam jest też szyna + po stacyjce. Ja zrobiłem zasilanie radia na włączniku kołyskowym trzy pozycyjnym: stały plus, zero, po stacyjce. Jeśli chcę klepać na postoju przełączam na stały plus, a tak korzystam ze stacyjki. Radio startuje samo na "śmietniku" i nic nie trzeba robić.
Turanek pisze:[...] Ja zrobiłem zasilanie radia na włączniku kołyskowym trzy pozycyjnym: stały plus, zero, po stacyjce. Jeśli chcę klepać na postoju przełączam na stały plus, a tak korzystam ze stacyjki. Radio startuje samo na "śmietniku" i nic nie trzeba robić.
Czytalem wczesniej o Twoim rozwiazaniu w innym watku - istotnie dobry pomysl Akurat ja, gdy jestem w aucie, radio mam wlaczone ciagle... czy jade, czy stoje
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<