Skad mozna podciagnac zasilanie CB-Radia? - ale tak, aby bylo ono stale i niezalezne od stacyjki. Byloby blisko ze skrzynki bezpiecznikow pod kolumna kierownicy, ale gdzie i jak szukac - nie wiem
Prosze o wyznaczenie mi odpowiedniego kierunku poszukiwan
Mase to gdziekolwiek możesz wziąć z metalu. Plusa możęsz podłączyć się chociażby pod bezpiecznik od zapalniczek w rozpisce musialbys zobaczyc 4_.. sty któryś one są 25A. Koledzy pisali chyba że zasilanie w zapalniczkach jeśli nie sąużywane odcinane jest chyba po 30minutach od wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki. To by była dodatkowa zaleta jakbyś chociażby zapomniał wyłączyć cb.
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
gsmfun pisze: Koledzy pisali chyba że zasilanie w zapalniczkach jeśli nie sąużywane odcinane jest chyba po 30minutach od wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki.
gsmfun pisze: Koledzy pisali chyba że zasilanie w zapalniczkach jeśli nie sąużywane odcinane jest chyba po 30minutach od wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki.
zasilanie w zapalniczkach idzie po zapłonie...
Wlasnie o to chodzi, chce miec mozliwosc odsluchu/nadawania rowniez przy wylaczonym zaplonie, wiec zasilanie od zapalniczki odpada. Nie wiem gdzie sie moge podlaczyc w skrzynce z bezpiecznikami... chyba nie moze byc w dowolnym miejscu, gdzie jest napiecie przed zaplonem, no nie?
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Robcio pisze: Nie wiem gdzie sie moge podlaczyc w skrzynce z bezpiecznikami... chyba nie moze byc w dowolnym miejscu, gdzie jest napiecie przed zaplonem, no nie?
przy założeniu, że wepniesz odpowiedni bezpiecznik zaraz przy radiu to nie widze problemu...
w moim caddym ładuję telefon w gnieździe zapalniczki i jak wyjmę kluczyk to ładuje nadal, tylko nie wiem jak długo, może faktycznie po 30 min odcina prąd, fabryczne radio rds 210 po wyjęciu kluczyka po jakimś czasie "samo" się wyłączało i pewnie jakoś razem to działa
caddy(lepsza wersja tourana) life 1,9 TDI 75/139 KM BSU, skrzynia JCY, typ handlowy 2KBD52, model CA, 2009, bordo metalik, średnio 6,2l/100km, dołożone RNS 510, tempomat, kierownica skóra multi, światła dzienne w trybie amerykańskim 64%, MFA+, czarne światła AL przód
Proszę trzymać się tematu. Zaraz każdy będzie pisać, że u niego to jest napięcie cały czas, a u innego nie. Zapraszam do lektury forum, można tam znaleźć opisy gdzie się podłączać i dlaczego jest, albo nie ma napięcia w gniazdach 12V po wyłączeniu zapłonu.
Turanek pisze:[...] dlaczego jest, albo nie ma napięcia w gniazdach 12V po wyłączeniu zapłonu.
...juz mi czasu brakuje na czytanie forum, a nie trafilem na takie zagadnienie, podasz link?
A wracajac do tematu... ale jeżu... czy mozna "+" podlaczyc od zacisku dowolnego bezpiecznika, w ktorym bedzie stale napiecie? To wszystko? Nie narobie zadnych szkod?
...: Touran by Robcio :...
Mobil: President Johnny II ASC/Densei EC-2002/Sirio Turbo 5000
Baza: President Lincoln/Densei EC-2023/Sirio 827
PMR: Intek HT-460scr/Motorola T5522/Nagoya NA-771
>> SQ8KMY _ 161DKC475 <<
Robcio, Nie wszystkie gniazda bezpieczników sa zajęte i warto je wykorzystać.
Poza tym jak znajdziesz zajęte i chcesz sie od niego "podpiąć" można podnieść wartość bezpiecznika np o 2.5A bo nie wiem ile takie cb "pobiera" (sam nie mam) i sprawdzić od czego on jest (jaki obwód zabezpiecza).
Prąd zwarcia jest dwukrotnie wyższy niż płynący więc bez obaw.... Nie przesadź z bezpiecznikiem lub zostaw tę samą wartość...
Ostatnio zmieniony śr paź 02, 2013 07:12 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
Robcio, wysil się Kolego i przejdź przez przegrodę z kablami i podepnij się bezpośrednio pod aku ... zechcesz kiedyś zmienić radyjko na mocniejsze i pozostanie tylko wymiana bezpiecznika na większy ... to wedle mnie najlepsze rozwiązanie ... tylko kabelek dostosuj odpowiedni do poboru radyjka